Sundhed

Hvor længe kan din solcreme egentlig holde sig?

De fleste af os har sikkert en eller flere tuber solcreme liggende i skabet fra sidste sommer. Men er det en god idé at bruge resterne, nu hvor solen igen titter frem?

Har du en tube solcreme liggende fra sidste sommer, som du overvejer, om du stadig kan bruge nu, hvor solen igen for alvor titter frem?

Rebekka Gitlestad er fagrådgiver i det norske farmaceutfirma Apotek 1. Hun fortæller, at når man først har åbnet en tube med solcreme, vil der være forskel fra mærke til mærke på, hvor længe den kan holde sig.

Forårssolen kan være særligt skadelig for dit barn

– De allerfleste solcremer er mærket med holdbarhed på 6 eller 12 måneder efter åbning. Har man en solcreme som blev taget i brug i slutningen af sidste års solsæson, og som ikke har været opbevaret for varmt eller koldt, kan denne derfor som regel bruges igen det efterfølgende forår, siger hun til Mammanett.no.

Se efter krukkesymbol

For at finde ud af, hvor længe din solcreme varer efter åbning, skal du se efter et 'åben krukke'-symbol efterfulgt af en tidsangivelse i måneder og/eller år, forklarer Rebekka Gitlestad. Dette kan for eksempel være 6M eller 12M. 

Må man solbade som gravid?

Alle solcremetuber skal være mærket med holdbarhedsdato eller holdbarhedstid efter åbning. Dette er typisk markeret på følgende måde:

Solcreme påvirkes af ydre forhold

Rebekka Gitlestad gør samtidig opmærksom på, at solcreme, som har været opbevaret for varmt, kan have reduceret kvalitet. Det kan også gå ud over cremens egenskaber i forhold til smørbarhed og lugt. 

Her kan du købe søde UV-solhatte til dit barn - med gratis fragt! >>

En creme, som har været udsat for stærk kulde og frost, kan også have reduceret kvalitet, da fedt og vand i cremen kan have skilt sig.

Hvis man er usikker på, hvor længe solcremen har været åben, eller hvordan den har været opbevaret i løbet af vinteren, anbefaler hun derfor, at man skaffer en ny solcreme.

Spædbørn i solen: Dét skal du vide!

– Når en solcreme er gået over sin holdbarhed, kan solfaktoren været reduceret, så den ikke giver en tilstrækkelig god solbeskyttelse, siger hun.

Uåbnet solcreme varer heller ikke evigt

Selv uåbnede flasker med solcreme varer ikke evigt. Produkter, der er mærket med krukkesymbolet, er testet for en holdbarhed på over 30 måneder i uåbnet stand. Men sådanne produkter bør alligevel ikke lagres i mange år, råder Rebekka Gitlestad. 

Her finder du et kæmpe udvalg af gode rejsemål til din familieferie >>

 

Produkter uden krukkesymbol har typisk en holdbarhed på under 30 måneder.

– Nogle produkter kan være mærket med holdbarhedsdato udover krukkesymbol, hvis det er relevant for produktet. Der må man følge den dato, som kommer først, forklarer Rebekka Gitlestad.

Solen kan gøre dig gravid

Sådan bruker du din solcreme korrekt 

Hun giver følgende 3 råd til, hvordan du skal bruge din solcreme for at opnå optimal solbeskyttelse:

* Smør dig ind 30 minutter før du skal ud i solen, så solcremen får tid til at trænge ind i huden.

* Brug rigeligt med solcreme. De fleste smører sig ind med for lidt solcreme, så solbeskyttelsen bliver lavere, end man tror. En voksen person skal bruge en stor håndfuld creme/lotion for at smøre hele kroppen ind.

* Gentag smøringen med solcreme ofte, specielt efter badning, så længe du er i solen.

Denne artikel har tidligere været publiceret på Mammanet.no, Hvor lenge varer solkremen?

Her kan du købe superseje swimmingpools til ungerne! >>

Læs også:

Høje temperaturer kan fremskynde din fødsel

Børn kan drukne 24 timer EFTER de har badet

Barnevogne er livsfarlige, hvis du gør dette

Læs mere om:
sol