
Du har garanteret prøvet det her irriterende fænomen. Nu har det fået et navn

Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash
I er på første date. Du spørger ind til din dates familie, fritidsinteresser og arbejde. Personen snakker og snakker, snakker lidt mere, og så er daten slut. Du fik måske ti minutters taletid. Maksimalt.
Hvis ovenstående er noget, der er sket for dig i løbet af dit datingliv, så har du været udsat for det, der bliver kaldt: 'Yap Trapping', skriver Vice.
Måske har du hørt om udtrykket ‘at jappe’ før.
På dansk betyder udtrykket oprindeligt, at man gør eller siger noget meget hurtigt, men i denne forbindelse, kan det bruges til at beskrive en person, der snakker i en lang talestrøm. Som taler ørerne af folk, om man vil.
Det kan både være positivt og negativt ladet.
Dr. Marisa T. Cohen, Ph.d., parterapeut og ekspert i parforhold hos dating app'en Hily, forklarer, at Yap Trapping er, når én person står for størstedelen af snakken og kun taler om sig selv.
Hun forklarer, at det nogle gange kan bruges manipulerende, hvis personen bevidst styrer samtalen i en bestemt retning.
Hvordan kan det påvirke relationen?
I relationer er der ofte en part, der taler mere end den anden. Nogle gange kommer det måske i perioder. Og det er fint. Men hvis den ene part generelt dominerer samtalerne, kan den anden føle sig overset i parforholdet.
Og det kan have negative konsekvenser for et forhold, siger Dr. Marisa T. Cohen.
Den der hele tiden tager taletid, lærer ikke sin partner at kende, og det er vigtigt at begge parter både føler sig set, hørt og forstået, så man kan skabe et stærkt og kærligt forhold.
Hvordan undgår man det?
Okay, du kan blive fanget ind i en såkaldt ‘yap trap’, men hvordan undgår du at falde i fælden?
Det er ikke svært at regne ud, om folk er en ‘yapper’, men det kan måske være svært at se, hvordan du skal omgås situationen.
Cohen forklarer, at du skal have en ærlig og åben samtale om det. Husk at tale ud fra dig selv, bruge jeg-sprog og forklare, hvad du lægger mærke til. Nævn den konkrete adfærd, og giv den anden person indsigt i, hvordan det påvirker dig.
Og hvis du selv er japperen, opfordrer hun dig til at være nysgerrig. Skift dit mindset, stil flere spørgsmål og øv dig i aktiv lytning.
At tale meget kan for nogle også være et udtryk for nervøsitet, så det ville være ærgerligt ikke at give dem en chance mere. Samtidig er det også vigtigt at mærke efter hos dig selv: Bliver der også lyttet og stillet spørgsmål til dig, eller føler du dig som en psykolog på daten?

Udvalgt indhold

Er du i et forhold og har fået et crush på en anden? Det her skal du være opmærksom på, siger parterapeuten

Sådan bliver han forelsket i dig: Mange tør ikke taget skridtet
