
Rustik hverdagsmad
23. oktober 2009MANDAG
RUSTIK TOMATSUPPE
4 tomater
1 rød peberfrugt
6 fed hvidløg med skal
1 lille løg, hakket
lidt olie til stegning
7 dl tomatjuice
½ bundt basilikum, hakket
salt og peber
ENDVIDERE:
1 bøffelmozzarella
lidt ekstrajomfruolivenolie
strimlet basilikum
groft brød
Fjern blomsten på tomaterne med en lille kniv. Læg tomater, peberfrugt og hvidløgsfed i et ovnfast fad, og gril dem i en 200° varm ovn. Tag tomaterne ud, når skindet er begyndt at løsne sig, og hvidløget, når det er blødt - det tager ca. 10 minutter. Tag peberfrugten ud efter ca. 15 minutter, eller når den har mange sorte pletter. Kom peberfrugten i en frysepose, og luk den tæt. Klem hvidløgsfeddene ud af skallerne, og hak dem groft. Tag skindet af tomaterne, og hak kødet groft.
Sautér løget i lidt olie i en varm gryde, og kom tomatjuice på. Tag peberfrugten ud af posen, når den er kølet lidt af, og pil skindet af den. Flæk den, og skrab kernerne ud. Hak kødet groft. Kom tomat, peberfrugt, hvidløg og basilikum i suppen, og lad det simre i 10 minutter. Smag til med salt og peber, og servér straks med grove stykker af mozzarella, lidt olivenolie, basilikum og groft brød til.
TIRSDAG
KYLLING I PEANUTSAUCE
4 hele kyllingelår, delt i overe og undere
lidt olie til stegning
2 fed hvidløg i tynde skiver
1 lille løg, hakket
2 spsk. hakket ingefær
3 dl vand
200 g drænet yoghurt 10 %
3 spsk. grov peanutbutter
200 g babyspinat
salt
lidt limesaft
ENDVIDERE:
1 dl hakkede saltede peanuts
kogt quinoa (helsekost eller Irma)
limebåde
Flå skindet af kyllingen, og kassér det. Brun kyllingen i olie i en varm stor gryde. Den skal tage godt med farve. Kom hvidløg, løg og ingefær ved, og lad det få varmen, uden at det tager farve. Hæld vandet på, og lad kyllingen simre under låg i 20 minutter. Tilsæt yoghurt og peanutbutter, og lad retten simre i yderligere 15-20 minutter uden låg. Tilsæt spinat, og smag til med salt og limesaft. Servér straks med et drys hakkede peanuts og quinoa og limebåde til.
ONSDAG
SPAGHETTI & MEATBALLS
400 g hakket svinekød
1½ tsk. salt
peber
½ løg, revet
krummer af 2 skiver toastbrød (uden skorpe)
1 dl revet parmesan
½ bundt hakket basilikum
1 æg
ENDVIDERE:
½ løg, hakket
olie til stegning
2 fed hvidløg, hakkede
2 tomater, finthakkede
3 dl tomatjuice
salt og peber
TILBEHØR:
200 g spaghetti, gerne fuldkorns-
revet parmesan
½ bundt basilikum, plukket
Rør kødet med salt og peber, løg, brødkrummer, parmesan, basilikum og æg. Form farsen til kødboller lidt større end golfbolde, ca. 10-12 stk. (overskud kan bruges i madpakken). Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Steg kødbollerne i en forvarmet ovn ved 225° i ca. 15 minutter, eller til de er gennemstegte. Afslut evt. med grill.
Sautér løget i lidt olie i en varm gryde. Kom hvidløg og tomater på, og lad det hele simre i ca. 5 minutter. Hæld tomatjuicen på, og lad det simre i 5-10 minutter. Smag til med rigeligt salt og peber.
Kog spaghettien, til den er al dente, og vend den med lidt af tomatsaucen. Vend forsigtigt kødbollerne i resten af saucen. Anret spaghettien med kødboller og sauce, og top med parmesan og basilikum. Servér straks.
TORSDAG
OKSEKØDSGRYDE MED SØDE KARTOFLER
400 g oksekød i terninger, f.eks. af klump
olie til stegning
1 lille løg, hakket
1 dåse kokosmælk (400 ml)
2 dl vand
2 søde kartofler i terninger
saft af ½-1 limefrugt
salt
TILBEHØR:
kogt quinoa
plukket koriander
1 rød chilipeber i strimler
1 hakket rød chili med eller uden kerner
Brun kødet grundigt i lidt olie i en varm gryde. Tilsæt løget, og lad det blive klart. Kom kokosmælk og vand på, og lad det simre under låg i ca. 45 minutter. Tag låget af, og kom kartoflerne ved. Lad retten simre i yderligere 30 minutter uden låg, eller til kødet og kartoflerne er møre, og saucen er cremet. Smag til med limesaft og salt.
Servér med quinoa og drys af koriander og chili.
FREDAG
LYN-BOUILLABAISSE
Hvidløgsmayo:
2 pasteuriserede æggeblommer
salt
1 tsk. dijonsennep
1 hvidløg, presset
1 dl ekstrajomfruolivenolie
lidt safran
ENDVIDERE:
1 lille fennikel, fintsnittet
2 fed hvidløg i tynde skiver
1 smule olie til stegning
½ dl hvidvin
½ l fiskefond (køb den gerne hos fiskehandleren)
1 tomat i terninger u/kerner
1 spsk. smør
salt
2 hele rødtungefileter
8 store rejer
8 grønskalmuslinger (næsten optøede hvis frosne)
TILBEHØR:
ristet brød
revet gruyere
citronbåde
Pisk æggeblommerne med salt, sennep og hvidløg, og tilsæt olien, lidt ad gangen. Smag til med lidt knust safran og evt. mere salt.
Sautér fennikel og hvidløg i en smule olie i en varm gryde eller en stor, dyb pande. Det skal ikke tage farve. Kom hvidvinen på, og lad det koge op. Tilsæt fonden, og lad det simre i 4-5 minutter. Tilsæt tomatterninger og smør, og smag suppen til med salt. Del fisken i 4 stykker, og læg dem forsigtigt i suppen. Lad dem dampe i 2-3 minutter. Kom rejer og muslinger i, og lad det hele koge op.
Servér straks med hvidløgsmayonnaise, ristet brød, ost og citron.
Alle opskrifter er til 2 personer
INDKØBSLISTE
FRUGT OG GRØNT:
1 citron
2 limefrugter
1 rød chilipeber
1 knold ingefær
1 lille bundt koriander
2 bundter basilikum
7 tomater
1 rød peberfrugt
200 g babyspinat
1 lille fennikel
2 søde kartofler
KOLONIALVARER:
1 l tomatjuice
grov peanutbutter
saltede peanuts
spaghetti, gerne fuldkorns-
1 dåse kokosmælk (400 ml)
groft brød
toastbrød, 2 skiver
lyst brød
KØL OG FRYS:
1 bøffelmozzarella
gruyere
200 g drænet yoghurt 10 %
2 pasteuriserede æggeblommer (1 bæger)
store rejer (fra bæredygtigt opdræt/Irma)
grønskalsmuslinger (frost)
4 hele kyllingelår
400 g hakket svinekød
400 g oksekød i terninger, f.eks. af klump
KØB HOS FISKEHANDLEREN FREDAG:
½ liter fiskefond
2 hele rødtungefileter
TJEK DESUDEN AT DU HAR:
ekstrajomfruolivenolie
stegeolie
salt
peber
mayonnaise
safran
13 fed hvidløg
4 løg
quinoagryn
dijonsennep
hvidvin
parmesan
1 æg
smør