https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/12/51/juleblomster/juleblomster-stor.jpg
Bolig

Pas på med at tage juleblomster indenfor

23. december 2012
af Trine Fisker, Newsdesk, All Over Press
Juletræet og flere af julens blomster dufter så kraftigt, at de kan genere vores luftveje

Julen er ikke kun lig med konfekt, fed mad og varm rødvin. I december er der også en række blomster, der flytter ind i vores hjem, ligesom vi også inviterer juletræet ind i varmen.

Men det er ikke helt uden konsekvenser, at naturen på den måde kommer helt ind i vores hjem. For flere af julens blomster dufter så kraftigt, at de ender med at genere følsomme luftveje, oplyser Astma Allergi Danmark.

Det er blandt andet hyacinter, liljer og azalea, der fylder luften i hjemmet med så kraftig en duft, at det kan ende med at ødelægge julehyggen. Også hvis man døjer med en sart og overfølsom hud, så skal man være varsom med julens blomster. Både krysantemum, tulipan og julestjerne har nemlig stoffer i plantesaften, der kan give hudreaktioner, så dem skal man holde fingrene fra.

LÆS MERE: Mangel på søvn kan gøre dig allergisk

Juletræ fyldt med skimmelsvamp

Men det er ikke kun blomsterne, der kan give ubehagelige reaktioner. Også det traditionelle juletræ, som udsmykkes med julepynt, og som man danser rundt om den 24. december, kan være kilden til en allergisk reaktion.

LÆS MERE: Se årets største trends til juletræet lige her

For skimmelsvampe på juletræer kan nemlig give mennesker med skimmelsvampeallergi reaktioner fra næse og lunger, når træet bliver taget ind i hjemmet.

Desuden dufter grantræer, og det kan genere mennesker med følsomme luftveje og astma. Juletræet indeholder nemlig harpiksstoffer som eksempelvis canadabalsam og kolofonium, der er med til at give den velkendte granduft, men det er også de stoffer der kan være med til at udløse de allergiske symptomer.

Plastik i stedet for natur

Ifølge Astma Allergi Danmark er der ikke forskel på, om man vælger en rødgran eller en ædelgran. Begge sorter kan fremprovokere reaktionerne, så hvis juletræet skaber mere irritation end glæde og hygge, så kan man med fordel investere i et plastictræ, lyder anbefalingen.

Hvis man alligevel vælger et naturligt træ, så kan man eventuelt spule træet over med vand og stille det til tørre et par dage, før man tager det ind i stuen. Det skulle minimere risikoen for, at der er sporer fra skimmelsvampe på træet.

Læs også