Se, lyt & oplev
31. juli 2020

7 serier om voldtægt og samtykke, som bliver siddende i kroppen

Igennem film- og tv-historien er voldtægt ofte blevet brugt som en banal chok-effekt – ofte bygget på virkelighedsfjerne og problematiske fordomme. Heldigvis har vi inden for kort tid fået en bølge af binge-værdige serier, der nuancerer og udfordrer vores forståelse af, hvad voldtægt og samtykke er. Her er syv af vores favoritter, som er stort set umulige at ryste af sig igen.
Af: af Kathrine Graa
7 serier om voldtægt og samtykke, som bliver siddende i kroppen

Foto: HBO Nordic

Advarsel - artiklen indeholder spoilers.

De fleste af os ved godt, at voldtægt langt fra er så endimensionelt og karrikeret som “Game of Throne”, “True Detective” og “Downton Abbey” får det til at se ud. Alligevel kan man næsten glemme det, når vi årevis er blevet fodret med film og serier, der stort set altid viser overgreb fra gerningsmandens perspektiv og primært introducerer et seksuelt overgreb for at skubbe handlingen videre - uden at forklare hverken baggrunden eller konsekvenserne for offeret.

Film og serier en enorm magt i forhold til, hvordan vi opfatter verden omkring os - og derfor bør voldtægt og seksuelle krænkelser heller ikke bare reduceres til chok-underholdning bygget på fordomme og virkelighedsfjerne stereotyper.

Efter #MeToo-bevægelsen er der også i Hollywood kommet mere fokus på at belyse seksuelle krænkelser fra alle vinkler og perspektiver gennem en ny bølge af tv-serier, der – udover at være flotte og velfortalte – udforsker sex, grænser, samtykke og overgreb på en langt mere nuanceret måde, end vi før har set. Nogle er bygget på virkelige hændelser - ligesom der bliver gjort brug af fagpersoner, der rådgiver om, hvordan man producerer og viser temaer som voldtægt og krænkelser på en ansvarlig måde.

Er 'gråzonerne' virkelig grå?

Tag for eksempel Michaela Coels ekstremt anmelderroste “I May Destroy You”, som er delvist baseret på Coels eget overgreb - og er blevet betegnet som et "samtykke-drama".

Vi er med, når den karismatiske hovedperson Arabella (som spilles af Michaela Coel selv) "pjækker" fra arbejde og mødes med en ven i byen. Vi er med morgenen efter, hvor hun ikke husker meget fra aftenen. Vi er med på politistationen, når de spørger ind til en voldtægt, hun selv afviser har fundet sted. Hele vejen igennem ved vi seere, hvad der er sket, men hun gør ikke. Og når hun finder ud af, hvad der i virkeligheden skete den aften, deler vi - næsten helt fysisk - hendes smerte.

LÆS OGSÅ: 10 bøger, serier og podcasts - så du bedre kan forstå kampen mod racisme

Vi følger også hendes Grindr-afhængige ven Kwame, der lige efter et samleje med samtykke bliver voldtaget af den samme mand, han netop har haft sex med. Og vi er med på sidelinjen, når bedsteveninden, Terry, har en trekant med to fremmede, der i starten føles frigørende og empowering, men viser sig at være indledt under falske forudsætninger.

Vi får belyst alle de berømte 'gråzoner' - og mens vi gør, finder vi ud af, at gråzonerne slet ikke er så 'grå' alligevel, hvilket Michaela Coel selv har sat ord på i Los Angeles Times:

- Jeg tror, vi kalder det gråzoner på grund af den manglende transparens. Det virker umiddelbart gråt og sløret - men hvis vi sætter situationerne under lup, så står det hele klart. Når du faktisk ser nogen tage et kondom af under sex, når du får det vist, så er det ikke rigtig en gråzone mere, er det vel?

Udover at vise, hvordan en voldtægt for offeret altid er en stærkt individuel og kompliceret proces, formår Coel også at skildre de underbelyste sammenhænge mellem overgreb, køn og race.

"I May Destroy You" kan streames på HBO Nordic.

Her er 6 andre serier om samtykke og overgreb, der er umulige at ryste af sig:

Unbelievable

Marie vågner en nat, ved at en maskeret mand er kommet ind på hendes værelse. Han voldtager hende, tager billeder og forsvinder. Marie melder voldtægten til politiet, men de mandlige betjente tror ikke på hende, fordi hun ikke opfører sig som "normale" voldtægtsofre. Hendes sag virker håbløs - lige indtil to kvindelige efterforskere overtager sagen og tager Marie seriøst - og formår at kæde hendes historie sammen med en serievoldtægtsmand, der er på fri fod. Serien er baseret på den Pulitzer Prize-vindende artikel “An Unbelievable Story of Rape”, og selvom historien er ganske enestående, fokuserer serien på den urimelige og fordomsfulde behandling, voldtægtsofre ofte får, når de anmelder et overgreb. Det står i skærende kontrast til det fremragende efterforskningsarbejde, der siden leder til sagens opklaring - og aldrig har det været mere rørende at se to dygtige detektiver passe deres arbejde.

"Unbelievable” kan streames på Netflix.

Euphoria

Intet i “Euphoria” er behageligt at overvære. Alt går galt, men ikke den måde som det normalt gør i teenagedramaer. I serien følger man de syv hovedpersoner gennem hovedpersonens Rues fortælling - spillet af den Emmy-nominerede skuespillerende og it-girl Zendaya. Og det er hårdt at se på. Ikke mindst, når serien undersøger temaer såsom magtforholdet mellem voksne og mindreårige, der udgiver sig for at være ældre, end de har. Som da transkvinden Jules, i første afsnit bliver voldtaget af en meget ældre mand. Eller når den populære Maddy vil gøre sin on/off-toksisk maskuline kæreste jaloux ved at have sex med en ukendt person i en pool - og derefter anklager ham for voldtægt for at retfærdiggøre hændelsen over for kæresten, der er sygeligt besat af kvinders jomfruelige dydighed. Det mest ubærlige er måske, da en af karaktererne prøver at knalde sig til selvværd, men ender med at få lækket en sex-video, der er blevet filmet mod hendes vilje - for derefter at føle sig presset til at reclaime sin seksuelle stolthed ved at indlede en lukrativ karriere som cam-girl. Man har lyst til at give dem alle et kram. For det ér ikke let at være teenager. Specielt ikke, når der ikke findes et klart sprog for sex og samtykke.

“Euphoria” kan streames på HBO Nordic.

The Loudest Voice

"The Loudest Voice" er baseret på den virkelige historie om den nu afdøde skaber af Fox News, Roger Ailes - hvordan han nåede toppen og ændrede den amerikanske medievirkelighede for altid. Men den handler lige så meget om, hvordan en magtfuld mand i årtier bruger sin status, karisma og manipulerende facon til at skabe en sexistisk og undertrykkende miljø præget af frygt, hvor han systematisk kan forgribe sig på de kvinder, der arbejder for ham. Hvis du bare skal se én serie, der skildrer baggrunden og behovet for #MeToo-bevægelsen er "The Loudest Voice" et godt bud. Russel Crowe iført et fatsuit i rollen som Ailes er en af de mest skræmmende skildringer af magtfuldkommenhed, og historien om alt det, hans kvindelige medarbejdere risikerede ved at gå op i mod ham, gør det klart for enhver, at det har krævet et ekstraordinært mod at fælde alverdens Ailes'er. Serien er baseret på bogen “The Loudest Voice in the Room” af Gabriel Sherman.

“The Loudest Voice” kan streames på HBO Nordic.

Liar

Efter en tilsyneladende uskyldig date anmelder skolelæreren Laura en voldtægt. Og gerningsmanden er den charmerende kirurg, og far til en af hendes elever, Andrew. Det lyder måske som et lidt kliché-fyldt voldtægtsdrama - men “Liar” skal altså have lidt credit, fordi den hører til blandt de serier, som netop viser overgrebet fra offerets perspektiv - og sætter fokus på den modstand, man som offer alt for ofte møder, når man skal 'overbevise' både myndigheder, omgangskreds og sig selv om, at ens historie er sand. Mens gerningsmanden altid vil have venner og bekendte, der betegner ham som en gennemført "fin fyr", som dermed aldrig kunne drømme om at gøre den slags. Fortællingen er bygget op på en måde, som leger med vores dømmekraft og konfronterer os med vores fordomme - og den vil formentlig ændre dit syn på det ofte komplicerede forhold mellem offer og gerningsmand.

“Liar” kan streames på HBO Nordic.

Jeffrey Epstein: Filthy Rich

Dokumentaren handler om den hyperrige forretningsmand - og ven af nogle af verdens rigeste og mest magtfulde mænd som Donald Trump, Bill Clinton og Prins Andrew - Jeffrey Epstein. Og selvom det er den eneste dokumentar på den her liste, er det samtidig en af de mest utrolige historier - hvor man konstant må knibe sig selv i armen for at forstå, at den er sand. "Filty Rich" er nemlig et nuanceret og velresearchet studie af et af virkelighedens mest skræmmende pyramidespil af overgreb og sextrafficing, fortalt af en lang række af Epsteins ofrene selv. Det er en gruopvækkende skildring af, hvordan en mand næsten lykkedes med at slippe afsted med hundredevis af overgreb, mange af dem på mindreårige, begået i årtier - bare fordi han havde penge, karisma og kontakter. Det er en medrivende historie, dog ikke en, man bliver i godt humør af at se - men du bør gøre det. Om ikke andet for ofrene og deres mod, der har gjort det muligt at retforfølge en mand som Epstein - og nu også hans tidligere kæreste og medsammensvorne Ghislaine Maxwell, der står anklaget for at have hjulpet ham med at rekruttere og misbruge kvinderne.

“Jeffrey Epstein: Filthy Rich” kan streames på Netflix.

The End of the F***ing World

Alyssa og James er vel nærmest generation Z's svar på Thelma & Louise. James tror, han er psykopat, Alyssa vil gerne have sex. Det er præmissen - men serien indeholder langt mere end det. Selvom overgreb overhovedet ikke er omdrejningspunktet i fortællingen, er der en håndfuld scener, som effektivt understreger, hvad samtykke er - og hvordan man som ung navigerer i en kultur, hvor det ikke er normen. Det er citater som “Well, then respect me changing my mind and fuck off, please,” som gør, at serien på forbilledlig vis demonstrerer, at samtykke - udover at være enormt vigtigt - sagtens kan være enormt cool.

“The End of the F***ing World” kan streames på Netflix.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også