Mad
7. december 2009

Julestollen som i Tyskland

Stollen serveres i skiver som et brød. Og selv om hvedebrød normalt har det med at blive tørt efter blot et par dage, sker det først efter lang tid for en stollen. De mange frugter og spiritussen holder den fugtig og frisk længe.
Af: Nanna Simonsen
https://imgix.femina.dk/media/411328727cdf43ed87e4722d8d3f88b9.jpg

Foto: Bjørn Jakobsen

Faktisk smager den bedst, når den ikke er helt nybagt, men har lagret nogle dage.

Opbevar stollen forsvarligt indpakket på et køligt sted.

Skulle den efter flere uger virke en smule tør, kan skiverne ristes og man har en ny, skøn måde at nyde sin stollen på.

Fyld:
50 g mandler
60 g pomeransskal
60 g sukat
60 g cocktailbær
60 g korender
60 g rosiner
Reven skal af en ½ økologisk citron
6-7 spsk rom eller cognac

Dej:
½ dl kærnemælk
½ dl sødmælk
½ dl let afkølet kogt vand
60 g sukker
1 tsk fint salt
15-20 g gær
1 æg
50 g smør
380-450 g hvedemel (evt. en blanding af lige dele alm. hvedemel og
italiensk pizzamel type 00)
60 g blødt smør

Når kagen er bagt:
50 g smør
3-4 spsk flormelis

Smut mandlerne, tør dem i køkkenrulle og hak dem halvfint.

Hak pomeransskal, sukat og cocktailbær halvfint.

Bland mandler, pomerans, sukat, cocktailbær, korender, rosiner og reven citronskal med spiritus og lad det trække.

Bland de to slags mælk med vand, sukker og salt. Rør gæren ud heri og tilsæt æg og smeltet smør.

Tilsæt 350 g mel lidt efter lidt. Dejen skal i første omgang mere slås/klaskes sammen med en grydeske end reelt æltes.

Først til sidst, når dejen er smidig og ved at være blank, skal den æltes med resten af melet (eller måske lidt mindre). '

Ælt grundigt og længe på køkkenbordet. Stil dejen til hævning på et lunt sted.

Når den har nået dobbelt størrelse (efter 1-2 timer) slås den ned igen og stilles til nok en times hævning.

Læg dejen på en melet bordplade og træk, rul eller glat den ud til et 2 cm tykt rektangel.

Fordel det bløde smør og frugterne på midten og fold dejen ind over fra begge sider.

Rul forsigtigt dejen ud og fold den på samme måde igen. Gentag det et par gange.

Til sidst formes dejen igen til et rektangel.

Læg kagerullen midt på den lange led af dejpladen og rul den ene halvdel af dejen bredere og tyndere.

Fold det tynde stykke sammen og ind over den tykke del. På den måde får en stollen sit karakteristiske bølgesving på langs.

Læg stollen på en plade med bagepapir, læg et stykke plastfilm over og lad den efterhæve i ca. 40 min. på et lunt sted.

Sæt stollen i en 190 grader varm ovn (almindelig ovnvarme) på nederste rille.

Lad den bage i ca. 25 min., skru ned til 175 grader og bag den i yderligere 20-25 min.

Pensl stollen med smeltet smør og drys den med flormelis, så snart den kommer ud af ovnen.

Lad den køle af (stadig i bagepapiret) på bageristen.

Læs mere om:

Læs også