Chantall_Scott
Bolig

Hun havde en idé om, hvordan det skulle være. Men så fik børnene hende til at skifte mening

18. december 2023
Af Nicola Kragh Riis/Nico Studio
Foto: Tia Borgsmidt
For designer Chantall Scott er julen stærkt påvirket af familiens rejseoplevelser fra året, der gik. Pynten på træet er blandt andet indkøbt på rejser fra Europas storbyer og blander sig med børnenes pynt.

Hvad betyder julen for dig?

- Julen handler mest om at have tid sammen. I kraft af at børnene snart flytter hjemmefra, bliver tid sammen med den helt nære familie mere og mere værdsat.

Hvordan pynter du op?

- Da børnene var helt små, havde jeg en idé om, at juletræet skulle være æstetisk pyntet, men så kapitulerede jeg, da børnene gennem årene kom hjem med hjemmelavede musetrapper og kræmmerhuse, og så gik det op for mig, at det er lige netop sådan, det skal være.

Kort om Chantall Scott

  • 51 år, ejer og designer hos Langkilde & Søn og ejer af Vibeke Scott.
  • Bor med sin mand og børn på 17 år og 19 år et hus på 240 m² i Virum nord for København, mens det ældste barn på 21 år er flyttet hjemmefra.

- I år har min datter Eva lavet papirblomster, så i år er det lidt mere æstetisk end tidligere år.

Har du noget særligt pynt?

- Vi har en tendens til at finde et juletræ, der er alt for stort til huset, så vi må klippe halvdelen af. Det er nærmest en tradition i sig selv. Der er kun to musts på juletræet, og det er levende lys og danske flag.

Chantall_Scott
Topstjernen fra Georg Jensen er til diskussion hvert år, hvor familien diskuterer, om det skal være den moderne eller den gammeldags topstjerne. Papirblomsterne er lavet af Chantalls datter, lampen er fra Serge Mouille, og stolen er vintage Verner Panton.

- Min oldefar startede i 1938 en flagfabrik, som min søster og jeg i dag driver, så flag har altid haft en stærk betydning i vores familie. Det er altid med til at markere livsbegivenheder, og de skal også altid på juletræet.

Har I nogle særlige traditioner?

- Vi har en fast juletradition om, at hele familien tager afsted på en juletur en weekend i december til en storby i Europa, og vi har blandt andet været i London, Paris og Prag.

- Her køber vi altid en særlig kugle, som vi giver enige om, og vi har for eksempel en gulerod fra Prag, en musekonge fra Nøddeknækkeren fra London, Eiffeltårnet og ballerina fra Paris.

Chantall_Scott
På troldegrenen i køkkenet hænger alle de glaskugler, som familien har fundet på deres årlige julerejser. Guleroden er fra Prag, og den var Chantall ikke helt vild med i starten, men har lært at elske.

- Nogle få er knust på vejen hjem, men dem der har klaret turen, hænger på en troldegren i køkkenet. Jeg kan godt lide at få bygget nogle traditioner, som børnene kan huske, når de bliver voksne.

Chantall_Scott
Julebordet er et af de væsentligste samlingspunkter for Chantall og familien i juletiden. Tallerknerne fra Royal Copenhagen kommer frem Mortens aften og bliver brugt alle dage helt frem til jul. Servietter og dug fra Langkilde & Søn, stol af Wegner, bestik fra Søstrene Grene, mens resten er arvet eller rejsefund.
Chantall_Scott
Chantall_Scott
Det broderede vægtæppe er gået i arv i familien fra Niels’ mor, og det kommer frem hvert år. Spilledåsen er fra Fortnum & Mason, tekanden fra Hanoi, kop fra Louisiana og kagepynt fra London.
Chantall_Scott
Chantall bruger de arvede Bjørn Wiinblad-tallerkener i julen, når det skal være ekstra fint. Det blå juletræstæppe er et af de nyere design fra Langkilde & Søn, som Chantall har designet, og det er skabt til at få en mere tæt og julemagisk stemning på bordet og under juletræet. Bjørn Wiinblad-tallerkner er arvet, lysholdere med trommer er fra Notre Dame.

Artiklen blev udgivet i femina uge 49, 2023.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også