Smovse-sovse
PORRE-PERSILLESOVS
2 voksne og 2 børn
En mild sovs, som passer godt til kartofler, næsten alt kød og fisk, fx fiskefiletter og fiskefrikadeller.
150 gram bagekartofler
1 porre
ca. 3 dl Persille
1 spsk olie
3 dl koldt vand
2 dl letmælk
salt og peber
Sådan gør du:
Skræl kartoflerne og skær dem i store tern. Rens porren, og skær den i skiver. Skyl persillen grundigt, og fjern stilkene.
Svits alle grønsager et par minutter i olien. Tilsæt vand og mælk. Bring sovsen i kog.
Læg låg på, og skru ned for blussset, så sovsen småkoger. Kog grønsagerne møre - det tager ca.. 20 min.
Stavblend sovsen direkte i gryden, til den er cremet og luftig.
Smag til med salt og peber
BRUN SOVS
2 voksne og 2 børn
De fleste børn elsker den klassiske bedstemorssovs, nemlig den brune sovs. Denne er lidt lettere, og passer godt til al slags svinekød og hakket kød som frikadeller og hakkebøffer.
1 spsk olie
2 skiver bacon
125 gram løg
200 gram knoldselleri
1 gulerod
1 spsk mørk balsamicoeddike
½ l kogt vand
10 små laurbærblade
5 peberkorn
1 dusk frisk timian eller persille
1 spsk majsstivelse
3 spsk koldt vand
salt og peber
Sådan gør du:
Skræl og hak løget
Rens knoldsellerien og skær den i små tern. Skræl guleroden, og skær den i tynde skiver.
Skær baconen i små tern og rist den gylden i olien i en gryde.
Tilsæt grønsagerne og rist dem, til løgene er gennemsigtige.
Tilsæt balsamicoeddiken, og rør rundt, til den er opsuget af grønsagerne og dampet væk fra grydens bund.
Hæld det kogende vand ved sammen med laurbærbladene, peberkornene og krydderurter.
Bring sovsen i kog. Læg låg på gryden og småkog sovsen ved svag varme i ca. 20 minutter.
Rør majsstivelse ud i det kolde vand.
Hæld jævningen i den kogende sovs, og rør rundt. Lad sovsen koge yderligere tre minutter. Er den ikke tyk nok, tilsættes mere jævning.
Læs også:
Vegetarisk sovs
Fiskefrikadeller