Desserter

Engelsk æblepie

af Hanne Risgaard, Skærtoft Mølle 11. september 2012
Foto: Thomas Tolstrup
Dette er en sikker succes, hvis der skal hygges med hjemmebag

Udstyr: Tærteform på ca. 25 cm i diameterMØRDEJ:300 g stenformalet kagemel200 g smør100 g flormelisfintrevet skal af ½ citron1 æggeblomme1 spsk. koldt vandFYLDET:500 g syrlige æbler, skrællede og skåret i bådefintrevet skal af ½ citronfintrevet skal af ½ appelsin50 g lyst rørsukker50 g mørk farin30 g (2 spsk.) kagemel1 g (1 tsk.) stødt kanel1 g (½ tsk.) revet muskatnød50 g bløde rosiner50 g mandler, smuttede og hakkede TIL PENSLING:1 æg pisket sammen med lidt koldt vand Mel og flormelis sigtes sammen i et fad. Smørret smuldres i blandingen; citronskal og æggeblomme tilsættes, og alle ingredienser blandes grundigt. Vandet tilsættes, og dejen samles hurtigt. Den beklædes med film og hviler på køl i mindst 1 time. Forvarm ovnen til 180° ved almindelig varme.²⁄3 af dejen rulles ud og lægges i tærteformen. Dejen skal nå helt op til formens øverste kant. Resten af dejen rulles ud og bruges som låg over fyldet.Rørsukker og farin blandes grundigt med citron- og appelsinskal, mel, kanel, muskatnød, rosiner og mandler. Halvdelen af æblebådene lægges i et jævnt lag i bunden af den dejklædte form, og halvdelen af fyldet drysses over. Derefter lægges endnu et lag æbler og resten af fyldet. Pien lukkes med dejlåget, som klemmes fast mod dejen på formens kant. Skær 2-3 små huller i dejlåget, så dampen fra æblerne kan slippe ud under bagningen. Overskydende dej kan evt. bruges til pynt.Inden pien sættes i ovnen, pensles låget med det sammenpiskede æg.Bag pien i 30-40 minutter, til den er gylden. Den kan evt. dækkes med folie de sidste minutter af bagetiden, hvis overfladen bruner for hurtigt.Servér pien med iskoldt flødeskum.Prøv også: Amerikansk æblepie