Fostret efter 12 uger og fire dage

Gravid uge for uge

Gravid uge 12: Baby er så godt som færdigudviklet

Du er i uge 12 (også kaldet 12. uge), når du er 11+0 - 11+6. Tiden fra nu og frem til terminen kommer nu primært til at handle om at tage på i vægt og modne de sidste organer.

Baby:
Jeres baby er nu så godt som færdigudviklet og har cirka 60 ml fostervand at bevæge sig rundt i - endnu uden at du mærker det. Tiden fra nu og frem til terminen kommer nu primært til at handle om at tage på i vægt og modne de sidste organer såsom lungerne. Sidst på ugen måler baby cirka 55 millimeter fra hoved til hale og vejer omkring 40 gram.

 

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Omkring 12. uge af din graviditet vokser livmoderen op over dit skamben, og du kan derfor begynde at mærke noget, der føles lidt hårdt. Har du været gravid før, har du formentlig allerede mærket toppen af livmoderen, fordi den vokser en del hurtigere. Hvis ikke du har investeret i et par graviditetsbukser, er det nok tiltrængt inden længe. Du skulle på nuværende tidspunkt gerne have, eller meget snart modtage, en indkaldelse til nakkefoldscanning.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Der er ingen tvivl om, at det er sundt at være fysisk aktiv - også når du er gravid. Moderat motion forebygger risikoen for graviditetsbetinget sukkersyge, svangerskabsforgiftning, rygbesvær og bækkenløsning. Tænk derfor over i det daglige at gå en tur, cykle til og fra arbejde, eller at tage trapperne i stedet for elevatoren, mens du er gravid. En tur i svømmehallen er også en dejlig måde at få motion på, når du er gravid.

LÆS OGSÅ: Det får du brug for til din nyfødte

Vidste du, at…
Den hyppigste kromosomsygdom er et ekstra kromosom 21, som medfører mongolisme - også kaldet Downs Syndrom. Alle børn har en nakkefold, som består af en bræmme af væske i nakken og langs ryggen. Ved at måle tykkelsen på nakkefolden og sammenholde målet med din og barnets alder, kan vi udregne risikoen for mongolisme. Hvis risikoen er højere end 1:300, betragtes det som en høj risiko. Selv om du skulle ende med en høj risiko - for eksempel 1 ud af 100 - vil sandsynligheden for, at barnet har normale kromosomer, stadig være størst.

 

Gravid uge for uge:

LÆS OGSÅ: Guide: Her får du gratis babypakker

 

Shop det fineste graviditetstøj - se vores favoritter her

(indeholder reklamelinks)

 

+ follow Femina Dk on APPRL