Aftensmad
7. august 2025

Alt på ét spyd - 4 gode opskrifter til spyd på grillen

Træk kød, skaldyr, fjerkræ og grøntsager på spyd, og giv dem en tur over gløderne. Servér dem som delikate snacks, forretter eller et helt måltid.
Af: Louisa Lorang
Beregn 2-4 spyd per person, alt efter om du bruger dem som hovedmåltid eller snack. Servér gerne ris og måske en sprød kålsalat til, hvis du vil have et helt måltid.

Beregn 2-4 spyd per person, alt efter om du bruger dem som hovedmåltid eller snack. Servér gerne ris og måske en sprød kålsalat til, hvis du vil have et helt måltid.

Foto: Columbus Leth

Kebab med fladbrød og salat

40 minutter - 8 stk.

Kebab:

  • 1 kg hakket oksekød (ca. 20% fedt)
  • Salt og peber
  • ½ løg
  • 1 spsk. stødt spidskommen
  • 1 tsk. tørrede chiliflager
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 1 håndfuld frisk koriander
  • 1 håndfuld frisk mynte
  • 0,25 tsk. natron
  • 1 spsk. vand

Dressing og tilbehør:

  • 3 dl yoghurt naturel 3½ %
  • 2 spsk. frisk mynte
  • 1 tsk. stødt spidskommen
  • 2 spsk. olivenolie
  • Salt
  • 1 agurk
  • 200 g cherrytomater

Til servering:

  • fladbrød
  • chilisauce
  • 1 citron

Kebab: Rør kødet med salt og peber. Pil løget, og riv det fint. Knug væden ud af løget, og rør det sammen med kødet. Tilsæt spidskommen, chiliflager og stødt koriander. Hak frisk koriander og mynte fint, og rør det i farsen. Sæt den på køl i 30 minutter.

Rør natron og vand sammen i en kop, og bland den i farsen. Del farsen i 6 portioner, form dem til kugler, og klem dem til en aflang, tyk pølse med hånden. Træk dem på flade spyd. Grill spydende 2-3 cm over en super varm grill. Først i ca. 30 sekunder på hver side, så kødet sætter sig.

Steg dem derefter i 5-9 minutter i alt, og vend dem ca. hvert minut. Tag dem af grillen, når de er akkurat gennemtilberedte og saftige. Træk forsigtigt kødet af spyddene ved servering.

Dressing og tilbehør: Rør yoghurt sammen med finthakket mynte, spidskommen, olie og salt i en skål. Skær agurken i halve skiver, og skær tomaterne i halve.

Servering: Anret kebab, dressing, grøntsager, fladbrød, chilisauce og citronbåde på et fad, og servér straks.

Kødet skal ikke røre grillen, men spyddene skal hvile på kanten af grillen, så de stadig får super høj varme. Så undgår du, at de sætter sig fast

Kødet skal ikke røre grillen, men spyddene skal hvile på kanten af grillen, så de stadig får super høj varme. Så undgår du, at de sætter sig fast

Foto: Columbus Leth

Spicy rejer med tomatsalat og brød

30 minutter - 8 stk.

  • 2 fed hvidløg
  • 1 dl olivenolie
  • 1 tsk. tørrede chiliflager
  • 1 tsk. sød paprika
  • 1 spsk. citronsaft
  • 600 g store, pillede og rå rejer
  • Salt
  • 1 citron i både, til servering
  • Brød

Tomatsalat:

  • 4 tomater
  • 1 rødløg
  • 200 g grønne oliven (uden sten)
  • 1 håndfuld frisk basilikum
  • 1 håndfuld frisk oregano
  • 1 spsk. olivenolie
  • Salt og peber

Tomatsalat: Skær tomaterne i skiver, og anret dem på et fad. Pil løget, og hak det fint. Hak oliven, basilikum og oregano groft. Fordél det hele over tomaterne, dryp med olie, og krydr med salt og peber.

Rejer: Pil og hak hvidløgene. Hæld dem i en kasserolle sammen med olie, chiliflager og paprika, og varm det hele godt igennem. Tag kasserollen af varmen, og rør citronsaft i. Fordél rejerne på 6 spyd. Krydr dem med salt, og pensl dem med lidt af chiliolien. Grill dem i 1-2 minutter i alt ved god varme lige inden servering.

Servering: Anret rejerne i dybe tallerkner. Top med den varme chiliolie, og nyd straks med tomatsalat, brød og citronbåde.

Spicy rejer med tomatsalat og brød.

Spicy rejer med tomatsalat og brød.

Foto: Columbus Leth

Kylling-satay med peanutdip

35 minutter + marineringstid - 12 stk.

  • 1 stilk citrongræs
  • 10 g frisk ingefær
  • 3 fed hvidløg
  • 1 frisk rød chili
  • 10 g evt. galangarod
  • 1 tsk. stødt spidskommen
  • 3 spsk. sojasauce
  • 3 spsk. fiskesauce
  • 1 dl brun farin
  • 8 udbenede kyllingelår
  • Rigeligt smagsneutral olie til stegning

Peanutdip:

  • 100 g peanutbutter
  • 1 spsk. flydende honning
  • ½ dl kokosmælk
  • 1 spsk. fiskesauce
  • 1 tsk. sesamolie
  • 2 tsk. rød karrypasta
  • 1 spsk. limesaft

Til servering:

  • 1 limefrugt

Marinade og spyd: Pil de yderste 1-2 blade af citrongræsset. Skær bunden af og 4-5 cm af toppen, så du har den lyse ende tilbage. Snit den i 2-3 stykker og læg dem i en foodprocessor sammen med skrællet ingefær, pillet hvidløg, chili og evt. galangarod. Blend sammen til en ensartet masse.

Tilsæt spidskommen, soja, fiskesauce og farin. Blend det hele til en marinade. Skær kyllingekødet i små tern eller skiver. Læg dem i en frysepose med det meste af marinaden. Sæt dem på køl i 2-24 timer. Gem den sidste marinade til at pensle med. Fordél kødet på spyd. Grill dem i ca. 15 minutter i alt, til de er gennemstegte. Pensl dem undervejs med den gemte marinade.

Peanutdip: Rør peanutbutter sammen med honning, kokosmælk, fiskesauce, sesamolie og karry. Smag til med limesaft og evt. mere karry, fiskesauce, lime og honning.

Servering: Servér kyllinge-satay med peanutdip og limeskiver.

Beregn 2-4 spyd per person, alt efter om du bruger dem som hovedmåltid eller snack. Servér gerne ris og måske en sprød kålsalat til, hvis du vil have et helt måltid.

Beregn 2-4 spyd per person, alt efter om du bruger dem som hovedmåltid eller snack. Servér gerne ris og måske en sprød kålsalat til, hvis du vil have et helt måltid.

Foto: Columbus Leth

Svampe-spyd med almost goma

30 minutter - 6 stk.

  • 400 g østershatte
  • 3 spsk. sojasauce
  • 1 spsk. flydende honning

Almost goma:

  • 100 g ristede sesamfrø
  • 2 spsk. flydende honning
  • 2 spsk. hvid misopasta
  • 2 spsk. sojasauce
  • 2 spsk. risvinseddike
  • Salt

Til servering:

  • 1 spsk. ristede sesamfrø
  • 1 hovedsalat
  • 1 tsk. tørrede chiliflager
  • ½ citron

‌Almost goma: Blend sesamfrøene i en foodprocessor, eller knus dem i en morter. Rør dem sammen med honning, miso, soja og eddike i en skål. Krydr med salt.

Svampe-spyd: Skær den nederste, træede ende af svampene. Rør soja og honning sammen i en skål. Sæt svampene på spyd, og grill dem ved super høj varme i 15-20 sekunder på hver side. Pensl dem med marinaden, og grill dem i alt i 5-6 minutter, imens du pensler og vender dem ofte.

Servering: Pluk salaten, og skær citronen i både. Anret spyddene med salat og citron, top med sesam og chili, og servér med almost goma.

Prøv at grille squash, andre svampe, aubergine, peberfrugt, sød kartoffel eller noget helt andet og nyd det med gomadressingen.

Prøv at grille squash, andre svampe, aubergine, peberfrugt, sød kartoffel eller noget helt andet og nyd det med gomadressingen.

Foto: Columbus Leth

Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 29/2025, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.