Fostret efter ni uger og tre dage

Gravid uge for uge

Gravid uge 9: Dreng eller pige?

Du er i uge 9 (også kaldet niende uge), når du er 8+0 til 8+6. I slutningen af uge 9 måler din baby cirka 25 millimeter fra hoved til hale. Ved ultralydsscanning kan du se, når baby bevæger sig

Baby:
De indre kønsdele - testikler og æggestokke - dannes. Armene ses nu tydeligt, hvorimod benene endnu ikke helt ses, da de udvikles langsommere. Hjertet har nu både de fire hjertekamre og skillevægge. Moderkagen vokser støt, og det er afgørende for dit barns vækst, at den fungerer optimalt. I slutningen af uge 9 måler din baby cirka 25 millimeter fra hoved til hale. Ved ultralydsscanning kan du se, når baby bevæger sig.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

 

Dig:
Du kan føle dig oppustet om aftenen og er måske stille og roligt begyndt at tage på. Mængden af blod i din krop stiger, og øget gennemblødning af dine yderligt liggende kar kan betyde, at du har nemmere ved for eksempel at få næseblod eller bløde fra tandkødet. Det er omkring dette tidspunkt, du skal til første lægeundersøgelse og have optaget vandrejournal og taget doubletest til brug ved nakkefoldscanningen. Doubletesten tages, fra du er otte uger henne.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Kredsløbet hos en normal gravid kvinde ligner kredsløbet hos en fysisk aktiv kvinde, der ikke er gravid. Generelt er der ikke fundet sammenhæng mellem fysisk aktivitet under graviditeten og risiko for abort. Det er derfor en rigtig god idé, at du motionerer regelmæssigt - også tidligt i din graviditet. Du skal dog være mere påpasselig med langvarigt stående arbejde, være opmærksom på pludselige og tunge løft samt langvarigt arbejde i foroverbøjet stilling.

LÆS OGSÅ: Den kinesiske kalender: Venter jeg en pige eller en dreng?

Vidste du, at…
Det er din moderkage, der regulerer hormonniveauet og sørger for, at mængden af hormonet progesteron er konstant. Progesteron sørger blandt andet for, at din livmodermuskulatur holdes afslappet under din graviditet, så du er bedre beskyttet mod at føde for tidligt. Når du nærmer dig terminen, falder progesteronniveauet, så din livmoder kan trække sig sammen og lave veer, så du kan føde.

Gravid uge for uge:

LÆS OGSÅ: Guide: Her får du gratis babypakker

Shop det fineste graviditetstøj - se vores favoritter her

(indeholder reklamelinks)

 

+ follow Femina Dk on APPRL