
Bruden tager ikke gommens navn

foto: all over press
Andelen af kvinder, der går rundt med et efternavn, de har taget fra deres mand, bliver mindre. Den gamle slægtstradition betyder nemlig ikke så meget for os mere.
En undersøgelse af vores svenske naboers navneændringer i forbindelse med ægteskabet viser, at færre og færre kvinder tager mandens efternavn. I løbet af de seneste fem år er andelen af kvinder, der tager mandens navn således faldet fra 75 procent til 62 procent i 2010.
Manden skifter navn
I Danmark har der altid været færre, der skiftede navn, end i Sverige. Men tendensen kan godt overføres til danske forhold, vurderer navneforsker fra Københavns Universitet Michael Lerche Nielsen.
- I Danmark bliver man gift lidt senere, og det betyder generelt, at flere vil holde på deres navn. Men vi ser også en tendens til, at færre danske kvinder skifter navn. I løbet af de senere år er der til gengæld flere mænd, der tager deres kones efternavn, siger Michael Lerche Nielsen til alive.dk.
Ingen store følelser for efternavnet
Han vurderer, at årsagen til, at flere mænd vælger at tage konens navn, er de sidste års mange skilsmisser.
- Efternavnet er ikke længere det, der signalerer, at man er en familie, som det var tidligere. Slægtsnavnet betød før i tiden meget. Kvinden blev en del af en ny familie, men nu har over halvdelen af os alligevel stedsøskende og papforældre med andre efternavne, så navnet signalerer ikke længere et tilhørsforhold, siger Michael Lerche Nielsen.
Derfor er mange par i dag langt mere tilbøjelige til at tage det efternavn, der er pænest.
- Så hvis ens kone har et navn, der er sjovere og pænere, giver det mest mening for mange par at vælge det. Tiden med det kompromisfyldte dobbeltnavn med bindestreg er passé, siger han.
Tag 'Den store bryllupsquiz' hos Femina.dk
Læs også om, hvorfor mange giver deres babyer navne efter tv-stjerner (link fjernet)