benedikte utzon
Stil

Designer Liv Utzon: En kvinde, der er stor, kan også være sexet

10. august 2015
af Ida Kønigsfeldt
Liv Utzon var træt af ”storblomstrede nylontelte” og tøj af dårlig kvalitet, som ikke klæder kurvede kvinder. Derfor lancerer hun nu sit eget tøjmærke My Little Curvy Love med fokus på det enkle, sexede og moderne. FEMINA har mødt designeren.

Vi har aftalt at mødes med Liv Utzon i Bella Centeret til sommerens modeuge. Men hun er ikke let at finde. Bagerst i hallen lykkes det os dog at opstøve Liv og hendes nye baby, My Little Curvy Love.
-Før i tiden var jeg i den forreste hal, men nu er jeg ikke nede ved ”de smarte” mere. I virkeligheden er jeg dybt forundret over det. Jeg kommer og siger, jeg skal lave et nyt mærke, og arrangørerne er meget begejstrede. Så må jeg beskrive, hvad det er, og så putter de mig ned bagerst. Det er en klar markering af, at det her vil vi ikke vise. Essensen i det hele er, hvordan vi egentlig betragter kurvede kvinder: Vi betragter dem som et tabu, noget der ikke er smart, noget vi gerne vil gemme væk. De glemmer bare lidt, at halvdelen af befolkningen er overvægtige.

Læs også: Benediktes 5 bedste tips til kurvede kvinder

Slut med konet nylontøj

Hvorfor har du kastet dig ud i dette projekt?
-Jeg er selv en størrelse XL, så jeg står egentlig selv i det her problem. Jeg er i virkeligheden den største indenfor normalen, der kan få tøj, og jeg kender mange, der er meget større end mig, som er smarte og gerne vil være smarte, men som ikke kan få noget. Hvorfor skal jeg blive ved med at søge et ideal, som i virkeligheden ikke eksisterer? Hvorfor skal jeg være med til at lave noget, som der findes så meget af i forvejen?

Ja, for der findes jo allerede mærker, der designer tøj til større kvinder. Hvad er der i vejen med dem?
-Der findes masser, men udbuddet er for mig at se ofte meget konet. Det er ikke designertøj – det er tøj, hvor man har tænkt, at man skal have noget på kroppen. Problemet er typisk, at dem der har siddet og designet tingene ikke rigtigt har turdet kigge på, hvordan større kvinder egentlig ser ud. Ofte synes jeg også, at det har været af dårlig kvalitet. I mine øjne er der alt for meget nylon, og sjovt nok synes jeg ikke altid, designerne tænker ind, at en kvinde, der er stor, også kan være sexet. Hele den der sensualitet, sejheden i kollektionen – det findes næsten ikke.

Hvad kendetegner tøjet fra My Little Curvy Love?
-Det er tøj i gode kvaliteter. Tøj, som er enkelt, så du bare kan tage det på og se godt ud med det samme. Noget, hvor du kan føle dig sexet og moderne. Det skal ikke være noget storblomstret nylontelt i turkis og grøn, fordi det er sommer. Det synes jeg tit, jeg oplever.

Læs også: Har du store arme? Sådan vælger du den rigtige bluse

Overvældende interesse

På trods af den noget hengemte placering i Bella Centeret, kommer My Little Curvy Love dog efter alt at dømme ikke til at savne opmærksomhed. Siden Liv Utzon for godt 14 dage siden annoncerede mærket på sin Facebook-væg, har hun modtaget over 5000 henvendelser fra kvinder, der ser frem til et mere moderne og kvalitetsbevidst plus size-mærke. Og også modebutikkerne har lugtet guld.
-Jeg troede mest, det var storpigebutikkerne, der ville være interesserede, men det er faktisk mest de normale modebutikker. De har tit oplevet, at der kommer én ind ala mig, og de tænker: ”F…, hvad skal vi gøre?!”. Så tager de det største jerseytelt, de kan finde, eller en eller anden tunika, fordi moden har været lidt oversize... Men de kan jo rent faktisk ikke hjælpe den kvinde.

Du er vant til at designe tøj i standardstørrelser. Hvordan har du grebet det an denne gang?
-Det er en enorm fordel, at jeg selv har erfaring. Jeg har altid svinget mellem størrelse 40-42 og 44-46. Jeg ved godt, at jeg ikke ligner de fleste, der er plus size, men jeg kender godt til det at have en stor numse og store bryster, og jeg ved godt, hvorhenne på maven det sætter sig. Som designer har jeg altid arbejdet meget med formgivning. Det androgyne og drengede har aldrig været mig, for det, jeg synes er pænest, er faktisk kvinders frodighed. Jeg kan godt lide, at man har talje og hofte og bryster. Og det gælder også en str. 34-36, så det har ikke noget at gøre med, om du er stor eller lille.

Den første kollektion af My Curvy Little Love kommer først i butikkerne til januar 2016 og består af 50 styles i størrelser fra 38-54 og til priser fra 399-3000 kr. Indtil da kan du smugkigge i galleriet her, hvor Liv selv står model i sine egne designs.

Læs også