
Indretningsguide: 8 tips til at fyre op i det fri

Udekøkkenet gør madlavning ekstra hyggelig. Få 8 smarte tips til alt fra opbevaring og materialer til læ mod vind og vejr.
Foto: Pernille Enoch, Christina Kayser
Med få greb kan du skabe et praktisk udekøkken, hvor madlavningen flytter ud i det fri. Få inspiration til at indrette et udekøkken, der både er praktisk og stemningsfuldt – med alt fra krydderurter til vejrbestandige materialer.
Fut under madlavningen

Foto: Pernille Enoch, Christina Kayser
Du kan nemt gøre din grill til en del af udekøkkenet ved at integrere den direkte i bordpladen ved at skære et hul ud, men du kan også blot stille den i nærheden af de andre elementer. Ofte kræver madlavningen derudover et blus til gryderne, og her kan du kan sagtens nøjes med et transportabelt gasblus.
Krukket opbevaring

Foto: Pernille Enoch, Christina Kayser
For at udekøkkenet ikke bliver rodet at se på, kan du opbevare redskaber og service i krukker og fade. Du kan også opbevare redskaber, gryder og lignende i store kasser under bordet, som er nemme at håndtere, så du kan tage det hele med ind, når I er færdige med at kokkerere.
Bag lukkede ruder

Foto: Pernille Enoch, Christina Kayser
Det er smart at have skuffer og skabe, hvor du kan stille sarte ting, som ikke tåler alt slags vejr, eller som du er særlig øm over i udekøkkenet. Opbevar f.eks. service i et lukket skab, da du så undgår, at det bliver beskidt i mellemtiden. Tag på loppemarkeder, og led efter et væghængt vitrineskab. Få det til at passe ind med huset ved at male det i samme farve.
Krydderurter i krukker

Foto: Pernille Enoch, Christina Kayser
Det kan være praktisk at have små krukker med krydderurter på bordet, så du har dem lige ved hånden, når du samtidig skal holde øje med grill og gryder. Har du plukket alle blade, eller er det ved at være sidst på sæsonen, kan du plante dem direkte ud i bedene eller i en større krukke til brug næste år.
Ophæng på kroge

Foto: Pernille Enoch, Christina Kayser
Husk at tage viskestykker og klude med ud i udekøkkenet, inden du begynder madlavningen. Har benene på dit møbel huller, kan du hænge tekstilerne op på S-kroge. Du kan også blot bore små kroge op på væggen, så viskestykkerne har en fast plads.
Vælg møbel efter vejret

Foto: Pernille Enoch, Christina Kayser
I modsætning til mindre ting såsom redskaber, gryder og tekstiler er det ikke så nemt at rykke hele udekøkkenet indendørs. Gå derfor efter vejrbestandige materialer. Selv om træ er et smukt materiale, er det ikke det mest holdbare til et udekøkken, så vælg i stedet et med en bordplade af rustfrit stål eller beton. Dæk for en sikkerheds skyld køkkenet med en stor presenning i vinterhalvåret.
I læ for uvejr

Foto: Pernille Enoch, Christina Kayser
Det danske sommervejr er ikke altid til at stole på, så derfor bør du nøje overveje, hvor du placerer udekøkkenet, så du også får det brugt i regnvejr. Selv om det kan være hyggeligt at stå i bunden af haven eller der, hvor der er den smukkeste udsigt, så er det praktisk, hvis udekøkkenet er i nærheden af huset, så du altid har nem adgang til gryder og dagligvarer. Placér det gerne under et halvtag, eller hæng en markise eller et sejl op. Det giver læ til madlavningen, men beskytter samtidig møbler mod hårdt vejr.
Lad vandet strømme

Foto: Pernille Enoch, Christina Kayser
Alt efter hvor ofte du tænker at bruge udekøkkenet, kan du overveje at få lagt vand ind. Du kan enten lave et afløb, der leder vandet rigtigt ud på terrassen, i en spand under bordet eller direkte ned i en faskine.
Hvilke funktioner?

Foto: Pernille Enoch, Christina Kayser
Det allerførste, du skal overveje, inden du begynder at købe ting til udekøkkenet, er, hvad du vil bruge det til. Skal det være et fuldt funktionelt køkken med indlagt vand og el, eller vil du blot kunne klargøre grøntsager derude. Tænk også over, om det skal være et fastmonteret køkken eller flytbart.
Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 39/2025, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.
