barnevogn
Agenda

Brevkasse: Hun sover for lidt i vuggestuen

12. august 2014
af Ulla Nielsen
foto: Pantherstock
En bekymret mor søger råd om sin datters sovevaner i vuggestuen. Se her, hvad eksperten svarer.

Jeg har en skøn datter på 14 måneder. Hun startede i vuggestue for fire måneder siden, men har aldrig sovet særlig meget der. For ca. to en halv måned siden begyndte vi på, at hun kun skulle sove én gang i håbet om, at hun så ville sove længere - men nej. Ofte sover hun kun 45 min., men det svinger mellem 25 min. og halvanden time. Det betyder, at hun ofte er træt og sur om aftenen.

Fordi hun ikke sover særlig længe, sover hun ikke uden for i krybberummet, men alene inde på stuen. Pædagogerne siger, at de ofte kan se på hende, at hun er træt, men at hun som regel ikke er sur. Hjemme der ikke nogen problemer med at få hende til at sove, og hun sover to til tre timer udenfor i sin barnevogn. Jeg burde ikke bekymre mig, men jeg forstår ikke, hvorfor hun ikke sover længere.

Heidi

Se også: Sover meget urolig om natten

Kære Heidi

Danskerne er, så vidt jeg ved, det eneste folkefærd, der lægger deres små børn til at sove middagslur udendørs. Det kan der være mange grunde til. Nordpå er vejret for koldt, og sydpå er vejret for varmt. Men i Danmark har vi den erfaring, at vores børn sover meget bedre og længere ad gangen, hvis de sover ude i den friske luft. Derfor undrer det mig ikke at høre, at jeres datter sover godt derhjemme, når hun ligger ude, og sover meget mindre, når det foregår indendørs.

Jeg vil foreslå, at I tager en god snak med vuggestuen om, at hun skal have lov til at sove udendørs. Finder hun sig ikke til rette i vuggestuens krybber, så kan du foreslå, at hun får lov til at sove i sin egen velkendte barnevogn til at starte med. Barnevognen kan stilles lidt væk fra de andre sovende børn, så hun ikke vækker dem, hvis hun vågner før dem.

Efter en periode med god søvn i barnevognen så vil hendes soveur være indstillet på at sove længe midt på dagen, og så vil det ikke være et problem at flytte hende tilbage til vuggestuens krybber.
Det er først ved temperaturer på minus otte til ti grader, at børnene skal sove indendørs. Ved så lave temperaturer kan børnene ikke nå at opvarme luften fra de trækker vejret ind, til det når ned i lungerne. Så da vil de ligge lige så stille og blive koldere og koldere. Men det er yderst sjældent, vi når så lave temperaturer midt på dagen i Danmark.

Benedikte Hertel, sundhedsplejerske

Læs også: Myter om børns søvn

Læs også