blomster og krukke
Stil

5 blomster til forårskrukkerne (der kan overleve nattefrost!)

4. april 2019
af Michelle Løvstrup
Thejls: Foto: Panthermedia
Det danske forårsvejr er en omskiftelig dame, og det kan gå ud over de mange fine blomsterkrukker, vi har stående på altanen eller i haven. Her får du gartnerens råd til, hvilke krukke-blomster, der kan overleve forårsfrosten.

De første solstråler er så småt begyndt at finde vej til Danmark, og den piskende regn og blæst er skiftet ud med en luft, der er nærmest lun. Med lidt god vilje i hvert fald. I vores iver efter at få lidt mere forårsstemning, går mange af os straks i gang med at klargøre fine blomster i krukker. De fleste af os ved dog også, at lige så hurtigt som foråret kom, lige så hurtigt kan vi blive kastet tilbage til blæst, kulde og nattefrost, som kan resultere i, at de blomster, vi lige har pottet, dør. Og så er det bare ærgerligt at have brugt en hel weekend på at have fingrene i mulden.

Heldigvis findes der flere fine blomster, der godt kan overleve det noget omskiftelige forårsvejr. Arne Persson er rådgivende gartner ved Plantorama og her får du hans bud på, hvilke blomster, der kan overleve kulden i en krukke.

- Blomsterne på listen kan godt tåle de skiftende vejrtyper, vi kan opleve her i foråret. Dog er det sådan, at hvis det skulle fryse en nat, kan den enkelte blomst, der er fremme, tage skade, men det er sjældent, at planten i sig selv tager skade. Oftest vil den bare blomstre på ny. Man kan med fordel dække krukkerne til med et viskestykke eller noget, hvis man ved, det bliver frost, men mere behøver man ikke at gøre, siger Arne Persson.

Ekspertens blomsteranbefalinger til det kolde forår

Hornviol

Denne fine blomst bliver ofte forvekslet med dens større ”søster”, stedmoderblomsten, men faktisk er det ikke samme blomsterart. Hornviolerne kan sagtens overleve en smule nattefrost og trives fint i lavere temperaturer. Derfor kan du uden bekymring fylde krukkerne op med de farverige blomster her i forårets spæde start. Hornviolerne er flerårige stauder, og det betyder, at de kommer igen år efter år, så de vil også være en god investering på lang sigt.

- Når man har flerårige stauder, er det vigtigt at man ompotter dem ca. hvert andet år, eller hvis man kan se, at potteklumpen er fuldstændigt gennemvædet af rødder – så er det tegn på, at de har brug for en større potte og noget frisk jord, siger Arne Persson.

Stedmoderblomst

Ligesom hornviolerne er stedmoderblomsterne gode til forårskrukkerne på grund af deres hårdførhed, og fordi de ofte blomstrer i flere måneder ad gangen.

- Når det er frostgrader eller lave temperaturer, er det ekstra godt at gøde blomsterne hver 14. dag, for at stimulere blomstringen. Det kan nemt gøres ved at bruge flydende gødning, der kan opblandes med det vand, du skal vande blomsten med, siger Arne Persson.

Bellis

Den fine blomst, der også er kendt som tusindfryd vil pynte rigtig fint i de fleste haver eller på altanerne. Også bellis-blomsten er flerårig, og derfor vil den også være en god investering. Husk at putte et viskestykke, tæppe eller lignende over krukkerne med bellis, når frostgraderne melder sig.

Primula

Hvis primula ikke lige ringer en klokke, er det måske fordi du kender den kompakte og farverige blomst som aurikel. Primulaen stammer fra Alperne og er derfor vant til at vokse på steder, hvor der kan være hårde kår, og derfor er en gang forårsfrost ikke noget, der slår den ud. Husk alligevel at vande den rigeligt, og placér den gerne et sted, hvor der er meget sol.

Forglemmigej

De fine små forglemmigej må siges at være en klassiker i det botaniske univers, og det gode ved denne blomst, er at du sagtens kan have den i en potte, og selvom foråret skulle svigte en dag eller to, og temperaturen snige sig ned under frysepunktet, skal du ikke være bekymret for, om den klarer sig, for den er nemlig en ret taknemmelig plante. Den trives fint både i sol og halvskygge, og det er altså nu, du skal i gang med forglemmigej, fordi de blomstrer i april-maj måned.

Vælg en god krukke

Uanset hvilken form for blomst, du vælger, er det vigtigt at vælge en god krukke, der kan tåle frost, og en krukke med hul i bunden, så vandet kan løbe fra. Det kan være rigtig godt at lægge lecakugler i bunden af potten, inden du putter jord i den. På den måde sikrer du, at vandet kan løbe ned til hullet og ud af potten, sådan at plantens rødder ikke får for meget vand.

Kilder: Plantorama.dk

Læs også