Mad

Lette retter til hverdag

af Louisa Lorang 16. november 2009
Foto: Anders Schønnemann
Ugen byder bl.a. på skrubbe, æggekage og kylling

MANDAGNUDELSALAT MED RØGET ANDEBRYST100 g nudler2 gulerødder2 persillerødder½ bundt forårsløg i tynde skiver1 lille bundt mynte, plukket½ potte koriander, plukket75 g groft hakkede peanuts1 chili, hakket (med eller uden kerner)3 spsk. sød chilisaucesaft af ½ limesalt100 g røget andebryst i skiverTILBEHØR:mere sød chilisaucelimebåde 

TIRSDAG

KYLLING MED HOT AVOKADOSALSA2 avokadoer i terninger2 tomater i terninger1 lille rødløg, finthakket1 rød chili, hakket (med eller uden kerner)½ potte koriander, plukket og hakketsaft af ½ limesaltlidt sukkerENDVIDERE:2 kyllingebryster, gerne med skindlidt olie til stegningsaltTILBEHØR:1 lille icebergsalat, fintsnittetsaltlimebådelune tortillaer, gerne groveevt. tabascoVend avokado, tomat, rødløg, chili og koriander, og smag til med limesaft, salt og sukker. Steg kyllingebrysterne, til de er gennemstegte, og krydr dem med salt. Vend icebergen med lidt salt og lime, og servér straks kylling, salat, salsa, limebåde og lune tortillaer. Giv evt. tabasco til.

 

ONSDAG

ÆGGEKAGE MED KARTOFLER OG GEDEOST2 bagekartofler1 porre6 ægsalt og peberlidt olie til stegning100 g blød gedeost½ bundt forårsløg i tynde strimlerpeberTILBEHØR:rugbrødevt. smørSkræl kartoflerne, og skær dem i terninger. Kog dem i letsaltet vand, til de er møre. Lad dem dryppe af i en si. Skær porren i tynde skiver (kassér den grove top og den allernederste bund), og skyl den i koldt vand flere gange, så den er helt fri for jord. Pisk æggene med salt og peber, og vend kartofler og porre i æggemassen. Varm en smule olie i en varm (ovnfast) pande, og fyld æggemassen i. Temperaturen skal være medium. Smuldr osten over æggemassen. Lad æggekagen stege, til den næsten har sat sig. Skru temperaturen ned, læg låg på, og lad den stege færdig i 5-10 minutter, eller til æggemassen har sat sig helt.Anret æggekagen med lidt forårsløg og peber, og servér straks med rugbrød og måske smør til.

TORSDAG

SVINEKOTELETTER MED LINSER1 lille løg, finthakket2 fed hvidløg, hakketlidt olie til stegning2 dl grønne linser5 dl grøntsagsbouillon, brug gerne Herbamare (Irma har den)2 tomater i små terninger1 lille bundt bredbladet persille, plukket og hakketsaltENDVIDERE:2 svinekoteletter, gerne med benolie til stegningsalt og peberSautér løg og hvidløg i lidt olie i en varm gryde. Kom linserne ved, og tilsæt derefter bouillon. Lad linserne simre i 15-20 minutter. Tilsæt tomater, og lad dem simre i yderligere 5-10 minutter, eller til linserne er møre. Kom persille i, smag til med salt, og lad lige persillen varme igennem i 1-2 minutter.Steg imens koteletterne i en smule olie på en varm pande, til de er gennemstegte. Krydr med salt og peber, og servér straks med de varme linser.

FREDAG

SKRUBBE MED PORRER OG BACON300 g skrubbefileterlidt smørlidt salt100 g bacon i skiverENDVIDERE:2 porrer½ dl vand1 spsk. smørsalt50 g mandler, smuttede og let ristedeTILBEHØR:400 g ristede kartoflerLæg baconen på en bageplade beklædt med bagepapir, og rist den i ovnen ved 180° i 10-15 minutter, eller til den er sprød.Skær skrubbefileterne over på langs, og rul dem til små ruller. Sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Læg lidt smør på hver rulle, og krydr med salt. Bag dem i ovnen ved 180° i ca. 12-15 minutter, eller til de er gennemtilberedte.Skær det groveste af toppen på porrerne, fjern det allernederste af bunden, og skær dem i skrå skiver. Varm ½ dl vand i en sautérpande, og tilsæt smør og salt. Kom porrerne i, og lad dem dampe i ca. 3 minutter, til de er møre, men stadig har lidt bid. Anret porrerne med fisk, mandler og sprød bacon, og servér straks med ristede kartofler.

Alle opskrifter er til 2 personer

INDKØBSLISTE

FRUGT OG GRØNT:2 lime2 røde chilier2 avokadoer4 tomater1 bundt forårsløg1 lille bundt mynte1 potte koriander1 lille bundt bredbladet persille1 icebergsalat3 porrer2 gulerødder2 persillerødder2 bagekartofler400 g kartofler

KOLONIALVARER:nudlersaltede peanutsmandlergrønne linsertortillaer, gerne groverugbrød

KØL OG FRYS:100 g blød gedeost100 g røget andebryst2 kyllingebryster, gerne med skind100 g bacon i skiver2 svinekoteletter, gerne med ben

KØB HOS FISKEHANDLEREN FREDAG:300 g skrubbefileter

TJEK DESUDEN AT DU HAR:stegeoliesaltpebersukker1 løg2 fed hvidløg1 rødløggrøntsagsbouillon, gerne Herbamare (Irma har den)sød chilisauceevt. tabasco6 ægsmør