https://imgix.femina.dk/media/caf163fe209842e8950cbb4d7351bd88.jpg
Stil

20 år med røde såler

16. februar 2012
af Majbritt Olsen
Foto: AllOver, Susie Rea og privat
For 20 år siden slog en af verdens mest kendte skodesignere Christian Louboutin dørene op til sin første butik i Paris. Siden har hans stiletter begejstret kvinder verden over. Hør historien om manden, der allerede som 16-årig designede sit første par sko, og om, hvorfor sålerne endte med at blive røde

https://imgix.femina.dk/legacy/media/52f81dc3c94540a599ed1ee88637a881.jpg

Christian Louboutin har altid været meget farverig i sit design, og da hans første skokollektion kom hjem som kollektionsprøver fra fabrikken, i non-colour-skala fra sort til grå, syntes han i den grad, der manglede noget. En ansat, som havde siddet og lakeret negle i løbet af dagen, måtte se sin Chanel-neglelak forsvinde i et snuptag, da førnævnte såler prompte skulle have sig en gang rød neglelak. Egentlig var det meningen, at der skulle have været mange flere farvenuancer i sortimentet, men det blev ved den røde, da den populært sagt blev revet ned fra hylderne.

DE RØDE KOPIER
Louboutin og de kendte røde såler er et varemærke, som kopister verden over har plagieret i ét væk - dog med dét resultat, at flere er blevet hevet i retten eller fået destrueret de kopierede varer. Louboutin fører en nultolerancepolitik over for den slags og overvåger kontinuerligt bl.a. internethandel for at undgå billige kopivarer i omløb. Firmaet har sågar etableret stopfake.christianlouboutin.com, hvor man på små filmklip kan følge tilintetgørelsen af kopivarerne.

Senest er det store modehus Yves Saint Laurent blevet sagsøgt i USA for brugen af røde såler i deres skokollektion, men der er stadig ikke faldet afgørelse i sagen. I USA og flere andre lande har Christian Louboutin fået patent på brugen af den særlige røde farve på skosålerne, og derfor går firmaet direkte efter andre, der gør brug af samme på sålerne i deres kollektioner.

Cecilie Christiansen: - Jeg måtte have et par Louboutin-sko på til mit bryllup

https://imgix.femina.dk/legacy/media/c70f794a2db64a2c8854bb36997337b3.jpg

En virkelig passioneret og ægte Louboutin-fan er Cecilie Christiansen, chefredaktør på modemagasinet ELLE. Hun er ganske enkelt vild med skodesignerens portefølje og køber sig gerne til drømmen om de lange stænger, man får i et par af hans stiletter.

- Han bliver ved med at genopfinde stiletten, tilføre ny højde på hælen og opfinde nye print og materialer. Det er klassisk håndværk og bitte små kunstværker, som man bliver enormt fascineret af - også selv om man véd, man aldrig får skruet sin fod ned i enkelte af dem.
Af Cecilies cirka 60 par sko på skohylden er mindst 12 par fra Christian Louboutin. Og selv om vi netop nu ser en samfundsmæssig tendens til, at vi ikke længere er så brand-fikserede som tidligere og ikke længere har behov for at flashe dyre luksusvarer, mener Cecilie stadig, at der vil være et marked for luksussko som Louboutins.

- Selv om vi ikke går op i overforbrug længere, så holder Christian Louboutins design stadig. Vores tøj og accessories er blevet investeringsobjekter, så vi behøver kun at købe ny taske hvert femte år. Vi går op i kvalitet og individuel stil, og køb-og-smid-væk-princippet bruger vi ikke mere. Vi har en grundgarderobe, og så supplerer vi lidt hver sæson. Derfor er der også mange, der sparer op til lige netop dét par Louboutin-stiletter, de gerne vil have, siger hun.

DE PERFEKTE BRUDESKO
Da Cecilie skulle giftes sidste efterår, vidste hun straks, at hun måtte gå op ad kirkegulvet i et par Louboutin-stiletter.

- Jeg kontaktede firmaet og spurgte, om de havde et særligt bryllupskatalog. Bryllupskataloger er dog ikke noget, Christian Louboutin som sådan har liggende, men via private sessions i særligt udvalgte butikker kan man som kunde i stedet være med til at designe sit eget par sko. Cecilie tog sammen med sin mor og søster til London for at besøge butikken på Mount Street.

- Vi havde en aftale klokken 10.30, og mens vi står i butikken, går en spejlvæg pludselig til side, og vi kommer ind i et meget privat og aflukket lokale, hvor vi straks får serveret champagne og chokolade, fortæller Cecilie.

- Ind kommer de med to kæmpe mapper, hvoraf den ene kun indeholder materialer, mens den anden indeholder alverdens skodesign.
Cecilie får designet det helt perfekte par stiletter til sit bryllup, og derefter blev alle oplysningerne sendt til Louboutins værksted i Paris. På selv samme værksted hænger de aftegnede skomål fra store skuespillerinder og celebrities side om side, så ingen behøver at ringe forgæves til Monsieur Louboutin for at få et par speciallavede sko sendt til privatadressen.

- Det var en fantastisk oplevelse og noget helt specielt, siger Cecilie, som dog ikke ønsker at afsløre prisen på sine brudesko.

Kendte kvinder verden over bliver ofte spottet i Louboutin-stiletter - se galleriet her:

Læs også