Rejser
6. juli 2010

Samsø - det dejligste af Danmark

Midt i Danmark ligger øen, der har bakker, dale og fjorde, frugtbar landbrugsjord, fine strande, idylliske landsbyer og et klima, der er mildere end resten af landet. Tag med på cykel rundt på Samsø.
Af: Hanne Høiberg
https://imgix.femina.dk/media/15f41cf36f7d4e07944dcb63d148598d.jpg

Foto: Visitsamsø

Samsø er nyopgravede kartofler og søde jordbær købt ved en vejbod, billedskønne bølgende landskaber af gul hvede og struttende majs afløst af små landsbyer med bindingsværkshuse omkring gadekæret.

Den 114 kvm store ø midt mellem Jylland og Sjælland er faktisk et stykke Danmark i miniformat.

Her er morænebakker med dybe dale og smeltevandskløfter, øde hedelandskaber, frugtbar landbrugsjord, kyststrækninger med stejle skrænter og en fjord med øer og holme. Og ikke færre end 22 landsbyer - den største er Tranebjerg midt på øen med godt 800 indbyggere. Hvad skal man egentlig med mere?

Samtidig er øen med de godt 4.000 indbyggere en af vore mest aktive i forhold til at holde liv i og udvikle et samfund, der ikke udelukkende er baseret på turisme. Grundet sit milde klima har Samsø altid været kendt for tidlige asparges, kartofler og andre gode grøntsager.

De sidste gange, jeg har besøgt Samsø, har jeg lejet cykel.

På en ø på små 30 km i længden, og 7 km i bredden, hvor den er bredest, er det jo oplagt. Hvor cykler jeg så hen? Kom med på tur øen rundt!

Nordby

Hæderlighedsgyden, Kassundet, Maren Findsgyde… er blot nogle af de gamle gadenavne, du møder på en tur rundt i Nordbys kringlede gyder. Hvor du også straks forstår, hvorfor landsbyen på nordspidsen er kåret som Danmarks bedst bevarede af slagsen.

Her er idyl ikke bare en tom floskel, men gøres levende af de velholdte bindingsværkshuse med stråtag omgivet af små, fine haver. Af det store gadekær, som husene og de stynede lindetræer spejler sig i, og af byens stolthed, det gule klokketårn fra 1857, som stadig ringer solen op og ned året rundt.

Heldigvis er Nordby ikke et museum, men en levende landsby med butikker, bibliotek, kro, hotel, restauranten og en aktiv borgerforening, der bl.a. har etableret den fine Byhaven over for Nordby Kro og står for en række aktiviteter året rundt.

På Ringvejen ligger det økologiske bryggeri, Samsø Bryghus, som bestemt er et besøg værd.

I sommermånederne er café og butik åben fra kl. 10-18, så hvorfor ikke spise frokost baseret på de råvarer, bryggeriet også dyrker på egen jord. Naturligvis med et godt glas øl fra bryggeriet til.

Vandretur til Issehoved

Følg vejen mod nordvest ud af Nordby til de lyngklædte Nordby Bakker, der som en levende geografibog fortæller historien om, hvordan Samsø blev skabt af istidens enorme kræfter.

Der er flere forskellige afmærkede vandrestier i området, følg f.eks. den blå til Samsøs nordspids Issehoved, en sand-revle, som strækker sig ud i havet og hele tiden ændrer form. Fra toppen af det 27 meter høje Pelkeshøj lige over kan du på en klar dag se både til Århus og Mols.

Stauns Fjord


Jeg har et blødt punkt for det store naturområde i Stauns Fjord på øens nordøstlige side, der ligger godt beskyttet af den særprægede, smalle og over 5 kilometer lange landtange, Besser Rev.

Både fordi jeg som sejler har ligget flere gange i Samsøs smukkeste - og mest fredelige - lystbådehavn i Langør, og fordi hele området er yngleplads for titusindvis af fugle og sæler.

På en gåtur langs fjorden har jeg f.eks. mødt fiskehejrer, engpibere, gæs, flere forskellige slags ænder, ryler, viber og andre arter.

Vadstrup 1771 på Samsø


Den smukkeste bindingsværksgård fra 1700-tallet omgivet af marker og skov nogenlunde midt på Samsø mellem Onsbjerg og Torup.

Her i disse tiltalende omgivelser serveres hjemmelavet marmelade og friskbagt brød til morgenmad, til aften en blanding af dansk og italiensk - selvsagt med udgangspunkt i Samsøs gode råvarer.

Her hviler en vidunderlig fred - og en tid til bare at være. Måske i skyggen af et stort træ i den fredfyldte have?

Vadstrup 1771 (link fjernet) fungerer som refugium i vinterhalvåret, bed & breakfast til rimelige priser om sommeren.

Gården blev overtaget for 10 år siden af den nuværende ejer Rie Toft, hvis kunst også hænger på væggene.


Læs flere rejseguider her

Ballen

Feriebyen på Samsø er Ballen på østkysten.

Det hele begyndte, da digteren Holger Drachmann og hans kone Emmy indlogerede sig på Købmandsgården i sommeren 1879, og siden blev Ballen stedet, hvor prominente badegæster tog ophold.

I dag er den travle lystbådehavn omdrejningspunkt for et livligt sommerleben med alt, hvad det indebærer af caféer, restauranter, pensioner, hoteller og diskotek til den lyse morgen.

Der er fin sandstrand på begge sider af havnen, og mod nord ligger Samsø Energiakademi (link fjernet). I sommermånederne fungerer akademiet som udstillingslokale for energiinteresserede.

I centrum af Ballen og kun et par minutters gang fra havnen ligger Ballen Badehotel, bygget i 1914 og nyligt renoveret med 23 værelser i en god, enkel stil.

Restauranten, baseret på Samsøs mangfoldighed af råvarer, kan nu også kalde sig royal. Det var nemlig her, dronning Margrethe og prins Henrik spiste frokost, da de i juni måned besøgte Samsø.

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.