https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/08/33/gaa-i-farver/gaa-i-farver-stor.jpg
Stil

Derfor skal du klæde dig i farver

16. august 2012
af Juliane Olsen, Newsdesk
foto: Panthermedia
Sort er stadig den foretrukne farve, når kvinder skal klæde sig på til særlige lejligheder, og det kan hindre dit førstehåndsindtryk, ifølge eksperter

Skuespiller Jennifer Aniston gør det. Din veninde gør det. Og du gør det. Vender tilbage til den lille sorte, når alle andre muligheder i skabet synes at være udtømt, og den store lejlighed står for døren. I ved alle sammen, at I altid ser godt ud i lige netop sort og samtidig føler jer godt tilpasse.

Selv om lyse farver og pastel har omgivet modellerne på catwalken den sidste sæson, og stilikoner som hertuginde Catherine igen og igen optræder i stærke farver, så viser en britisk undersøgelse, at det stadig er sort, som vi kvinder foretrækker at klæde os i, når vi skal lykkes med vores outfit.

Føler sig bedst tilpas i sort

Sort blev stemt i top som valget til en romantisk date, jobsamtalen eller til en tur i byen med vennerne i undersøgelsen. 41 procent af kvinderne svarede, at det var den farve, som de følte sig bedst tilpasse i.

- Når 41 procent af os stadig stemmer på sort over alle andre farver, så er det vigtigt, at vi får mere selvtillid, når det gælder farver. Det får os ikke kun til umiddelbart at se selvsikre ud, men det kan også ændre den måde, folk tænker om os. Så snart du møder en ny person, om det så er på date eller til en jobsamtale, så associerer du farverne med specifikke karaktertræk, siger den britiske stilekspert Kate Nightingale ifølge femalefirst.co.uk.

LÆS MERE: Find ud af hvad dine farver siger om dig.

Vælg den røde farve

Selv om en tredjedel af nationens kvinder anfører, at sort er en af de tre foretrukne farver til en romantisk date efterfulgt af rød og lilla, så er 39 procent af de ugifte kvinders svar, at de ville vælge rød.

- At beslutte os for, hvad vi skal have på til første date kan være utroligt vigtigt. Farve er den første ting, som folk bemærker om os, og det er umiddelbart og vedholdende. Og mens du ikke tror, at folk vil bemærke hvilken farve, du har på, så vil de ubevidst lave deres egne antagelser. Rød kan være en fantastisk farve til at tiltrække det modsatte køn med og vise din flirtende side på første date, siger Kate Nightingale.
Men at have rødt på behøver ikke kun at være for singler. Et mindre antal af gifte kvinder siger, at de ville vælge rødt som en af deres tre foretrukne farver på en romantisk date, sammenlignet med 39 procent af de kvinder, der aldrig har været gift. Derfor opfordrer Kate Nightingale gifte par til at tilsætte noget farve til deres forhold. Selv det at have en lille smule rødt på - et silketørklæde eller endda rød læbestift - kan give noget spænding, ifølge hende.

Det tøj, vi går i på arbejde eller ved en jobsamtale, siger meget om det billede, som vi prøver at give af os selv, og farve fortæller netop omverdenen noget helt bestemt.

- I løbet af få sekunder efter jeres første møde, så vil en potentiel arbejdsgiver reagere på 'farvebeskeden', som dit tøj giver. Når det første indtryk spiller så stor en rolle, så er det intet under, at 63 procent af os går efter det sikre valg og tager sort på for at virke succesfulde ved en jobsamtale. Det afhænger virkelig af hvilket slags job, du går efter, men du skal bruge farve til at sige forskellige ting om dig selv, siger Cathy Dyos, der er direktør hos det britiske rekrutteringsfirma Reed Specialist Recruitment.

LÆS MERE: Se ti kvinder, der fik et helt nyt look af SØNDAG

Farver sender budskab

Hun påpeger, at marineblå signalerer selvtillid, orange og pink viser, at du er en god kommunikator og er samtidig klare farve til øjet, og grøn er varme. Det vigtigste at huske om dine farver er, at de skal være sprøde og lyse, hvis du skal komme med et budskab.

Farver er altså vigtigt i ethvert arbejdsfællesskab, og ikke bare, når du går efter et bestemt job. For de, som har tungsind over, at ferien er slut, er den hvide farve bedst at gå efter, ifølge Kate Nigthingale.

Offentligheden ser ud til at være enig, for hvid er også netop den farve, som er blevet stemt i top i undersøgelsen, som den farve, kvinder oftest vælger for at holde sig selv i feriehumør - skarpt efterfulgt af gul og pink.

Gratis sunde tips på facebook?

Vil du gerne have gratis sunde tips direkte på facebook? Så vær med i sundhedsgruppen, som er resultatet af et samarbejde mellem SØNDAG, Femina, ELLE, Q og Mad & Bolig. Giv gruppen "Sunde tips - hver dag" et "like" lige her.

Læs også