blomsterløg
Stil

Gem dine blomsterløg

20. januar 2017
af Susie Helsing Nielsen
Foto: Pantermedia m.fl.
Når hyacinter, tulipaner, påskeliljer i potter er afblomstret, så gem dine blomsterløg - så får du glæde af dem år efter år.

Genbrug dine blomsterløg

Lige nu bugner det med løgplanter i potter - hyacinter, tulipaner, de små perlehyacinter, påskeliljer m.fl. Og vi er storforbrugere af de mange blomstrende løgplanter i potter, der bebuder forårets snarlige komme. Fornøjelsen af de enkelte blomster er desværre kort, og bagefter når de står med grønne blade, bliver mange af løgene bare smidt i skraldespanden. Men har man have eller bare en altan, kan løgene sagtens genbruges og drives til blomstring igen allerede næste forår, hvis bare de passes et stykke tid endnu.

Blomsterløg skal samle energi

Når løgene er færdige med at blomstre, er de tømt for energi og kan kun komme i blomst igen, hvis de får lov til at samle ny energi via deres grønne blade. Løgene skal derfor have lov til at vokse videre i potten og have vand og næring nok til at samlle energi.
Noget af energien bruger planten til at sætte frø, så for at sikre at løget får så meget af energien som muligt, kan man klippe blomsterstilken af helt nede ved løget. Lad planten visne ned i potten og gem løgene et tørt sted, og læg dem i jorden i september-oktober måned. Du kan også plante dem ud i haven med grøn top, når jorden er varm nok til udplantning. Bomsterløg i tusindvis - lad dig inspirere af Gavnø Slots mange tulipaner

Mindre blomstring

Løgene kan godt tåle frost, men tåler ikke den bratte overgang fra den varme stue til frostgraderne udenfor og skal derfor kun stilles eller plantes udenfor, når der ikke er frost i luften. Lav gerne en mellemstation i et køligt og lyst rum. Tulipaner kræver lidt tålmodighed, for ofte er de så tappede for energi, at løgene slet ikke kan nå at samle energi til en ny blomstring året efter. De følgende par år vil der således kun komme blade frem. Og man skal under alle omstændigheder være forberedt på, at blomsterne bliver lidt mindre, når de kommer. Blandt de tidligst blomstrende blomsterløg er vintergæk. Se hvordan du kan pynte med dem på en nem og enkelt måde: Nogle løg, som f.eks. hyacinter, bliver ikke så fyldige i blomstringen efter udplantningen, men det er en fordel, da de tunge blomsterstande har svært ved at holde sig oprejste i vind og vejr. Til gengæld er de små yndefulde sibiriske narcisser, som vi køber så mange potter af til stuen særdeles velegnet til udplantning, hvor den vil blomstre forår efter forår, når blot den plantes på en varm og fugtig vokseplads.

Læs også