https://imgix.femina.dk/media/article/benedikte_utzon_my_little_curvy_love_forside2.jpg
Stil

Designer Benedikte Utzon: "Kvindekroppen er ikke en standardkrop"

6. december 2016
6. december 2016 - af Rikke Hast
Med sit brand ”My Little Curvy Love” statuerer designer Benedikte Utzon et eksempel over for modeverdenen: Kvinder i alle størrelser har ret til kvalitet og lækkert design.

Jeg kan tydeligt huske første gang, jeg købte noget af Benediktes design. Det var en strikcardigan med lama-uld på kraven. Den var taljeret og sad perfekt. Når jeg tog den på, følte jeg mig på en gang både lækker og velklædt, og i årene, der fulgte, investerede jeg flere gange i noget af hendes tøj, for det var ikke kun af en lækker kvalitet, som så eksklusivt ud. Det kunne også noget med smagfuldt at fremhæve det mest kvindelige ved min krop. Hvilket i cardiganens tilfælde ville sige barm og talje.

Benedikte Utzon, en af Danmarks mest kendte designere, har gennem tiden designet for mange brands, men er nok mest kendt for sit design med eget navn i nakken på tøjet. Hun står for kvalitet, god pasform, og ikke mindst er hun eminent til at kreere snit, der klæder kvindekroppen. Og nu kan endnu flere kvinder i alle størrelser forkæle sig selv med Benediktes nye design, som går fra en størrelse 38 til en størrelse 54 – noget, der er helt nyt for den garvede designer. Og så alligevel ikke.

Læs også: Shoppe-guide til pære-kropsformen: Klassisk, boheme og sporty stil

”Nu hvor vi er her, kan jeg jo godt se, at det er noget, der har bygget sig op i mig over tid. Noget, min vej naturligt har ført mig frem til. Som designer har min spidskompetence altid været formgivningen. Det har været den, der har interesseret mig mest, og det er også den side af mit design, jeg ofte har fået anerkendelse for. Og netop når man arbejder med større størrelser, er formgivningen essentiel. Kvindekroppen er ikke en standardkrop – og slet ikke, når man er større end en størrelse 38,” siger Benedikte, der beskriver projektet som et hjertebarn.

For som designer er hendes allervigtigste passion at skabe mode, der gør kvinder smukkere.

>> Shop mange lækre curvy styles her!

https://imgix.femina.dk/_dsc8902_2.jpg

Skjulte former

”I mange år har den gængse opfattelse blandt kvinder, der bruger større størrelser, været, at de skulle skjule deres former. De har gået og gemt sig i kjoler og tunikaer, der ligner telte, med det resultat, at de ofte bare har set større ud, end de egentlig er. Desuden er der flere designere, der designer plus-size, som har fået den idé, at jo større størrelse, desto flere pangfarver. Herudover er det dyrt at producere i store størrelser, fordi der jo går mere stof og flere materialer til. Det har så fået dem til at designe i billigere materialer som nylon med det sørgelige resultat, at kvinderne har gået rundt og svedt voldsomt i de her pangfarvede telte. For når man er større, sveder man også mere,” siger Benedikte.

Selv er hun en størrelse 44 – måske en størrelse 46 over røven, som hun bramfrit udtrykker det.

”Jeg ser bare mindre ud, fordi jeg er høj. Men også fordi jeg vælger snit, der klæder min krop. Jeg ved jo som designer godt, at jeg skal fremhæve min talje, og at jeg skal passe på med længder, der stopper der, hvor mine lægge er bredest,” forklarer hun.

>> En god BH er alfra omega for at have det godt i det tøj, man har på. Fint den perfekte BH her!

Pasformen betyder alt

At der er kommet flere lækre plus-size-brands i Danmark de senere år, og at der dermed er kommet flere muligheder for de mange danske kvinder, der har brug for størrelser, som er større end en 44, er Benedikte Utzon helt med på.

”Alligevel tror jeg på, at der er kunder til My Little Curvy Love, fordi det kan noget ekstra med formgivning og lækre materialer. Kollektionen er holdt i sort, marine, sand og rosa, fordi det er klædelige farver. Selv går jeg sjældent i andet end sort. Det er en genial farve, der fungerer for mig. Jeg foretrækker, at det er let at være velklædt. Det skal ikke være svært at se godt ud – heller ikke, når man er plus-size. Jeg skal vide, at når jeg smider en jakke over skuldrene eller en kjole over hovedet, så sidder den bare og fremhæver alt det bedste ved mig. Den har det rigtige snit og er holdt i gode materialer. Til gengæld er jeg ikke bleg for at købe 10 styk af den samme kjole, hvis det er den perfekte kjole for mig. Så giver jeg den til gengæld gas og ændrer udtrykket igennem tilbehør og smykker,” siger Benedikte.

Hun understreger samtidig, at kvalitet er et ”must” til kurver.

”Når man ikke længere er helt ung og helt slank, så skal man have fokus på kvalitet. En ung, slank og smuk kvinde kan sagtens se superlækker ud i prisbilligt tøj. Den går altså ikke, når man er ældre og tungere. Det er der, at det gennemarbejdede design, det gode snit og den ditto kvalitet skal stå sin prøve.”

Læs også: Se stjernerne før og efter photoshop

Skønhed i alle størrelser

Selv om hun i mange år har færdedes i en modebranche, der hylder den meget slanke kvindekrop, har Benedikte det godt med sin krop og sin vægt.

”Jeg er alt for meget livsnyder til at forsage god mad og vin. Som så mange andre har jeg som yngre haft perioder med yoyovægt og slankekure. Men en af fordelene ved at blive ældre er, at man ikke bekymrer sig så meget om at være slank, man fokuserer mere på at være sund. Og for mig hænger sundhed også sammen med livskvalitet, at spise ordentlig mad af en god kvalitet og unde sig selv et godt glas vin og en god bøf, når man føler trang til det,” siger Benedikte.

>> Forkæl dig selv med ghd-styling-produkter - tilbud på udvalgte varer!

At vægt og selvværd for mange kvinder hænger uløseligt sammen, ser Benedikte som en lidt ærgerlig aflægger af vores kultur og af de forestillinger, vi selv går rundt og gør os. I hvert fald mener hun ikke, at det er noget, som kan tilskrives de forventninger, som mænd har til kvinder.

”Jeg har aldrig haft problemer i den retning. Tværtimod. Det er klart min erfaring, at mænd drages imod kvinder, der udstråler livsglæde og vitalitet. Kvinder, som har en fest, som morer sig og er glade. Det er det, der tæller. Det er ofte kun os kvinder, der bekymrer os om, hvorvidt vi vejer fem kilo for meget. Vores mænd ser det ikke, men synes jo bare, vi er smukke og dejlige, ligesom vi er. Så vi kan ikke skubbe problemet over på dem, men må bare erkende, at det er et benspænd, vi laver for os selv. Sådan har jeg da også haft det i alt for mange år. Nu er det ikke sådan, at jeg synes, at slanke kvinder ikke er smukke. Det synes jeg. Hvor banalt det end lyder, så kommer skønhed jo i alle størrelser. Det er også klart, at vejer man så meget, at der er sundhedsmæssige risici forbundet med det, så er det bedst at tabe sig. Men det er i min optik en helt anden diskussion, end hvorvidt kvinder i alle aldre og størrelser har fortjent, at der er et marked, hvor de kan få lækkert, moderne designet tøj i gode materialer.”

Læs også: Tøj fra Carmakoma - en hyldest til kvindeligheden

Benediktes tips til dig med kurver

  • Drop ”teltet”. Det får dig til at se større ud.
  • Finder du en basiskjole med et snit, der klæder dig, så køb gerne flere af dem, inden de udgår.
  • Vælg tøj i gode materialer. Billige materialer får dig til at svede mere.
  • Plej dig selv. Pæne negle og velplejet hår giver dig en ubetalelig følelse af lækkerhed. Find de bedste hårprodukter HER og de flotteste neglelakker HER.

Læs også