Mad
26. juni 2025

Disse madvarer bør aldrig stå i din køleskabsdør

Der er en risiko for varmere temperatur i køleskabsdøren, fordi den åbnes ofte.
Af: Marie Kvitrud
Det er ikke alt, som du bør stille i køleskabslågen

Det er ikke alt, som du bør stille i køleskabslågen

Foto: Colourbox

Når du kommer hjem fra butikken og sætter madvarer på plads, placerer du gerne mælk og ketchup der, hvor det er mest praktisk, nemlig i køleskabsdøren.

Døren er jo indrettet med hylder til sådanne varer, og det står let tilgængeligt, når du skal bruge den.

Men vidste du, at temperaturen i døren er højere og mere ustabil end i resten af køleskabet?

Det gør den til det dårligste sted at opbevare visse madvarer, især det som er ekstra sårbart for bakterievækst. I værste fald kan maden blive sur og dårlig.

Det norske medie KK.no har derfor talt med eksperter, som fortæller hvilke madvarer vi aldrig bør placere i køleskabsdøren.

Undgå denne fejl

- Placeringen i køleskabet har betydning. Køleskabsdøren svinger ud i rummet, og derfor er temperaturen ikke lige så stabil der som i kernen af køleskabet. Hvis du for eksempel placerer almindelig mælk i køleskabsdøren, kan den blive hurtigere sur end hvis du placerer den inde i køleskabet.

Det siger Catherine Signe Svinland, som er seniorrådgiver ved sektion biologisk fødevaresikkerhed i Mattilsynet i Norge.

Det er også vigtigt at holde god orden i køleskabet og placere let fordærvelige madvarer som kød og fisk nederst i skabet, som typisk er den koldeste del.

- Let fordærvelig mad som rå fisk, rå kylling, hakket kød, bløde oste, røget fisk, kogt skinke og udskåret melon bør helst placeres inde i køleskabet og ikke i køleskabsdøren, siger Svinland.

Det anbefales, at man ser på mærkningen på produktet. Hvis der står "sidste anvendelsesdato" eller "spises inden", bør maden helst lægges inde i køleskabet. Produkter mærket med "bedst før" kan i højere grad opbevares i køleskabsdøren.

Ville ikke placere dette i døren

- Der er en risiko for varmere temperatur i køleskabsdøren, fordi den åbnes ofte. Dog kommer det nok meget an på, hvad for et køleskab du har, for nyere køleskabe er meget bedre isoleret mod varmetab.

Det siger Anne Marie Schrøder, som er kommunikationschef i Matvett AS, til KK.

Schrøder har altid mælk stående i døren, men er også god til at lukke den hurtigt.

- Jeg ville nok ikke placere madrester fra måltider eller fisk og kød i døren, siger hun.

Hold styr på temperaturen

- Madvarer uden emballage og madrester bør ikke ligge åbent, men pakkes ind eller puttes i bokse med låg. Så undgår du, at de forurener anden mad i køleskabet, tager smag eller tørrer ud. Det er særligt vigtigt at undgå kontakt mellem rå og færdiglavet mad, siger Svinland.

Køleskabet bør være under 4º C, men over -1º C.

- Placer et termometer inde i skabet og hold styr på temperaturen. Et fyldt køleskab giver mindre gennemstrømning af luft, og temperaturen kan let blive for høj, advarer hun.

Forskning viser, at maden holder sig frisk meget længere, hvis vi har den rigtige temperatur.

- Du bør bruge et termometer til at tjekke, og det kan placeres forskellige steder, gerne placeret i et halvt glas vand, fortæller Schrøder.

Denne artikel blev først bragt hos KK.no, som også er en del af Aller Media. Dette er en redigeret og oversat version.

Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ hver fredag der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.