
Da jeg begyndte at blive syg fire dage om ugen, troede jeg, at jeg havde gjort noget forkert

Marie Falkner Thagesen mener, at vi skal blive bedre til at tænke over, hvordan vi taler om kvindesygdomme
Foto: Privat
Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.
Historisk set er migræne en sygdom, der er blevet forbundet med svage kvinder, der manglede overskud, og ikke magtede dagens gøremål.
Det er absurd, når man tænker på, at sygdommen af WHO rangeres som en af de mest invaliderende sygdomme målt i tabte leveår med funktionsnedsættelse.
Jeg led af kronisk migræne i lange perioder, fra jeg var 18 til 21 år gammel. I dag er jeg næsten migrænefri og snart cand.merc. i Sundhedsinnovation med en bachelor i medicin.
Jeg har lært meget siden mine sene teenageår, hvor jeg ofte måtte sluge en Treo og gå i seng – men dengang var jeg meget vred på mig selv over, at jeg var blevet syg.

Det tror jeg skyldes, at migræne – ligesom mange andre kvindesygdomme – har et blakket ry.
En stigmatiseret sygdom
Migræne er en af de kroniske neurologiske lidelser, der koster mest – både målt i tab af livskvalitet og i form af sygedage.
Alligevel er det en sygdom, der er præget af mange fordomme. Mange forbinder migræne med hovedpine, men ved ikke, at anfald kan vare flere dage, føre til voldsomme smerter og påvirke migræneramte både psykisk og fysisk – før og efter anfald.
I stedet tror mange, at migræne kun er noget, man får, hvis man er for stresset, og ikke passer ordentligt på sig selv. Det bliver forbundet med dovenhed, og ordet “migræne” bliver brugt som et andet ord for hovedpine – eller noget, man får, når man har tømmermænd eller gerne vil melde fra til en date, man ikke gider.
I kultserien Matador tror mange, at Maude får migræne, når hun går op og lægger sig – men Maude har ikke migræne. Maude har manglende overskud. Det er ikke det samme.
Forskning i migræne
I 1800-tallet opdagede læger, at migræne primært rammer kvinder. Datidens kvindesyn førte derfor til den konklusion, at kvinders skrøbelige psyke måtte være skyld i det.
Senere mente man, at kvinder fik migræneanfald, fordi de ikke kunne leve op til deres forpligtelser som kvinder – for eksempel når det gjaldt sex med deres ægtemænd.
De seneste år er der blevet forsket massivt i migræne, og det er blandt andet årsagen til, at den medicin, der endte med at sætte en stopper for mine anfald, blev udviklet.
Forskningen har betydet, at migræne er gået fra at blive betragtet som en psykisk betinget kvindesygdom til at blive anerkendt som det, det er: en neurologisk lidelse, hvor hjernens signalstoffer er forstyrret.
Når ord skaber virkeligheden
Men sommetider kan det tage tid, før virkeligheden følger med forskningen, og måden vi taler om migræne på, halter stadig efter.
Jeg tror ikke, vi skal undervurdere, i hvor høj grad ord skaber virkelighed, og jeg er overbevist om, at manglende viden og mange misforståelser omkring migræne var blandt de ting, der gjorde, at jeg i mine første år med sygdommen vendte det hele indad.
Jeg troede, at jeg havde gjort noget forkert, eftersom jeg nu blev syg fire dage om ugen.

Den største hjertesorg følte han, da han måtte gå fra en ni år ældre kvinde
Som syg med migræne blev jeg ofte mødt med, at jeg nok bare trængte til at slappe lidt af.
Det er svært at forklare, hvor frustrerende det er at få at vide, når man gør alt, hvad man kan for at passe på sig selv – og alligevel bliver syg med noget, der i virkeligheden også er en arvelig og hormonelt betinget sygdom.
Misforståelser og mangel på viden
Årsagen til, at jeg fik styr på min migræne, var ikke, at jeg slappede af og tog en pause, men at jeg fik nyudviklet medicin specifikt rettet mod migræne og begyndte at læse medicin, så jeg kunne forstå, hvordan min sygdom hang sammen.
Indtil jeg begyndte at lære noget om kroppen, betragtede jeg min migræne som et svaghedstegn – men det tror jeg i allerhøjeste grad skyldes, at vi på grund af fejlagtige popkulturelle skildringer og manglende viden har tilskrevet årsagen til min migræne noget forkert.
Øget fokus på kvindesygdomme
Nu hvor der heldigvis er ved at komme øget fokus på kvindesygdomme, håber jeg virkelig, at det også vil resultere i, at vi taler om sygdomme som migræne – og andre kvindesygdomme – på en ny måde.
Migræne skal ud af skyggen fra forrige århundrede. Dengang vidste man stort set ingenting om sygdommen, og når patienter søgte læge, gik de derfra med diagnosen “hysteri”.
Et ord, som i øvrigt kommer af “hystera”, der betyder livmoder.
Nok er vi ude over, at folk med migræne får af vide at de er “hysteriske”, men visse dele af fortidens stigma hænger ved.
Det er på tide, vi tager migræne – og dem, der lider af det – alvorligt.
Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ hver fredag der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.
Læs mere om:
Udvalgt indhold

Vi har fundet noget, vi ikke regnede med at finde, sagde lægen efter scanningen. Pernille var i chok

Psykologen kalder ham 'Peter Pan-manden': "Det er svært at få sådan en mand til at ændre sig"
