Julebolig
Bolig

Når vi andre pakker julepynten sammen, gør Bettina noget usædvanligt

18. december 2023
Af Pia Olsen/Living Stories
Foto: Anitta Behrendt
Bolsjestribede lysestager, søde julegodter, vintage glasornamenter og håndbroderede juletræer møder blå orkidéer og dansende ballerinaer med store silkesløjfer, når Bettina Færgeman pynter op til jul.

Når julen er vel overstået, pakker Bettina Færgeman sin nøje udvalgte samling af mundblæste vintagekugler, håndlavede julefigurer, flagkæder og glimmerpynt forsigtigt ned i de store papkasser nøjagtig som de fleste andre.

Men Bettina gør samtidig noget ret usædvanligt. Hun begynder nemlig allerede nu at overveje, hvordan julen skal se ud til næste år.

– Jeg elsker jul. Det er den ultimative højtid, og jeg kan simpelthen ikke lade være med at overveje næste års tema allerede, når sidste års jul har sagt farvel.

– Hvert år går jeg all in på et nyt tema med farver, pynt og glimmer, og selv om jeg elsker julens traditioner og mange af mine juleting bliver taget frem år efter år, sker det altid med et tvist. Julen hos os ser aldrig ud som året før, siger Bettina.

Bettina_jul
Bettina beskæftiger sig til daglig med boligtrends i sit arbejde som livsstilskommunikatør.
Bettina_jul
Bettinas juleunivers er en overdådig oplevelse af farver, kunsthåndværk og finurlige detaljer. Gulvtæppet i forgrunden er fra @nomads.dk, mens puffen er fra Sofacompany og det stribede tapet fra Rue Verte. Gardinerne er fra Arne Axel.

Pynter om til jul

I år har hun kaldt sit juletema for Candy Christmas, hvor temaet er inspireret af den amerikanske Disney-jul.

– Denne jul gik jeg all in på et pastelunivers, og midt i det hele fik jeg pludselig den her lyst til at fremelske et modspil i pink. Jeg fik kigget min samling igennem, og her lå de fineste Valentines-ballerinaer skabt af Ole Yde, og her i den rette setting fungerer de perfekt som julepynt.

Kort om Bettina Færgeman

  • Bettina Færgeman, 50 år, partner og livsstilskommunikatør hos kommunikationsbureauet Réplique og Jakob Færgeman, 48 år, økonom, sammen med deres huskat, Lotte.
  • Lejlighed på 130 m² i et borgerhus fra 1839 i København.

– Jeg plejer at sige, at jeg ikke pynter op til jul. Jeg pynter om til jul med de ting, vi allerede har, siger Bettina, der ofte får en impulsiv idé til et utraditionelt tvist.

– Jeg elsker nyfortolkninger, og jeg har en ret legesyg indstilling til julens traditioner. Da jeg skulle lave en adventsdekoration, gik jeg bare i gang med de fire forskelligt farvede mos, jeg havde købt, for at se, hvad det kunne blive til.

Bettina_jul
Hvert år udtænker Bettina et nyt tema for sit overdådige julebord, og i år er hun gået all in på pasteller med inspiration fra væggens kunstværk af David Hockney fra @epicdecor. Gran er dog et fast element i Bettinas jul, og her har hun samlet en buket af silkefyr kombineret med en blå orkidé i vase fra De Fire Årstider. Stel fra Lyngby Porcelæn og Hanne Bertelsen.
Bettina_jul
Huskatten Lotte er ligesom resten af hjemmets beboere vild med julens dufte såsom den oversize julekrans af silkefyr og tørrede blomster fundet hos Atelier Faded Flowers.
Bettina_jul
Selvgjort er velgjort, og i år har Bettina kreeret en utraditionel adventskrans i pasteller. Det farvede mos fungerer som bund på fadet fra Casa Shop, mens den blå orkidé giver kontrast. Stearinlys fra Ester & Erik.

– Jeg endte op med en helt ensfarvet krans i koral, lilla stearinlys og en blå orkidé, siger hun.

Den blå orkidé er et element, Bettina også har brugt på sit julebord, der er pyntet i et overflødighedshorn med håndbroderede juletræer, bolsjestribede karlekammerstager og håndblæste champagneskåle foruden bugnende fade fyldt med julegodter. Her står den blå orkidé og shiner midt i en buket af silkegran.

– Blomsten er blevet en feature på bordet, og den stikker lidt af fra det hele i al det traditionelle gran og julepynt. Julen er et fristed, hvor jeg prøver alle mulige idéer af, siger Bettina.

Ligesom juletræet, adventskransen og julebordet er en fast del i det københavnske julehjem, er der også udvalgte juleitems, der altid er inviteret til Bettinas jul.

– Min samling af julepynt fylder efterhånden 10 kasser, så jeg køber ikke meget julepynt længere, men når jeg gør, er det altid håndlavet af dygtige kunsthåndværkere eller fine vintagefund. Det giver bare noget helt særligt til vores jul, siger Bettina.

Bettina_jul
En stor buket amaryllis er på en og samme tid en simpel og en iøjefaldende dekoration. Juletræet er fra Bjørn Wiinblads Blå Hus, den store vase er fra Haven i Hune, og under en lågkrukke fra Thora Finnsdottir. Hele tableauet er samlet på et sofabord fra Beau Marché. De to lænestole er købt hos Formel A, mens gulvtæppet er fra Helene Blanche. Bogreolen er bygget af Boas, og gardinet er fra Arne Axel.
Bettina_jul
Køkkenets farve er som valgt til julen, og her har Bettina skabt stemning med store granbuketter og levende lys, der spejler sig i bakken fra Casa Shop. Selve køkkenet er fra Ikea, og herefter sprøjtelakeret grønt, mens marmorfliserne er fra File under Pop. Væglamper fra Bestlite, og Swirls-pendel fra MisseMai.
Bettina_jul
Skab små jule juletableauer ved at samle skåle med julekugler, duftende hyacinter og levende lys på en bakke. Sløjfen i keramik er fra @glimmerværkstedet, og lågkrukken er fra pottemager Erik Bendtsen. Over væglamper fra Bestlite.

Tre tips til stilen

  • Pift de klassiske juledekorationer op ved at bruge mere utraditionelle planter, såsom farvet mos og blå orkidéer.
  • Gå all in på skæve motiver og finurlige detaljer, og vær ikke bange for at afprøve anderledes opstillinger eller borddækninger, der kan tilføje et mere personligt præg.
  • Tag udgangspunkt i farver, du allerede har i dit hjem, når du pynter op til julen, så pynten blender naturligt ind i din eksisterende indretning.
Bettina_jul
Røde detaljer og levende lys – mere skal der ikke til for at skabe julestemning i parrets soveværelse. Sengen er draperet med et broderet tæppe fra Helle Skaarup Studio, mens stolen er fra @saerligtsamlet. Hockney-billedet er købt hos @epicdecor, mens karlekammerskabet har været i parrets eje i en årrække.
Bettina_jul
I soveværelset skaber levende lys i vinduet og et par enkelte ornamenter julestemning sammen med de mørkerøde gardiner fra Arne Axel, røde gardinstænger fra Stilling og den stribede bolsjelampe fra @millefiori_interior. Sengetæppet er fundet hos Helle Skaarup Studio, mens puden er fra @aleksandraviktor_.
Bettina_jul
Hvert år skriver Bettina 30-40 julekort til familie og venner her fra sin arbejdsstation, der i julens rette ånd er pyntet med hæklede trommer lavet af Bettinas mor, snemænd fra Helle Vestergaard og vintagekugler. Spejlet er fransk vintage, Eiermann-skrivebordet er fra Please Wait to be Seated og kunstværket er fra Cathrine Raben Davidsen. 7'er-stolen er fra Fritz Hansen, mens bordlampen er fra Gubi.

Artiklen blev udgivet i femina uge 50, 2023.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også