https://imgix.femina.dk/media/article/1820-hypede-designting.jpg
Stil

5 hypede designting, der stak HELT af

22. maj 2018
af Malene Ørsted
Foto: Kähler, Kay Bojesen, Paustian, Instagram
Der er ikke noget, der kan skabe røre hos boligentusiaster, som når designvirksomheder lancerer en ny ting, som vi pludselig alle sammen MÅ have! Her er 5 af de mest hypede designting i nyere tid.

Hvad har en stribet vase, en simpel hvid hylde og en lille træabe til fælles? Jo, de har alle sammen været genstand enormt stor hype – i nogle tilfælde grænsende til massehysteri. Her er 5 af dem, vi husker bedst:

1. Jubilæumsvasen fra Kähler

På listen over de mest hypede boligting, må førstepladsen gå til den famøse jubilæumsvase med messingstriber fra Kähler.

Vasen blev sat til salg i et begrænset antal i forbindelse med Kählers 175 års jubilæum i 2014, og kort tid efter blev den meldt udsolgt. Angiveligt forsøgte 16.000 danskere at købe vasen gennem Imercos webshop, hvilket betød, at siden brød sammen, til stor frustration og vrede for mange kunder, som var hurtige på tasterne og lod deres vrede komme til udtryk på Facebook.

Efterfølgende blev vasen sat til salg på blandt andet DBA og Trendsales til priser, der i nogle tilfælde oversteg 1000 kr. – vasen kostede oprindeligt 349kr. Hele fadæsen blev hurtigt en landsdækkende joke, der genererede mange kreative indfald på Twitter under hashtagget #vasegate.

2. Søstrene Grenes hvide hylde

Et par år efter vasegate, meldte en lignede bolighype sig på den danske interiørscene. Denne gang var det Søstrene Grenes hvide hylde, som også blev solgt i et begrænset antal – og som bare to timer efter lanceringen meldte udsolgt. Selvom butikken havde meldt ud, at deres nye varer kun solgtes, ”så længe lager haves,” var de utilfredse kunder også her hurtige på tasterne på Facebook.

Nogle havde stået i kø fra før butikken åbnede og stadig ikke haft mulighed for at få en af de hvide hylder med hjem – mens andre havde taget fri fra arbejde for at kunne købe hylden. Ligesom med Kählervasen blev Søstrenes Grene hylder hurtigt sat til salg til overpris på DBA og Trendsales.

3. Ikeas daybed Sinnerlig

Kähler og Søstrene Grene er muligvis de mest omtalte tilfælde inden for bolig-interiør-hype, men den svenske boliggigant, Ikea, har også oplevet stor hype over deres møbler.

I 2015 lancerede Ikea en daybed designet af Ilse Crawford, som end del af kollektionen Sinnerlig, som efterfølgende har været udsat for stor hype blandt designinteresserede. Samarbejdet mellem det brede og mainstream Ikea og det eksklusive Ilse Crawford skabte en hype i stil med, hvad H&M har oplevet med deres designsamarbejder – og så blev daybeden desuden omtalt i både danske og internationle boligmagasiner og på diverse blogs. Daybeden er lavet i et enkelt design i lyst flet med sorte metaben og kostede oprindeligt 2799kr., mens den efterfølgende er blevet videresolgt flere steder med en prisstigning på over 200 procent.

4. Kay Bojesens mini-træabe

Når boligting bliver virkelig hypede, hænger det ofte sammen med, at de kun udkommer i et begrænset antal. Men nogle gange kan en teknisk fejl også skabe en form for hype – eller hysteri – såsom tilfældet med Kay Bojesens træabe i miniudgave, som Imerco sidste år satte til salg i forbindelse med deres julekatalog.

En teknisk fejl på deres hjemmeside betød, at miniaben blev sat til salg og sendt ud til nogle få heldige købere før tid, inden fejlen blev opdaget. Det skabte hurtigt debat på Facebook, hvor nogle kunder måtte se deres køb af miniaben annulleret, mens andre nåede at modtage den. Efterfølgende blev miniaben sat til salg på det planlagte tidspunkt og i et oplæg stort nok til at tilfredsstille efterspørgslen – men for en kort stund befandt miniaben sig midt i designorkanens øje.

5. Frynselampen fra Hans-Agne Jakobsen

Vi slutter listen med en sand nordisk designklassiker, nemlig Hans-Agne Jakobssons frynselampe. Der har længe været en stor hype omkring 1960’er-lampen blandt designelskere, som både har skulle lede længe på auktioner og betale store summer for at få den med hjem.

Men nu er der godt nyt for fans af frynselamperne, for Warm Nordics har sat den ikoniske lampe i produktion igen. Du kan købe lampen Fringe fra efteråret, men den kan allerede nu reserveres – hvis du vil være på forkant med en potentiel ny hype.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_6.png

Læs også