Selvudvikling
12. august 2013

Imponer vennerne med viden om vin

Vin hitter i stor stil, og der er kulturelle credits at hente for dem der forstÄr sig pÄ vinkunsten. FÄ 3 veje til den perfekte vin.
Af: Gitte Holm
https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/august/2013-33-vin-p.jpg

foto: shutterstock

Hvis der er noget, der kan imponere venner og bekendte, er det nÄr man slynger en sofistikeret eller smart kommentar om vin ud i rummet. Vin er trendy, velsmagende og sÄ er det ikke mindst blevet en hobby for ganske mange danskere, pÄ trods af at druerne ikke just har de bedste levevilkÄr i Danmark. Vin er velsmagende og kan vÊre en fryd for ganen, men at vide noget om vin siger ogsÄ rigtig meget om, hvor pÄ den kulturelle skala, vi befinder os.

- Vin er ikke kun en konsumptionsvare. Det er ogsÄ et kulturprodukt prÊget af lokal historie, tradition og de mennesker, som har lavet vinen. I nogle kredse giver det pluspoint, hvis man har styr pÄ sin viden om vin pÄ samme niveau, som man kan imponere med sin viden om kunst, litteratur eller musik. Men heldigvis er det en behagelig proces at lÊre om vin, siger Arvid Rosengren, wine director hos Copenhagen Concepts.

> FĂ„ en guide til det sunde restaurantbesĂžg - se hvordan du vĂŠlger sundt, selvom du er livsnyder

Derfor er vi vilde med vin

Vin er ikke noget, som vores nordiske forfÊdre har fÄet ind med modermÊlken, og derfor kan det synes interessant, at vi netop er blevet sÄ pjattede med vin pÄ disse breddegrader. Vinsmagninger dukker op pÄ hvert andet gadehjÞrne og konceptet er ikke lÊngere noget, som blot hÞrer til i de hÞjkulturelle kredse eller hos deciderede vinkendere. Vin er for enhver.

- Vin har fÄet et opsving med gastronomien. Vi er generelt blevet mere interesserede i, hvad vi spiser og drikker og derfor er det ogsÄ helt naturligt, at vi interesserer os mere for vin. Mange er desvÊrre stadig intimiderede af vinsmagningerne, fordi man tror, at det forventes, at man kan sige en masse smarte ting om eksempelvis nuancerne i vinen, men det bÞr man ikke lade sig skrÊmme af, siger Arvid Rosengren.

> Se kalorielisten over en lang rĂŠkke populĂŠre alkoholiske drikke

At imponere eller vide


Der er flere gode grunde til at lÊre om vin. For nogle betyder det noget at kunne imponere vennerne. For andre gÊlder det, at de synes, at lÊringsprocessen er fantastisk, fordi man kan smage pÄ alverdens vine - og sÄ er der dem, for hvem vinen er interessant i forhold til mad og gastronomi.

- Hvis man bare Þnsker at imponere vennerne, krÊver det blot fem minutter pÄ Google eller at man hurtigt stikker nÊsen i en vinbog. Men hvis man gerne vil lÊre om vin og ikke mindst forstÄ vin, er man nÞdt til at smage pÄ sagerne. PrÞv noget nyt og sÞg vine du ikke kender i forvejen. Det kan godt vÊre, at du elsker en Chablis, men har du f.eks. smagt Assyrtiko fra Santorini? Eller Godello fra Galicien? Der findes fantastiske smagsoplevelser, for dem der tÞr sÞge dem, og det giver ogsÄ noget nyt at tale om, siger Arvid Rosengren.

3 veje til den perfekte vin

KÞb vinen hos en vinhandler du stoler pÄ, og forklar hvilken ret der skal pÄ bordet - sÄ vinhandleren nok kunne pejle sig ind pÄ, hvilken vin der er perfekt til lige netop denne mad.

TÊnk struktur i stedet for smag, nÄr du skal sammenligne med maden. Er det en let syrlig ret, krÊves det samme af vinen.

Er du nybegynder, og kender du endnu ikke alle afkroge af dine smagslÞg, sÄ prÞv dig frem. NÊste gang du inviterer pÄ middag, sÄ kÞb flere forskellige flasker, og smag dig frem til den, du bedst kan lide. Øvelse gÞr mester.

(link fjernet)

LĂŠs mere om:

LÊs ogsÄ

Bliv medlem af femina+

Du skal vÊre medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrÊnset adgang til alt indhold.