
'Anne og Anders i Bhutan' er på mange måder en almindelig omgang ’Anne og Anders’. Men noget er alligevel anderledes

Anne Hjernøe og Anders Agger i 'Anne og Anders i Bhutan'
Foto: DR
Anne og Anders i Bhutan
Streamingtjeneste: DRTV
Premieredato: 25. maj 2025
Genre: Dokumentar
Land: Danmark
Antal afsnit: 2
Vurdering: 4 ud af 6 stjerner
Man kunne næppe have sendt Anders Agger til et mere perfekt sted end Bhutan.
Sammen med sin faste rejsemakker Anne Hjernøe har de to globetrottere rejst kloden rundt til mere eller mindre kendte destinationer. Bhutan må siges at tilhøre den sidste kategori.
Det lille kongerige, som arealmæssigt er lidt mindre end Danmark, ligger i Himalaya-bjergene mellem Indien og Kina. Befolkningstallet i det bjergrige land er på under 800.000, de har indført et ’Bruttonationalt lykke’-indeks til at måle materiel og åndelig velstand, og så er det normalen, at arveretten følger den kvindelige linje.

Anders Agger i 'Anne og Anders i Bhutan'
Foto: DR
Og hvis man skal tro ’Anne og Anders i Bhutan’, er det et virkelig lykkeligt land, hvor (næsten) alt går op i en højere harmoni med universet.
I de to afsnit på lige knapt en time tuller Anne og Anders rundt og snakker med lokalbefolkningen, laver mad og filosoferer over store og små ting i livet.
Det er hygge i ordets reneste betydning og ren mana for sjælen. Slow TV, når det er bedst, som kan tvinge selv det mest stressede individ til at komme helt ned i snegletempo, hvor hvilepulsen ligger på max 10, når det går heftigt for sig.
Kort sagt, perfekt TV, til når du skal slappe af.

Anne Hjernøe i 'Anne og Anders i Bhutan'
Foto: DR
Et land i udvikling
Men ’Anne og Anders i Bhutan’ er også meget informativt om den afsidesliggende nation.
Landet er på et udviklingsstadie, hvor man i gang med at modernisere visse dele af samfundet – affaldssortering, præventivt arbejde i forhold til enorme mængder smeltevand fra gletsjerne i bjergene og et stort Bjarke Ingels-designet meditationsprojekt på 1.000 kvadratkilometer – er det stadig med udgangspunkt i at holde fast i de værdier, som har præget Bhutan altid.
Men det er helt klart også med et ønske om at gøre det attraktivt for unge mennesker at blive boende i landet eller i det mindste vende tilbage, når studier eller andet i udlandet er overstået.

Anders Agger i 'Anne og Anders i Bhutan'
Foto: DR
Anders besøger blandt andet en iværksættervirksomhed, der beskæftiger sig med droner. De bruges blandt andet til netop at kortlægge store affaldsområder, så de kan blive ryddet op, og forureningen kan komme under kontrol.
Man kan have serien mistænkt for at være ren reklame for Bhutan. Hver gang et problem bliver præsenteret, kommer der også fluks en person med konkrete forslag til, hvordan det kan løses.
Hvis det ikke tog knapt 8.5 time med fly, og nærværende anmelder led af galoperende højde- og flyskræk, kunne man da godt være fristet til en sviptur til det pittoreske bjergland.

Anders Agger i 'Anne og Anders i Bhutan'
Foto: DR
Stille eftertænksomhed
Selvom alt umiddelbart virker som en helt almindelig omgang ’Anne og Anders’, er der alligevel noget, der er anderledes.
Lurende i baggrunden og kun i små glimt hører vi om det. Anne Hjernøe mistede i oktober 2024 sin mand Jens Folmer Jensen til kræft, og tabet sidder selvsagt stadig i hende her få måneder efter, da programmet er blevet optaget.

Anders Agger og Anne Hjernøe i 'Anne og Anders i Bhutan'
Foto: DR
Der er ingen tvivl om, at det er noget, som fylder i hovedet - også tanker, hun nok helst vil holde private. Men i enkelte momenter, som når Anne Hjernøe sidder i en følelses-tjek-in-cirkel blandt en gruppe elever og hører dem dele, hvad de føler, gør hun det også som en støtte til en af de andres fortællinger.
Senere i afsnittet spørger Anders Agger ind til det, da de står ved en række flag, som er mindesmærker for afdøde personer. Der bliver ikke boret unødigt i det, som man ellers kunne frygte det. Nærbilleder af Hjernøe med tilpas patosladet underlægningsmusik, er alt, hvad der skal til, for at vi som seere ved præcis, hvad der rumsterer inden i hende.
Det er en medfortælling for de indviede i den smertelige klub af folk, der har prøvet at miste en, de elskede.
Og det er dét, som gør ’Anne og Anders i Bhutan’ til noget helt særligt og giver det ellers meget standardardiserede rejseprogram noget tiltrængt kant og eftertænksomhed.

Anders Agger og Anne Hjernøe i 'Anne og Anders i Bhutan'
Foto: DR
For hvordan håndterer man bedst sorg?
Det er nok det spørgsmål med flest individuelle svarmuligheder, og selvom det ikke er hovedformålet med ’Anne og Anders i Bhutan’, er det et væsentligt element, man tager med sig fra DR’s hyggelige program med de to dygtige og lune værter på tur.

Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ hver fredag der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.
Læs mere om:
Udvalgt indhold

For tre år siden tog Mina en krævende og skræmmende beslutning. Nu deler hun sine tips til at få nye venner

Efter flere års tankemylder og indre uro, stillede psykologen et spørgsmål, som ændrede alt
