Nissan
Annonce
Stil

Boligekspert Sara Lygum: ”Japansk design er et modstykke til en forhastet verden”

30. august 2023
Annonce for Nissan. Foto: Nissan, Unsplash og Pexels
Spørger du Sara Lygum, er Japandi-stilen et solidt fundament for indretningen. I den japanske minimalisme finder vi nemlig den samme ro, som når vi ser ud over havet. Her fortæller hun om, hvorfor japansk design er så populært – og giver tips til, hvordan du skaber Japandi-stilen derhjemme.
nissan

Lyse, naturlige farver, lave møbler og enkle rispapirlamper.

Overalt i vores boligindretning ser vi små henvisninger til Japan. Faktisk er vi skandinaver så glade for japansk design, at vi har skabt en fusion af den og vores egen: Japandi-stilen.

Men hvorfor er det lige, at vi er så vilde med japansk design? Vi har spurgt boligekspert og tv-vært Sara Lygum, hvad det er ved det japanske, vi så godt kan lide – samt hvordan vi selv skaber stilen derhjemme.

Sara Lygum. Foto: Daniel Hollister
Foto: Daniel Hollister

Eksperten: Sara Lygum

Sara Lygum er tv-vært på boligprogrammet 3 x Beliggenhed, hvor hun hjælper danskerne med at finde en bolig, der passer til deres livsstil. For Sara Lygum er det vigtigt, at vi føler os godt tilpas der, hvor vi bruger meget tid – både i vores hjem og i vores bil.

Til dette samarbejde har Sara Lygum lånt en Nissan Ariya for at undersøge, hvordan bilens japanske ophav kan ses og opleves i designet.

Hvad kendetegner japansk design?

– For mig er japansk design minimalistisk, enkelt, roligt og jordnært. Du har kun det, du har brug for, så det er vigtigt, at det er funktionelt gennemtænkt. Det skal tjene et bestemt formål og kunne løse den opgave til perfektion. Jeg ser også japansk design som et stempel på høj kvalitet, og det er netop det, vi i Skandinavien og i Danmark gerne vil have: Noget, som er lavet ordentligt, og som kan holde. Vi skal ikke hele tiden skifte ud. Naturen bliver også inviteret ind, og samtidig er æstetikken i højsædet. Jeg elsker den æstetiske ro og balance, der opstår, når tingene hænger sammen.

Hvad har vi i Danmark til fælles med Japan?

– Det, vi har tilfælles, er de kerneværdier, vi gerne vil stå for. Grundlæggende vil vi i Danmark gerne have, at kvaliteten er i orden. Vi vil også gerne invitere naturen og roen ind. Vi har som mennesker brug for en balance og en form for zen i vores liv, og jeg tror, det er det, der er på spil i den fælles designforståelse.

Spiller traditioner også en rolle?

– Helt sikkert. Vi holder både i Danmark og Japan fast i traditionerne, og der er en stolthed i at bevare og føre vores kulturarv, fortælling og tradition videre. Vi har også gamle designtraditioner, som enten har holdt ved eller er kommet frem igen. I japansk design er der nogle meget gamle teknikker, som stadig bruges og nyfortolkes. Her behøver man ikke opfinde noget vildere, for der er allerede noget, som er så godt og stærkt, at man ikke kan designe det bedre. Vi kan godt bygge ovenpå og komme med nye idéer, men vi tager kulturarven med.

Unsplash

Hvad er Japandi-stilen?

– Det er en blanding af den japanske minimalistiske og den skandinaviske funktionalitet. Der er rigtig mange fællestræk fra de to designkulturer, så det er en sammensmeltning af det bedste fra begge lejre. Vi tager det overflødige væk, som kunne skabe rod for vores øje. Stilen er enkel, og så lægger den vægt på god kvalitet og en rolig atmosfære. Vi ser det for eksempel i de lyse træsorter og på de glatte vægge og lofter. De rolige, naturlige farver og naturmaterialer som træ, sten og hør går igen.

Hvilken effekt har den form for indretning på os?

– Jeg tror, japansk design er et modstykke til en forhastet verden. Alting udvikler sig hele tiden i dag, og vi skal virkelig være vågne for at følge med. Derfor har vi brug for at blive kaldt hjem i os selv, og det giver os en enorm ro at være i et roligt rum, hvor øjet ikke er forstyrres.

– Det kan lidt det samme, som at sidde og kigge ud over havet eller de åbne vidder. Når du kigger ud over havet, har du den der helt lige linje, og du kan bare sidde der og kigge i timevis, mens skuldrene sænker sig. Min oplevelse er, at Japandi-stilen kan det samme. Vi forenkler vores hjem så meget som muligt.

Nissan

Tankerne bag Nissan Ariyas design

Ordet ”Ariya” kommer fra gammel tid og optræder i historiske tekster på sprog som sanskrit og pali. Det betyder respektabel og pålidelig, og det er netop, hvad Ariya er. Bilens design er skabt ud fra en japansk filosofi kaldet Iki, som betyder stilfuld, og viser sig i et enkelt, strømlinet design uden på bilen og inde i kabinen.

– Man kan tydeligt se, at Nissan har tænkt de gamle japanske kunstformer ind i bilens udtryk. For eksempel er der brugt en teknik, der hedder Kumiku, hvor man sætter træstykker sammen til et mønster, som også bruges i Japan. Det mønster finder man flere steder i bilen, så det er en stor del af udtrykket. Lyset er lidt varmere, fordi det er skabt ud fra papirlanternekunsten Andon, siger Sara Lygum.

Hvor kommer din interesse for biler fra?

– Min far har altid godt kunne lide biler, så det har vi sammen, og det er hyggeligt. Jeg har altid godt kunne lide biler. Jeg kan godt lide godt design og følelsen af tryghed, når jeg sætter mig bag rattet. Jeg kan også godt lide, at bilen har en vis størrelse. Jeg har en veninde, som også elsker biler, så kan vi være totalt nørdede omkring det sammen.

Er der et overlap mellem boliger og biler?

– Ja, der skal være en ro, tryghed og kvalitet i begge dele. Du kan sagtens istandsætte en bolig hurtigt og overfladisk, så den ser smart ud, men du fornemmer det hurtigt, hvis fundamentet ikke er i orden. Det er præcis det samme med biler. Jeg skal kunne mærke, at kvaliteten er i orden.

– For mange er bilen jo lidt et rullende kontor, hvor du kan tage et telefonmøde. Når jeg kører rundt på optagelser, kan jeg tydeligt mærke forskel på, om jeg sidder i en komfortabel bil eller ej. Hvis jeg sidder dårligt, bliver jeg helt vildt kvæstet af at være afsted hele dagen, men hvis jeg kører i en bil, hvor jeg sidder godt, har automatgear, har fartpilot, kun skal koncentrere mig om at køre, og har ro i kabinen, frigiver det nogle ressourcer til at slappe af og nyde turen.

Nissan

Hvor ser du den japanske inspiration i vores biler?

– Vi tænker mere enkelt og lader pladsen komme til sin ret, og det gælder både vores hjem, i vores biler og i vores uderum. Det skal være organisk, blødt og strømlinet, og der skal ikke være en masse, der forstyrrer.

– I Nissan Ariya er der åbent foran gearstangen, så du kan skubbe midterarmlænet frem og tilbage. Det giver en fornemmelse af plads. Trykker du på en knap, kommer der en lille skuffe ud, hvor du kan gemme alt det rod, der ellers kan forstyrre de rene linjer. Du kan også lægge din telefon til opladning i armlænet. Du kan altså meget nemt finde en plads til tingene i bilen, så den holder sit helt enkle, minimalistiske udtryk.

Hvordan påvirker det dig, at der er orden og plads?

– Helt ærligt, så synes jeg, det er rigtig rart. Jeg er ikke blevet snydt for højdecentimeter – jeg er 1,80. Det er skønt at sidde i en bil med fornemmelsen af, at der er god plads, fordi der er masser af albuerum, men også fordi, det giver en tryghed, at jeg ikke føler, jeg har taget bilen på – men at jeg er trådt ind i den. Jeg synes, bilen er flot indeni, og jeg har overskud til det fokus, man skal have, når man kører en bil.

– Sikkerhedsmæssigt synes jeg også, at Nissan Ariya skiller sig ud, fordi du kan få displayet op på frontruden, så du ikke skal tage øjnene fra vejen, når du tjekker farten. Du holder øjnene, hvor du skal, og det bimler og bamler ikke med et tivoli af røde og gule lamper på instrumentbrættet.

Nissan

NISSAN ARIYA

Nissan Ariya byder på meget mere end blot et strømlinet og elegant design. Den helt nye 100 % elektriske SUV fra den japanske bilfabrikant giver dig ultimativ frihed med en rækkevidde på op til 533 km på en opladning. Ariya har en intelligent førerassistent-teknologi, der både hjælper med parkering, advarer om biler i den blinde vinkel, skubber dig tilbage i din egen vejbane og selv begynder nedbremsningen, hvis den registrerer opbremsning fra forankørende biler. Du kan også få firehjulstræk på Ariya, som sikrer en perfekt balance mellem styrke og kontrol i al slags vejr. Ariya scorer fem stjerner ved den seneste sikkerhedsbedømmelse fra Euro NCAP, hvilket blandt andet betyder, at den er enestående til beskyttelse af både børn og voksne. Læs mere om Nissan Ariya her.

Muligheden for selv at vælge udstyrsniveau og Nissans nye koncept med 0 kr. i udbetaling gør, at man kan få lige den crossover-SUV, man vil have. Besøg din Nissan-forhandler, og prøvekør bilerne for at finde ud af, hvilken der passer til dit behov. Find din Nissan-forhandler her.

Hvordan kan man se forkærligheden for japansk design i Ariya?

– I rummeligheden, de lige linjer, enkeltheden og det funktionelle. Der er ikke noget overflødigt, og det skaber en balance for øjet. Bilen har også et glastag, som gør, at du får lys ind, men når det bliver mørkt, kan du rulle loftet for og skabe ro, hvis du har sovende passagerer på bagsædet.

Pexels

Hvorfor tror du, Japandi-stilen er så populær?

– Der er en stolthed i at vise sit hjem frem, og her har du en stil, du vil kunne vise frem i mange år, fordi den er langtidsholdbar. Den er enkel og passer til alle aldersgrupper. Hvis du kigger tilbage på de danske møbelklassikere, passer mange ind i stilen, så jeg tror, Japandi-stilen kommer til at holde. Japandi-stilen er et solidt fundament for indretningen.

Hvordan kan man inkorporere Japandi-stilen i sit hjem?

– Tænk i funktioner, og hold det simpelt. Det er en god idé at tage langtidssikre valg, så du ved, at hvis du ikke har råd til at lægge trægulv i hele huset lige nu, så kan du stadig få den træsort om fem år, så du kan udskifte gulvene løbende. Vælg lave møbler, som giver fornemmelsen af det jordnære og groundede.

Hvad kan man gøre for at sætte sit personlige præg på Japandi-stilen?

– Jeg synes, det er vigtigt at turde vise, hvem du er. Det er også noget af det, der giver ro og mening. Den store styrke ved Japandi-stilen er, at du nemt kan tilføje dit eget præg og få din personlige historie ind. Du kan nemt flette din yndlingsfarve ind. Jeg synes også, at det er let at få sine egne små nips ind, som tilføjer personlighed. Du kan lægge et farverigt tæppe under bordet, hænge nogle billeder op eller lade dine bøger stå fremme i en reol.

Unsplash

Vil du gerne skabe Japandi-stilen derhjemme? Gå efter …

  1. Lyse, naturlige farver
  2. Træsorter, som kan bearbejdes, som for eksempel fyrretræ, egetræ og eventuelt bambus
  3. Glatte, enkle vægge, som gipsvægge
  4. Naturmaterialer som stenbordplader, hørgardiner og uldtæpper
  5. Lave møbler og lavthængende lamper, som spreder hygge i rummet
  6. At invitere naturen og det grønne indenfor i form af planter
  7. At se hjemmet som en helhed, og vælg materialer, der går igen

Læs også