Sundhed

Forældre tror børn lider af fødevareallergi uden grund

Hvis dit barn reagerer på mad, kan det skyldes allergi eller noget andet – uanset årsagen skal barnet undgå det, det reagerer på

Symptomer på fødevareallergi

De mest almindelige symptomer er:

• På huden - som nældefeber eller som forværring af børneeksem.
• I mund og mave-tarm-kanalen - kløe og irritation, kvalme, opkastninger, kolik/mavesmerter, diarré eller forstoppelse (sjældent).
• I øjne og næse - høfebersymptomer med hævede, kløende og røde øjne og tåreflod samt kløende og tilstoppet næse med mange nys og tyndt klart slim.
• I lungerne - astmasymptomer med pibende og hvæsende besværet vejrtrækning.
• Allergisk shock - hele kroppen reagerer fx med kløe i huden, generel utilpashed, hjertebanken, astma, kvalme, sortnen for øjnene og evt. besvimelse.
• Andre symptomer - dårlig trivsel og evt. væksthæmning hos børn.

Symptomer kommer typisk i løbet af få minutter og op til 1-2 timer efter, at man har spist det, man ikke kan tåle. Enkelte kan dog få symptomer op til et døgn efter første reaktion.

Kilde: Bogen om Allergi af Joan Grønning

I Danmark er det mest børn, der har fødevareallergi. Fødevareallergi opstår typisk i den rækkefølge i livet, vi bliver præsenteret for fødevaren. Efter mælkeallergi kommer derfor hos børn allergi over for æg, peanuts, fisk og kornprodukter.

Først når barnet bliver ældre, kommer der allergi over for skaldyr, frugt og grøntsager.

Fødevareallergi opstår typisk i de første tre leveår, men mange børn vokser sig fra allergien igen - især dem med allergi over for mælk eller æg og en negativ priktest.

Har du mistanke om, at dit barn har fødevareallergi, så er du ikke alene. Faktisk tror op mod 40% af forældre til førskolebørn, at deres børn har fødevareallergi - men når børnene bliver undersøgt, har 'kun' 7-8% af dem allergi over for fødevarer.

Og blandt voksne, der tror, de selv har fødevareallergi, er det kun tilfældet hos op til 1/3 af dem, når de bliver
allergitestet. De har typisk en såkaldt 'ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed'.

Ved fødevareallergi er der typisk have symptomer fra to eller flere organer og en positiv allergitest. Symptomerne er som regel svære og kommer hurtigt - inden for få minutter til et par timer. I nogle tilfælde kan selv meget små mængder udløse endog voldsomme symptomer.

Ved ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed sker der ingen allergisk reaktion, og derfor vil en allergitest være negativ. Symptomerne på en ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed er som regel mildere og kommer senere end ved en fødevareallergi, og der skal typisk mere til, før symptomerne kommer.

Når det er sagt, så er en hverdag med fødevareoverfølsomhed ekstra bøvlet - uanset om årsagen er allergi eller ej.

I Danmark er det oftest fødevarer som mælk, æg, hvede, peanuts, fisk og skaldyr, der giver fødevareallergi, samt nødder, kerner og krydderier, der kan give såkaldte krydsreaktioner, hvis man i forvejen har en pollenallergi.

Læs mere om allergi og om at forebygge allergi i "Bogen om Allergi"


Læs også:
Symptomer på astma
Er det forkølelse eller høfeber?
Færre børn lider af allergi

Læs mere om: