Den store bagedyst: Appelsinbagels
Ingredienser
- 300 g mel (stærkt/med højt gluten indhold)
- 250 g alm. mel + ekstra til bordet
- 1 spsk. olivenolie
- 35 g gær
- 90 ml. lunkent vand
- ca. 150 g appelsinsaft (3-4 appelsiner)
- 1 æg (let rørt sammen)
- skal fra 3 appelsiner
- 2 spsk. Flydende honing
- 1.5 spsk salt
- Skal fra 1 citron
- Saft fra ½ citron
Topping:
- Ca. 100 g smeltet fløde-chokolade
Poaching:
- Vand
- 1 spsk. lyst muskovadosukker
Appelsingelé:
- 1 appelsin
- 50 g sukker
- saft fra ½ citron
- ½ dl vand
- 2 blade husblast
Fremgangsmåde
1. Rør alle ingredienserne til dejen sammen. Når den hænger sammen vendes den ud på et meldækket bord og lad den hvile i 10 min. Ælt dejen i ca. 15 min. til den er smidig og glat.
2. Del dejen i 12 lige store portioner. Rul hvert stykke til en fin kugle og placer den på et meldrysset spækbræt. Dæk med oliesmurt vitawrap og lad hæve i 45-60 min, eller indtil den har dobbelt størrelse.
3. Når den er dobbeltstørrelse laves der et hul i midten med en grydeske eller lign., og stræk derefter hullet med dine fingre. Tildæk bagels og lad dem hæve igen i ca. 30-45 min. (gerne 24-28 grader)
4. Opvarm ovnen til 200 grader. Bring en stor gryde med vand i kog sammen med 1 spsk. lyst muskovadosukker. Tilfør bagels en efter en og kog i 1 min på hver side. Tag dem op med en hulske, og placer dem kort på en afkølingsgitter imens de drypper af.
5. Pensel med pisket æg.
6. Læg bagepapir på 2 bageplader og smør let med olie. Placer bagels med god plads imellem dem. Efter 10 min. byttes pladerne rundt i ovnen og roteres. Og bages i yderligere ca. 10-12 min.
7. Lav geléen ved at lægge husblas i blød i koldt vand. Kog appelsinstykker uden skal, sammen med sukker, vand og citron. Kog i 10 min. med låg. Tilsæt husblassen og lad stå i 10 min. Sigt geléen og varm evt. op før brug, hvis den har sat sig.