
Masser af c-vitaminer og fire andre gode grunde til at spise brombær

Brombær styrker led, knogler, tarm og hjernen – og beskytter tænderne.
Foto: Unsplash
Det er absolut sidste udkald, men forhåbentlig har du allerede guflet løs af de blåsorte brombær. De er fulde af vitaminer og plantestoffer, der blandt andet kan styrke hjernen.
Her er fem ting, der sker i din krop, når du spiser bær.
Brombær er pakket med C-vitaminer, og en typisk portion giver dig omkring 30 milligram, det vil sige halvdelen af kroppens samlede behov. C-vitaminer er helt nødvendige for at kunne danne bindevævsproteinet collagen, som opbygger kroppen, styrker led, sener og knogler, modvirker sportsskader og er med til at holde rynkerne på afstand.
De mange kostfibre i brombær styrker mikrobiomet i tarmen, som igen er med til at modvirke fordøjelsesproblemer, hjælpe immunforsvaret, sænke kolesterol og blodtryk, stabilisere blodsukkeret, skabe mæthed og mange andre vigtige funktioner, som forskningen hele tiden klarlægger nye aspekter af.
K-vitaminer er nødvendige for, at blodet i et sår kan størkne. Vitaminet opbygger også skelettet. En portion brombær er en vigtig kilde til vitaminet akkurat som grønne bladgrøntsager, sojabønner og fermenterede mejeriprodukter.
Vi tænker ikke ret meget på mineralet mangan, men det er vigtigt for knoglernes udvikling og et sundt immunsystem. Det bidrager også til dannelse af collagen. En portion brombær dækker halvdelen af kroppens dagsbehov.
- Brombær og andre bær er med til at bevare hjernens funktioner og modvirke hukommelsesproblemer, ifølge en samlet analyse i fagtidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry og endelig: De røde tænder efter brombærspisning er kun et plus. Bærret har bakteriedræbende og antiinflammatoriske virkninger og beskytter mod de bakterier, der ellers kan føre til tandkødsbetændelse og paradentose.
Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 38/2025, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.
