Fødsel

Akut vs. planlagt kejsersnit: Forskel på børns sundhed bagefter

Skotske forskere har fundet frem til, at der er forskel på helbredet hos børn, der er født ved hhv. akut kejsersnit og planlagt kejsersnit.

Kejsersnit

 
En stor undersøgelse fra University of Aberdeen konkluderer nu, at børn, der er født ved akut kejsersnit, generelt har et bedre helbred end børn, der er født ved planlagt kejsersnit. 
 
Dvs. at børn typisk har en bedre sundhed, når deres mødre nåede at have veer under fødslen. 
 
Akut kejsersnit vs. planlagt kejsersnit
 
Forskerne er nået til denne konklusion ved at kigge på i alt 321.287 fødsler over de seneste 15 år, hvor barnet er ikke er født for tidligt.    
 
Her kunne de se, at børn, der er født ved planlagt kejsersnit, havde langt større tendens til at lide at helbredsproblemer såsom astma, overvægt, kræft, tarmproblemer og især type 1 diabetes – sammenlignet med børn født ved akut kejsersnit.
 
Det kan umiddelbart være overraskende, da planlagt kejsersnit oftere udføres under mere kontrollerede omstændigheder, pointerer forskerne.
 
Veer giver børn den sundeste start på livet
 
Men tilsyneladende er veer altså det, der giver baby den sundeste start på livet, også selvom børnene i sidste ende ender med at blive født ved kejsersnit:
 
- Veer lader til at udsætte babyerne for nogle sunde bakterier, som de går glip af ved planlagt kejsersnit. Når man ikke venter på, at veerne går i gang af sig selv, sætter man desuden brat en stopper for kroppens egne forberedelser på fødslen sidst i graviditeten, og det kan også have noget at sige for, hvilken start barnet får på livet rent helbredsmæssigt, forklarer forskningsleder Dr. Mairead Black ifølge Parents.com.
 
Læs også:
 
 
 
 
 
 
 
MAMA.dk anbefaler:
'Fødselshåndbogen - Hjælper dig til at føde på din måde' fortæller, hvordan man kan forberede sig på og komme bedst muligt igennem fødslen. Fokus er på den gode og normale fødsel, som størstedelen af gravide – heldigvis – oplever. Men undtagelserne bliver også beskrevet, så man kan forberede sig bedst muligt på dem. Her er også afsnit om kejsersnit, komplikationer og hvordan man håndterer disse. Også angst i tiden op til fødslen og risikoen for efterfølgende fødselsdepression har fået plads i bogen. Her er også afsnit om, hvordan kroppen fungerer under fødslen og om de enkelte trin i fødslen. 
 
17 fantastiske fotos - Mødre holder deres baby første gang:

17 mødre der holder deres baby første gang

 

 

Artiklen indeholder affiliatelink

 

Læs mere om: