Mød Tina fra Årgang 0 og Tammaro fra Robinson
Selvudvikling

Reality er også for voksne: Mød Tina fra Årgang 0 og Tammaro fra Robinson

8. maj 2018
Af Pernille Magaard Bøgh, Caroline Larsen, redigeret til web
Foto: Heidi Maxmiling, Anne Kring
Reality-tv er en genre, som primært forbindes med unge mennesker, der fyldt med vovemod kaster sig ud i eventyrlige, måske endda dumdristige projekter. Men indimellem dukker mere modne deltagere op på reality-arenaen. Mød her Tina og Bettina, der fortæller om deres overvejelser og erfaringer med de såvel berømte som berygtede programmer.

Tina Dahl Elhauge fra Årgang 0: Vi er mere end det, folk ser på tv

Når jeg går op ad indkørslen til den hvide villa med blå skodder i Højbjerg, er det, som om jeg har været her før. Jeg kender det store kastanjetræ og de farverige vægmalerier, selv om jeg aldrig har sat mine ben på adressen. Men jeg har fulgt familien, når de har levet deres familieliv for rullende kameraer i tv-programmet ”Årgang 0”.

Familien Elhauge har nemlig haft et kamerahold i hælene i 12 år, og efterhånden kan 50-årige Tina Dahl Elhauge slet ikke huske, hvordan det er ikke at forholde sig til tv-kabler, interviews og kamerafolk.

– Programmet er en del af vores liv, og vi er kendt som familien fra ”Årgang 0”. Derfor er vi også vant til at blive filmet, men jeg vænner mig nok aldrig til, at hele Danmark følger med i vores hverdag, siger Tina.

Det hele begyndte, da Tinas mand for sjov indsendte en video af familiens søn Christian, der er født i årtusindeskiftet. På det tidspunkt havde ingen forudset, at programmet ville blive en gigantisk succes med omtrent en million seere, der følger med i familiens liv.

Tina havde dog også et strejf af tvivl, da hun sagde ja til at deltage på vegne af sine børn. Tanken om at skulle dele små og store øjeblikke fra børnenes liv med resten af Danmark gav hende betænkeligheder, men efter en uges overvejelser valgte hun og hendes mand at sige ja.

– Vi indgik den aftale, at vi ville trække os, hvis en af os ikke længere syntes, det var sjovt, fortæller Tina.

Det har familien dog ikke haft behov for trods den store mediebevågenhed igennem så mange år.

En særlig oplevelse

Første gang, seerne fik kendskab til familien, var, da Christian var 6 år og havde tabt to fortænder. Og siden har vi fulgt familien tæt. Da Tina etablerede netbutikken Likelondon.com, på sommerferie og til konfirmation, men også når livet har været hårdt.

– Det er svært at have et kamera tæt på, når man er allermest sårbar. Der var da dage, hvor vi ikke orkede at blive filmet.

Familien får besøg af et filmhold ti gange om året og efterfølgende koges optagelserne ned til fire afsnit a 40 minutter.

– Det kan godt være hårdt, at alle har en mening om én og synes, at de kender os på baggrund af de 40 minutter. Jeg er holdt op med at læse kommentarerne på de sociale medier, for det bliver man ikke ligefrem lykkelig af. Vi er bare så meget mere end det, der vises på tv, fortæller Tina.

På positivlisten står, at familien via deres medvirken har haft mange sjove oplevelser sammen, og det har givet et helt særligt sammenhold.

LÆS OGSÅ: Mona og Lene blogger: "Livet behøver ikke at være gråt, bare fordi håret er blevet det"

Bettina Tammaro fra Robinson: Jeg ville gøre det igen

Straks man træder ind i lejligheden i den store, gule boligblok i Solrød, forstår man, at her bor et særligt menneske. 51-årige Bettina Tammaro bor beskedent, når det kommer til møbler, til gengæld fylder træstubbe godt op.

– Min deltagelse i Robinson, hvor jeg levede under så simple forhold, har lært mig, hvor lidt jeg har brug for, forklarer Bettina, da vi med en anelse undren kigger os omkring.

Bettina arbejder som specialpædagog på et botilbud for voksne autister, og mange husker hende nok fra ”Robinson”-programmet. Men det er ikke det eneste realityprogram, hun har deltaget i. I 2008 var hun med i ”Wipe Out”, året efter i ”Hjælp jeg er i Japan” og endelig medvirkede hun i ”Robinson” i 2013 samt igen i 2017. Og ud fra lejlighedens indretning ser det ud til, at ”Robinson” har sat de kraftigste spor:

https://imgix.femina.dk/soe1819-tammaro.jpg

Kunne ikke lade være

Bettina tænkte ikke så meget over, at det netop var et reality-program, hun skulle deltage i, men mere, at det skulle vises i tv. Og først i fjor mærkede hun, at der i højere grad er kommet et mærkat på denne genre. Hun mener, det skyldes de sociale medier.

– Alt, hvad man siger eller gør på tv, bliver diskuteret på de sociale medier, og mange har ikke et filter, når det handler om reality. Der er dage, hvor det er så ubehageligt, fordi nogle skriver grimt om mig, eller fordi medier skriver noget, der er langt fra den virkelighed, jeg oplevede.

– Men det er en del af gamet, og den del af det har været værd at tage med i den samlede pakke, tilføjer Bettina.

– Listen med plusser er meget længere end den med minusser, og derfor har jeg slet ikke kunnet lade være med at sende ansøgninger til de forskellige programmer.

I dag føler Bettina sig meget heldig, fordi programmerne har beriget hende med så mange store oplevelser.

– Jeg har lært at fægte med samuraisvær samme sted, som Tom Cruise fægtede i filmen ”The Last Samurai”, og jeg er vågnet en nat ved, at en rotte kravlede hen over min mave – og har spist middag hos en fattig filippinsk kvinde med 10 børn.

LÆS OGSÅ: Mød tre kvinder, der gør op med alderstyranniet

Haltede på styrken

Da Bettina deltog i ”Robinson” sidste år, var hun årets ældste deltager.

– Jeg fornemmede, at de andre deltagere ikke så mig som en konkurrent til at starte med. Men så lærte de mig at kende og syntes egentlig, jeg var cool nok. Min alder betyder jo ikke, at jeg for eksempel ikke kan tage nogle taktisk fornuftige beslutninger. Så det var ”kun” på styrken, jeg haltede.

Første gang var Bettina med helt til finalen, hvor hun stod på den famøse planke. Anden gang var hun med otte ud af 13 afsnit. Og hvis hun får tilbuddet om at deltage igen, bliver svaret et klart og tydeligt ja. Foreløbig glæder Bettina sig dog over at tænke tilbage på de minder, som reality-programmerne har givet hende.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også