
Hvad sker der, når du koger vandet flere gange? Få svaret her

Er der nogen ulemper ved at koge vand flere gange?
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Du har sikkert gjort det mange gange uden at tænke over det. Forestil dig, at der stadig er lidt vand tilbage i elkedlen, efter du lavede te i går. I stedet for at hælde det ud og fylde frisk vand på, tænder du bare for elkedlen igen. Vandet er der jo allerede – så hvorfor ikke bruge det én gang til?
Du tænker måske, at du sparer både tid, energi og miljøet ved at genbruge vandet fra i går. Det er jo bare vand, og det bliver da ikke for gammelt … eller gør det?
Har det egentlig nogen betydning for helbredet? Kan det påvirke smagen? Og kan der findes stoffer i selve elkedlen, som ender i vandet?
Om artiklen
femina er en del af Aller Media Nordic, der er et nordisk mediehus. Derfor bringer femina.dk artikler i samarbejde med vores søstermedier KK i Norge og Femina i Sverige.Denne artikel blev første gang udgivet på femina.se. Artiklen er oversat og redigeret, og derfor vil du i denne artikel møde en kilde og en ekspert fra Sverige.
At genbruge vandet kan virke som en praktisk løsning i en travl hverdag, men der findes flere grunde til at hælde det ud og fylde frisk vand på.
Emnet blev for nylig omtalt i forskning.no. Vi har nu spurgt eksperterne om, hvad der faktisk sker med vandet, og om der er nogen sundhedsmæssige ulemper ved at koge det igen.
Øges indholdet af mikroplast?
– Det, der sker, er, at hver gang du koger vandet, fordamper noget af vandet. Det kan føre til, at andre stoffer i vandet, som jernoxider, calcium og mineraler, danner rester som partikler i elkedlen eller i det kogende vand.
Det siger Hans Peter Heinrich Arp, der er professor i kemi ved NTNU.
Disse stoffer er stort set ufarlige, men kan føre til misfarvning eller aflejringer.
– I særlige tilfælde, for eksempel hvis vandet er forurenet, kan dette øge koncentrationen af PFAS eller mikroplast. Men i Norge er koncentrationen af forurenende stoffer meget lavere end i andre regioner, siger Arp.
Kan stoffer fra elkedlen ende i vandet?
– Det er muligt, især med helt nye elkedler af plast eller kedler med en tynd plastbelægning, som kan afgive små mængder stoffer. Det kan også ske med meget gamle elkedler af plast, der er ved at nedbrydes, forklarer han.
Kan påvirke smagen
– Set fra et mikrobiologisk perspektiv er der ingen ulemper ved at koge vandet flere gange. Selve processen med opvarmning til kogepunktet bidrager tværtimod til at reducere eller fjerne eventuelle bakterier og virus i vandet.
Det siger Jörn Klein, professor i mikrobiologi, epidemiologi og smitteværn ved Universitetet i Sydøst-Norge.
Hvis vandet i udgangspunktet er sikkert, som det er i Norge, er der derfor ikke noget sundhedsproblem ved at koge det flere gange.
– Det, der kan ske, er, at enkelte mineraler, eksempelvis calcium eller jern, bliver mere koncentrerede, når noget af vandet fordamper. Det kan give bundfald eller belægninger i elkedlen, men det udgør ingen mikrobiologisk risiko. Det er først og fremmest på smagen, at du kan mærke ændringer. For eksempel kan vandet miste lidt friskhed, fordi ilten drives ud, forklarer Klein.
Kort sagt: At koge vandet flere gange gør det ikke mindre sikkert at drikke – snarere tværtimod.
Bakterier dør ved kogning
– De fleste mikroorganismer, såsom bakterier, mug, parasitter og virus, dør ved kogning. Vandet bliver derfor mere sikkert at drikke, når det er kogt.
Det siger Solveig Langsrud, seniorforsker (Ph.d.) ved Nofima.
Hvis myndighederne har mistanke om, at drikkevand kan indeholde noget, man kan blive syg af, sender de ofte besked om, at vandet skal koges – netop for at dræbe mikroorganismerne.
– Mikrobiologisk er der ikke noget problem i at koge det samme vand flere gange. Hvis du koger vand flere gange, bliver det mere sikkert – ikke farligere, forsikrer Solveig Langsrud.
Så, er der nogen ulemper ved at koge vand flere gange?
– Så længe vandet ikke er forurenet, er den eneste ulempe energiforbruget. Det bedste er kun at koge den mængde vand, du skal bruge – men jeg ved, at det kan være svært altid at ramme præcist, siger Arp.
Ifølge forskning.no er det mere et spørgsmål om smag end et sundhedsproblem, om du koger vandet flere gange. Det skriver også Faisal Hai, professor ved University of Wollongong i Australien, i en artikel på The Conversation.

Udvalgt indhold

Freja løb hjem for at amme midt i politisk møde: “Det var meget hektisk, men det fungerede”

Hun stod på scenen foran barndomsidolet Brad Pitt, da erkendelsen ramte hende: "Jeg havde levet i overhalingsbanen i 20 år"
