Mad

Skøn sensommer-mad

af Louisa Lorang 19. august 2009
Foto: Anders Schønnemann
Ugen byder bl.a. på pasta med svampe, asiatisk rejesalat og nudelsuppe med kylling

MANDAGPASTA MED SVAMPE250 g frisk pasta, gerne grovsaltENDVIDERE:400 g blandede svampe, rensedelidt smørlidt olie til stegning1 dl piskeflødesalt og peber60 g ristede pinjekerner100 g rucolalidt citronsaftekstrajomfruolivenolieKog pastaen, til den er mør med en smule bid (al dente). Skær imens svampene i mindre stykker, og rist dem i smør og olie i en dyb, varm pande. Dræn vandet fra pastaen, og kom den ved svampene, når de har fået lidt farve. Hæld fløde på, og lad det hele varme igennem sammen. Smag til med salt og peber, anret pastaen med et drys pinjekerner, og top med rucola vendt i olie og citron. Servér straks.

TIRSDAGASIATISK REJESALAT50 g blandet salat100 g bønnespirer50 g babyspinat1 rød chili, strimletsaft af ½ lime2 tsk. sesamolie50 g ristede cashewnødderENDVIDERE:175 g store rejer (fra bære-dygtigt opdræt)lidt olie til stegning2 fed hvidløg i skiver½ tsk. sukkersaltsaft af ½ lime1 spsk. sesamfrø, gerne både gul og sortTILBEHØR:sød chilisaucegroft brødlimebådeVend salat, spinat, bønnespirer og chili med lidt limesaft og sesamolie. Anret salaten med cashewnødder.Fjern eventuelle tarme fra rejerne, og rist dem i lidt olie på en varm pande sammen med hvidløg. Krydr med sukker og salt, og smag til med lime. Kom de varme rejer oven på salaten, og top med sesamfrø. Servér straks med chilisauce og brød.

ONSDAGRISTET RUGBRØD OG SILD RØRT MED URTER4 sildefileterlidt ekstrajomfruolivenoliesaltlidt friskhakket timianENDVIDERE:75 g drænet yoghurt 10 %1 bundt purløg, hakket1 bundt dild, hakketlidt citronsaftsalt50 g blandet salatekstrajomfruolivenoliehvidvinseddikeTILBEHØR:4 skiver rugbrødcitronbådeTjek sildene for ben, så vidt muligt, og læg dem med skindsiden nedad på bagepapir på en bageplade. Dryp med olie og salt, drys med timian, og bag dem i en forvarmet ovn ved 180° i ca. 10 minutter, eller til de er akkurat gennemtilberedt. Lad dem køle i 5-10 minutter på pladen, og skrab forsigtigt fiskekødet fri fra skindet.Rør sildekødet med yoghurt, purløg og dild. Smag til med citronsaft og salt. Vend salaten med lidt olie og eddike, og servér sildecreme, salat, rugbrød og citron straks, eller opbevar det i køleskab til servering.

TORSDAGNUDELSUPPE MED KYLLING2 kyllingebrystersalt100 g nudler (gerne soba-)2 spsk. miso (Irma eller helsekosten)1 spsk. soja8 dl vand1 majskolbe, kogt50 g babyspinat1 rød chili, strimlet1 lille bundt koriander, hakketsojaPochér kyllingebrysterne i letsaltet vand i ca. 17-20 minutter. Lad dem trække i yderligere 10 minutter, til de er gennemtilberedt. Pluk kyllingekødet, og sæt det til side. Kog imens nudlerne, og dræn vandet fra dem.Kog miso, soja og 8 dl vand op. Lad det simre i et minut eller to. Smag evt. til med lidt mere miso eller soja. Skær majsene af kolben, og kom dem i suppen med nudler, kylling, spinat og lidt chili. Servér straks med koriander, soja og resten af chilien

FREDAGSVINEKOTELETTER MED SENSOMMERMOS400 g nye, vaskede kartofler (med skræl)2 spsk. smør1 bundt purløg, hakketrevet peberrodsaltENDVIDERE:2 store svinekoteletter på benolie til stegningsalt og peber200 g grønne bønner, dampedeKog kartoflerne i usaltet vand, til de er møre. Dræn vandet fra, og mos dem groft med en gaffel eller et piskeris. Rød smør og purløg i, og smag til med peberrod og salt.Steg imens koteletterne i olie på en varm pande, til de er akkurat gennemstegte. Krydr med salt og peber, og servér straks med mos og bønner.

Alle opskrifter er til 2 personer

INDKØBSLISTEFRUGT OG GRØNT:2 citroner2 lime2 røde chilier100 g bønnespirer100 g rucola100 g blandet salat100 g babyspinattimian2 bundter purløg1 bundt dild1 lille bundt korianderpeberrod200 g grønne bønner400 g blandede svampe (f.eks. østershatte og portobello)1 majskolbe400 g nye kartofler

KOLONIALVARER:pinjekernercashewnøddergroft brødrugbrødnudler, gerne soba-miso

KØL OG FRYS:250 g frisk pasta, gerne grovpiskeflødedrænet yoghurt 10 %175 g store rejer (fra bæredygtigt opdræt)2 kyllingebryster2 svinekoteletter på ben

KØB HOS FISKEHANDLEREN ONSDAG:4 sildefileter (dobbelte)

TJEK DESUDEN AT DU HAR:ekstrajomfruolivenoliesesamoliestegeoliehvidvinseddikesaltpebersukker2 fed hvidløgsesamfrøsød chilisaucesojasmør