Mette Helena i køkken
Annonce
Bolig

Mette Helenas bedste tips til at skabe et personligt køkken

14. marts 2023
Annonce for JKE Køkkener
Hvordan gør man det praktiske køkken til et personligt og indbydende et af slagsen? Vi har spurgt boligstylist Mette Helena.
Logo

Man siger, at køkkenet er en investering. Men i hvad? Det har boligstylist Mette Helena en klar overbevisning om.

– Når man siger, at køkkenet er en investering, så er det også fordi, at køkkenet er en prioritering. Det er et rum, som har kæmpestor betydning for vores hverdag og familieliv, madglæde og livskvalitet, og på den måde er det også en prioritering af og en investering i os selv.

– På mange måder er vores hjem også blevet en forlængelse af vores identitetsopfattelse. Køkkenet er et vigtigt og forholdsvist dyrt rum, og derfor er det også et rum, der ligger mange overvejelser bag – og et rum, som vi ønsker, virkelig kan afspejle, hvem vi er.

Men er køkkenet ikke et forholdsvist svært rum at gøre personligt?

– Vi har masser af muligheder for at gøre køkkenet personligt. Køkkenet består jo af vildt mange valg, og for hver gang vi sammensætter en bordplade med en front og tilføjer et greb eller vælger en lampe, så er det ekstra ingredienser i vores køkkens DNA. Ved hjælp af valg og fravalg kan man altså skabe et ultrapersonligt udtryk.

I forlængelse heraf deler Mette Helena ud af bedste tips til at skabe personlighed i køkkenet.

Brug farver

– Mit største tip til hurtigt at skabe personlighed i køkkenet er at male en væg. Det tager cirka tre liter maling, en aften og en flaske rødvin, og så kan man virkelig ændre udtrykket i sit køkken. Har man et ældre køkken, som trænger til nyt liv uden absolut at skulle skiftes ud, så kan man også vælge at male fronterne.

– Skal man have nyt køkken, så er jeg jo stor fortaler for, at folk skal gøre lige, hvad de drømmer om, så hvis man drømmer om at få et nyt, pink køkken, så skal man for alt i verden gøre det! Men hvis man er i tvivl, så kan selv det mest anonyme, hvide køkken altså blive spændende, gennem hvad end man vælger at tilføje på åbne hylder, vægfarve, fliser, greb, lamper, køkkengrej og så videre. Så man skal heller ikke være bange for at vælge en enkel løsning og så have muligheden for at sætte sit præg på andre måder. Lige nu ser vi også mange køkkener, der ikke nødvendigvis bare er hvide, men som har nogle lidt mere varme, brækkede farver og på den måde kommer til at fremstå klassiske og rolige, men alligevel ikke helt kridhvide.

JKE køkken
I Nordic Silk-køkkenet fra JKE har man her valgt fronter i forskellige farver for at skabe et personligt udtryk. Vægfarven bidrager bestemt også og kan let males over, hvis du hurtigt vil forandre udseendet i dit køkken.

Åbne hylder og vitrineskabe

– I køkkenet synes jeg, det er dejligt at kombinere lukket, praktisk opbevaring med åbne hylder og vitrineskabe, hvor man kan udstille de ting, man er glad for. De åbne hylder kan give os nem adgang til det service, vi er allermest glade for, og som vi gerne vil have til at pynte. Det kan for eksempel være udvalgte keramikkopper, skåle eller farvede glas. Det er med til at give en personlig fornemmelse af køkkenet. Jo mere, man får flyttet sig selv ind i sit køkken, jo mere vil køkkenet også afspejle én selv.

– Jeg er personligt ret pjattet med JKE’s baristaskabe. Det er jo vidunderligt at have alverdens maskiner, der kan lette ens dagligdag og lækre kaffemaskiner, der kan tilføje luksus til morgenerne, men det er jo ikke altid, at de pynter. Så kan jeg godt lide, at man har muligheden for at trække lågerne for og gemme det hele væk, og så åbne op til en lille hjemmecafé inde bagved.

JKE køkken
I baristaskabet fra JKE kan du udstille udvalgte glas og kopper og lave din egen lille kaffestation.

Forskellige materialer

– Når vi taler køkkener, er det umiddelbart mest forventelige, at den samme front går igen hele vejen igennem – at det er et samlet udtryk. Men for hver gang, vi går ind og træffer en beslutning om en anderledes låge eller et andet materiale, så sker der noget nyt, og så bliver det en overraskelse i køkkenoplevelsen. På den måde kan man ved at turde vælge for eksempel forskellige fronter få mulighed for at skabe sit eget udtryk i køkkenet.

– Det personlige køkken handler i virkeligheden om, at alt kan lade sig gøre. Vi kan mikse og matche, som vi har lyst. Det kan for eksempel betyde, at du har en anden farve på din køkkenø end på dine højskabe, og at du kombinerer de rene overflader med noget varmere træ. I mit eget nye køkken har jeg valgt at kombinere linoleum med egetræ.

JKE køkken
JKE har udviklet unikke signaturprodukter, som kan tilsættes ethvert køkken efter behov og smag, så man på den måde bevæger sig væk fra det enkle standardkøkken og let kan kombinere for eksempel egetræsskuffer med malede fronter som i køkkenet her. Siddepladserne byder desuden op til hygge og samvær.

Gør køkkenet til et opholdsrum

– Køkkenet har jo en vital og meget vigtig funktion: Vi skal lave mad. Men køkkenet kan også blive et rum, hvor vi opholder os og hygger os sammen, hvis bare vi indtænker siddepladser. Og selv i små køkkener kan der blive plads til en barstol, en skammel eller en lille bænk. I dag ser vi også rigtig mange køkkener, hvor bænke er bygget ind i køkkenløsningen. I de lidt større køkkener er det oplagt at indtænke en køkkenø, som folk kan samle sig omkring.

– Man kan også vælge at indrette med ting, der ikke nødvendigvis hører til i køkkenet – som for eksempel en sofa eller en lækker lænestol. Det kan være med til at give rummet flere funktioner og et meget personligt udtryk. De bløde elementer kan desuden bidrage til en bedre akustik, som også gør det rarere at opholde sig i rummet.

JKE køkken

Om JKE Køkkener

JKE startede som snedkervirksomhed, og vægten på det gode håndværk, dansk kvalitet og de bedste materialer fortsætter stadig den dag i dag. JKE skaber køkkener i den nordiske designtradition med plads til både stilrent design og rum til liv. De har et stort udvalg af både køkkener, materialer og farver, så du kan få et køkken, der passer helt perfekt til lige præcis dig. Desuden har de et stort fokus på bæredygtighed og kan blandt andet prale af en CO₂-neutral produktion på deres fabrik i Nordjylland. Se mere her.

Læs også