
Alt på ét spyd - 4 gode opskrifter til spyd på grillen

Beregn 2-4 spyd per person, alt efter om du bruger dem som hovedmåltid eller snack. Servér gerne ris og måske en sprød kålsalat til, hvis du vil have et helt måltid.
Foto: Columbus Leth
Kebab med fladbrød og salat
40 minutter - 8 stk.
Kebab:
- 1 kg hakket oksekød (ca. 20% fedt)
- Salt og peber
- ½ løg
- 1 spsk. stødt spidskommen
- 1 tsk. tørrede chiliflager
- 1 tsk. stødt koriander
- 1 håndfuld frisk koriander
- 1 håndfuld frisk mynte
- 0,25 tsk. natron
- 1 spsk. vand
Dressing og tilbehør:
- 3 dl yoghurt naturel 3½ %
- 2 spsk. frisk mynte
- 1 tsk. stødt spidskommen
- 2 spsk. olivenolie
- Salt
- 1 agurk
- 200 g cherrytomater
Til servering:
- fladbrød
- chilisauce
- 1 citron
Kebab: Rør kødet med salt og peber. Pil løget, og riv det fint. Knug væden ud af løget, og rør det sammen med kødet. Tilsæt spidskommen, chiliflager og stødt koriander. Hak frisk koriander og mynte fint, og rør det i farsen. Sæt den på køl i 30 minutter.
Rør natron og vand sammen i en kop, og bland den i farsen. Del farsen i 6 portioner, form dem til kugler, og klem dem til en aflang, tyk pølse med hånden. Træk dem på flade spyd. Grill spydende 2-3 cm over en super varm grill. Først i ca. 30 sekunder på hver side, så kødet sætter sig.
Steg dem derefter i 5-9 minutter i alt, og vend dem ca. hvert minut. Tag dem af grillen, når de er akkurat gennemtilberedte og saftige. Træk forsigtigt kødet af spyddene ved servering.
Dressing og tilbehør: Rør yoghurt sammen med finthakket mynte, spidskommen, olie og salt i en skål. Skær agurken i halve skiver, og skær tomaterne i halve.
Servering: Anret kebab, dressing, grøntsager, fladbrød, chilisauce og citronbåde på et fad, og servér straks.

Kødet skal ikke røre grillen, men spyddene skal hvile på kanten af grillen, så de stadig får super høj varme. Så undgår du, at de sætter sig fast
Foto: Columbus Leth
Spicy rejer med tomatsalat og brød
30 minutter - 8 stk.
- 2 fed hvidløg
- 1 dl olivenolie
- 1 tsk. tørrede chiliflager
- 1 tsk. sød paprika
- 1 spsk. citronsaft
- 600 g store, pillede og rå rejer
- Salt
- 1 citron i både, til servering
- Brød
Tomatsalat:
- 4 tomater
- 1 rødløg
- 200 g grønne oliven (uden sten)
- 1 håndfuld frisk basilikum
- 1 håndfuld frisk oregano
- 1 spsk. olivenolie
- Salt og peber
Tomatsalat: Skær tomaterne i skiver, og anret dem på et fad. Pil løget, og hak det fint. Hak oliven, basilikum og oregano groft. Fordél det hele over tomaterne, dryp med olie, og krydr med salt og peber.
Rejer: Pil og hak hvidløgene. Hæld dem i en kasserolle sammen med olie, chiliflager og paprika, og varm det hele godt igennem. Tag kasserollen af varmen, og rør citronsaft i. Fordél rejerne på 6 spyd. Krydr dem med salt, og pensl dem med lidt af chiliolien. Grill dem i 1-2 minutter i alt ved god varme lige inden servering.
Servering: Anret rejerne i dybe tallerkner. Top med den varme chiliolie, og nyd straks med tomatsalat, brød og citronbåde.

Spicy rejer med tomatsalat og brød.
Foto: Columbus Leth
Kylling-satay med peanutdip
35 minutter + marineringstid - 12 stk.
- 1 stilk citrongræs
- 10 g frisk ingefær
- 3 fed hvidløg
- 1 frisk rød chili
- 10 g evt. galangarod
- 1 tsk. stødt spidskommen
- 3 spsk. sojasauce
- 3 spsk. fiskesauce
- 1 dl brun farin
- 8 udbenede kyllingelår
- Rigeligt smagsneutral olie til stegning
Peanutdip:
- 100 g peanutbutter
- 1 spsk. flydende honning
- ½ dl kokosmælk
- 1 spsk. fiskesauce
- 1 tsk. sesamolie
- 2 tsk. rød karrypasta
- 1 spsk. limesaft
Til servering:
- 1 limefrugt
Marinade og spyd: Pil de yderste 1-2 blade af citrongræsset. Skær bunden af og 4-5 cm af toppen, så du har den lyse ende tilbage. Snit den i 2-3 stykker og læg dem i en foodprocessor sammen med skrællet ingefær, pillet hvidløg, chili og evt. galangarod. Blend sammen til en ensartet masse.
Tilsæt spidskommen, soja, fiskesauce og farin. Blend det hele til en marinade. Skær kyllingekødet i små tern eller skiver. Læg dem i en frysepose med det meste af marinaden. Sæt dem på køl i 2-24 timer. Gem den sidste marinade til at pensle med. Fordél kødet på spyd. Grill dem i ca. 15 minutter i alt, til de er gennemstegte. Pensl dem undervejs med den gemte marinade.
Peanutdip: Rør peanutbutter sammen med honning, kokosmælk, fiskesauce, sesamolie og karry. Smag til med limesaft og evt. mere karry, fiskesauce, lime og honning.
Servering: Servér kyllinge-satay med peanutdip og limeskiver.

Beregn 2-4 spyd per person, alt efter om du bruger dem som hovedmåltid eller snack. Servér gerne ris og måske en sprød kålsalat til, hvis du vil have et helt måltid.
Foto: Columbus Leth
Svampe-spyd med almost goma
30 minutter - 6 stk.
- 400 g østershatte
- 3 spsk. sojasauce
- 1 spsk. flydende honning
Almost goma:
- 100 g ristede sesamfrø
- 2 spsk. flydende honning
- 2 spsk. hvid misopasta
- 2 spsk. sojasauce
- 2 spsk. risvinseddike
- Salt
Til servering:
- 1 spsk. ristede sesamfrø
- 1 hovedsalat
- 1 tsk. tørrede chiliflager
- ½ citron
Almost goma: Blend sesamfrøene i en foodprocessor, eller knus dem i en morter. Rør dem sammen med honning, miso, soja og eddike i en skål. Krydr med salt.
Svampe-spyd: Skær den nederste, træede ende af svampene. Rør soja og honning sammen i en skål. Sæt svampene på spyd, og grill dem ved super høj varme i 15-20 sekunder på hver side. Pensl dem med marinaden, og grill dem i alt i 5-6 minutter, imens du pensler og vender dem ofte.
Servering: Pluk salaten, og skær citronen i både. Anret spyddene med salat og citron, top med sesam og chili, og servér med almost goma.

Prøv at grille squash, andre svampe, aubergine, peberfrugt, sød kartoffel eller noget helt andet og nyd det med gomadressingen.
Foto: Columbus Leth
Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 29/2025, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:
Udvalgt indhold

Tine og Torben havde længe drømt om at åbne en restaurant. Nu leverer de grøntsager til gourmetrestauranter

I stedet for at reagere, smiler hun og nikker. Hun har lært, at det er bedst at skubbe følelserne væk
