Rejser
17. maj 2010

Kom tæt på Seychellerne

Den bedste måde at komme ind under huden på de paradisiske øer i Det Indiske Ocean på, er ved at tage på krydstogt fra ø til ø. Kom med om bord på skonnerten "V.S. Sea Pearl" og oplev havskildpadder, drømmestrande og et hav så blåt, at du tror, det er løgn.
Af: Hanne Høiberg
https://imgix.femina.dk/media/a88e3d475b64496bb924eac708627fcd.jpg

Foto: Michael Brüel

Jeg sidder på min kuffert ved et smalt stykke kridhvid strand og ser ud over et hav så lysende akvamarinblåt, at jeg må knibe mig selv i armen.

Bagved tårner kokospalmer og anden grøn frodighed sig op, og langt ude i bugten ligger den tomastede skonnert, der skal være vores base de næste 6 dage. Jeg er sammen med min mand, og vi diskuterer, om vi nu også bliver hentet som lovet.

Vi befinder os i Anse Possession-bugten på den nordøstlige side af Praslin, en af øerne i den centrale del af Seychellerne.

De bedste kvindetips:

  • Husk altid solcreme med tårnhøj faktor - også hvis det er overskyet.
  • Som kvinde har man intet problem ved at rejse alene. Befolkningen er venlig og hjælpsom.
  • Gå ikke glip af en krabbe-curry, smager forrygende.
  • Vin er hundedyr. Den lokale øl, Seybrew, passer også bedre til creolermaden.
  • Du får fuld valuta for pengene på et krydstogt og slipper for at betale ekstra for udflugter til de forskellige øer. Et krydstogt med 6 overnatninger i dobbeltkahyt med fuld pension med Silhouette Cruises koster fra 8.690 kr. hos Nyhavn Rejser. På www.seychelles-cruises.com har mere info om Silhouette Cruises, der arrangerer krydstogterne.
  • Gode netadresser: www.seychelles.travel, øernes officielle turistsite med fin information.

Det er ikke mere end et par timer siden, vi landede på hovedøen Mahé og skiftede til den lille island-jumper, der fløj os til Praslin. Her ventede en taxi, som kørte os tværs over øen og dumpede os på stranden.

Regel nummer ét på Seychellerne: Drop din danske præcision. For selvfølgelig blev vi hentet af skonnertens gummibåd, men ikke kl. 10.30 præcis…

Fra fisker til krydstogt

"S.V. Sea Pearl" er bygget i Holland i begyndelsen af 1900-tallet og har sejlet som sildefisker i en menneskealder. Det er der absolut ingen spor af, selv om jeg er forberedt på, at den er "komfortabelt, men spartansk indrettet."

Men jeg har intet at udsætte på vores næsten 4 kvm store kahyt med koøje.

Lige uden for på gangen er der flere bade og toiletter, og eftersom vi kun er 16 gæster om bord, er der aldrig kø-problemer. Vi er i øvrigt de eneste danskere, de andre er tyskere og franskmænd.

Da kaptajnen har budt os velkommen om bord, starter han dieselmotoren - der er for lidt vind til at sætte sejl - og sætter kurs mod den lille ø Curieuse. Så snart ankeret er kastet, følger vi efter over rælingen.

Havet er præcis så forførende varmt, som jeg forestillede mig, da jeg sad i flyet og så Seychellerne nærme sig. Da vi er kommet op, sejler vi ind til øen, lokket af duften af fisk, indpakket i palmeblade og derefter grillet… hertil forskellige creolske specialiteter.


Læs flere rejseguider

Dét måltid lover godt for resten af turen!

Efter frokost følger vi stien gennem en mangrovesump over til skildpaddereservatet, en palmelund ved stranden. Det er hjem for en koloni af kæmpe landskildpadder, som kun findes to steder i verden: Her og på Galapagos-øerne.

Nogle ligger som store sten i græsset, andre af de mærkelige, forhistoriske dyr vandrer rundt på deres skæve ben, travlt optaget af at hive græs op med deres næbagtige mund.

Nærkontakt med naturen

Det er utroligt, så hurtigt vi kommer ind i rytmen om bord på skonnerten.

Den går groft sagt ud på at sove, spise, sejle, snorkle eller dykke og gå på opdagelse på hver ny ø, vi besøger. Hvor svært kan det være?

Krydstogtet fokuserer på nærkontakt med naturen på en herlig, afslappet måde.

For nok er der lagt et program, men i sidste ende er det vejret - og mulighederne - der bestemmer. Som f.eks. da kaptajnen fortæller, at de lige har ringet fra øen Aride og fortalt, at brændingen er tilpas mild til, at vi kan komme i land.

Fugleøen Aride blev købt i 1973 af en rig englænder og har været naturreservat lige siden.

Man må kun bevæge sig rundt sammen med en af øens Rangers, som også ved alt om fuglene.

Vi går forbi hvidhalede tropikfugle, som ligger på rede, og får øje på en skadedrossel, som bare er én af fem endemiske fuglearter på øen - de lever kun her i hele verden.

Fuglene dominerer totalt. De skriger og skider i én uendelighed. Og lugten af dødt fuglebur er hvinende intens.

"Paradisets have"

Næste morgen sætter vi kurs mod La Digue, et småsøvningt ø-samfund, hvor alting er i laveste gear.

Næsten al transport foregår med oksekærre eller mountainbike, og eftersom vi vil øen rundt, lejer vi cykler.

Først går turen i mageligt tempo ad den murstensbelagte vej - forbi de lokales egne boliger og små, hyggelige guest houses, indtil vi kommer til et 300 meter højt bjerg i regnskoven. Det trækker tænder ud, specielt fordi gearingen ikke er den allerbedste.

Ved drømmestranden Grand Anse kan vi ikke modstå fristelsen til at kaste os i kæmpebølgerne, før vi cykler tilbage mod Anse Source d'Argent, verdensberømt for sine Henry Moore-agtige klippeformationer.

Igen er det en af de der knibe sig i armen-oplevelser at gå imellem de bløde klippeblokke - midt i et fotografi, man egentlig kender så godt fra rejsemagasiner og turistbrochurer. Det er blot endnu bedre i virkeligheden.

Strand og hav er skiftet ud med mørk, fugtig jungle, da vi besøger Vallée de Mai Nationalpark midt på Praslin et par dage senere. Nationalparken er hjemsted for de godt 4000 sjældne coco de mer-palmer, som kun vokser her.

Af samme grund er dalen på Unesco's verdensarvsliste. Huntræets nød har form som et kvindeskød, mens hantræets ligner en fallos, hvorfor myten "den ægte paradisets have" er nærliggende. Paradis eller ej.

Det er forunderligt at vandre rundt i junglen, hvor sollyset lukkes ude af palmebladene højt oppe.

Efter en lille uge om bord på "S.V. Sea Pearl" bliver vi igen sat i land ved Anse Possession.

Vi har snorklet og dykket i det akvamarinblå krystalvand. Følt os omsværmet af sommerfuglefisk i stimevis og mødt havfugle i titusindvis.

Vi har padlet i havkajak, ligget for anker i idylliske laguner og været på opdagelse på ubeboede, eksotiske tropeøer. Og - ikke at forglemme - spist vidunderlige, krydrede creolske retter.

Nu har vi for alvor fået Seychellerne under huden.

Fakta om Seychellerne:

Geografi: 115 koral- og granitøer i Det Indiske Ocean.
Klima: Mellem 24 og 32 grader året rundt. April til september er den tørreste periode.
Valuta: Rupies. Veksl ved ankomsten. Husk at gemme kvitteringen, ellers kan du ikke veksle tilbage. Hoteller, billeje og lign. betales i euro.
Prisniveau: Noget højere end i Danmark.
Sprog: Engelsk og fransk er de officielle sprog, fransk-creolsk det daglige.

Læs også