April: Det skal du opleve, se og læse
Foto: Søren Malmose
OPLEV: Prinsen af Egypten på Fredericia Teater
Fredericia Teater har fået stor ros for forestillinger som ”Klokkeren fra Notre Dame” og ”Seebach”, og det seneste skud på stammen er musicalen Prinsen af Egypten, som er baseret på tegnefilmen af samme navn. I den fascinerende fortælling følger vi Moses, som bliver født ind i en israelitisk familie i Egypten, hvor Farao slår alle israelitiske drengebørn ihjel. Derfor sættes Moses ud i Nilen i en sivkurv og bliver fundet af Faraos datter. Han vokser op som prins, men ender med på Guds befaling at befri israelitterne fra slaveriet og flygte med dem gennem en tørlagt spalte i Det Røde Hav. I verdenspremieren på historien om Moses kan du opleve de originale sange fra tegnefilmen og en håndfuld nye numre af Stephen Schwartz. ”Prinsen af Egypten” har verdenspremiere på Fredericia Teater fredag den 6. april på engelsk og tirsdag den 17. april på dansk. I 2019 kan du opleve musicalen på Det Kongelige Teaters Gamle Scene, når den flytter til København.
LÆS: 'de' af Helle Helle. ♥♥♥♥♥
Når der lander en ny bog af Helle Helle, er det, som om man skal læse den med andre briller, end man plejer. Man skal gå med på de bittesmå korte sætninger, der er præcise og upræcise, og man skal acceptere, at romanen har en rytme. Man må med andre ord helst ikke stritte imod. Men det er også svært at gøre, når man læser en bog, der handler om sorg og sygdom og om mor og datter. Og endnu sværere at stritte imod er det, når moderen holder sig til hjertet og siger, at hun har det, som om hun har slugt en sten. En stor en. Og man læser og forstår, hvad det betyder for de to, mor og datter, når en stille gåtur handler om hele verden og om ingenting. Man er nødt til at lade sig rive med af stilstand og en fremmed rytme i Helle Helles de (Rosinante) og bare overgive sig. Der er ingen anden vej. Udkommer den 13. april.
- Julia Lahme
SE: The Post. ♥♥♥♥
Steven Spielbergs The Post om en gruppe ildsjæle på The Washington Post, der i 1973 kæmper for at offentliggøre en rapport, der blandt andet beviser, at Det Hvide Hus satte tropper ind i Vietnam på et falsk grundlag, er en bundsolid fortælling med mange facetter. Spielberg fortæller spændende og indlevet om vilkårene for dybdegående journalistik i 70’ernes USA, leverer en sørgeligt aktuel påmindelse om, at nyhedsmedier eksisterer for at tjene de regerede ikke de regerende, og tegner et både fascinerende og oprørende portræt af en tid, hvor kvinder sjældent – grænsende til aldrig – indtog lederpositioner eller blandede sig i politik. Og hvis de gjorde, blev de som regel lodret ignoreret af mændene. Men ikke Kay Graham, der noget fortumlet bliver kastet ind i rollen som ejer af avisen, da hendes mand begår selvmord, og efter en tøvende start finder både mod og selvtillid til at sætte sig igennem over for den mandlige bestyrelse. Meryl Streep leverer en fin og lige tilpas underspillet præstation som kvinden, der overrasker alle, ikke mindst sig selv, da hun tvinges til at vælge, om hun tør risikere alt for at få sandheden frem. Premiere den 5. april.
- Louise Kidde Sauntved