Teenager elsk din krop
Familieliv

Sådan hjælper du din teenager til at elske sin krop

5. marts 2019
Udgivet første gang 26. august 2017. Af Sara Skaarup
Foto: Panthermedia
Start med dig selv, kort og godt. De urealistiske skønhedsidealer, som presser tidens unge, presser også os. Her får du tips fra Feminas sexolog til at hjælpe din teenager med at elske sin krop.

8 råd fra feminas sexolog: Hjælp din teenager til at elske sin krop

For tyk, for fladbarmet, for rundkindet, forkert. Mange unge har det dårligt med deres udseende. En ny undersøgelse viser, at ”hver tredje unge kvinde ikke kan lide sin krop”. Og det er ikke kun pigerne, der døjer, også drengene føler i høj grad, at de burde være mere tonede, højere, flottere.

Ansvaret er så tit blevet placeret uden for os selv, ”det er mediernes skyld” – og nu også Instagram og de sociale medier. Men det er også os selv, der er problemet. Vi kan ikke indpode de unge en tolerant kropsopfattelse, så længe vi selv, ofte ubevidst, ligger under for det samme ideal, som de unge døjer med at leve op til. Når vi taler nedsættende om mennesker, der ser anderledes ud, brokker os over vores egne uperfektheder og roser vores døtre og sønner for at være slanke og fejlfri, fastholder vi den gængse opfattelse, at et særligt udseende er essentielt for, at man kan blive accepteret som menneske.

LÆS OGSÅ: Psykologens råd: Sådan tackler du det, hvis din teenager ...

Vil du i stedet modvirke de urealistiske kropsidealer, kan du starte her:

1.
Kommentér ikke teenagerens mindre vægtudsving, hvad enten hun/han har taget på eller tabt sig.

2.
Fokusér på helbred, glæde og velbefindende frem for på kilo og størrelser, når I taler om krop.

3.
Ros den unge for intelligens, empati, initiativ eller andre egenskaber frem for for udseende.

4.
Vær klar over, at du former den unges kropsbillede med dit eget. Kom aldrig med negative selvvurderinger af din egen krop foran den unge. Arbejd for større selvaccept, også for teenagerens skyld.

5.
Tal med den unge om hans/hendes kropsforhold. Hvis du har det godt med din egen krop trods uperfektheder, så tal også med den unge om det – og gerne hvordan du nåede frem til at acceptere dig selv, hvis du ikke altid har gjort det.

6.
Fortæl den unge igen og igen, at de billeder, vedkommende ser på Instagram og i blade, er manipulerede.

7.
Mind den unge om, med konkrete eksempler fra jeres omgangskreds, at alle mennesker har udfordringer og ting, som de ønsker sig anderledes ved sig selv. Også dem, den unge ser op til og stræber efter at ligne.

8.
Tilbyd om nødvendigt hjælp til at styrke den unges kropsaccept og selvglæde. Lån bøger om emnet. Find kropspositive bloggere, den unge kan følge, undersøg, om der er en relevant selvhjælpsgruppe i jeres område, eller – hvis I har midlerne – opsøg en kropspositiv terapeut.

Læs også