Mad
11. februar 2013

Claus Meyer: Rugbarer med chokolade

Spis rugbarerne som eftermiddagssnack – de er ret fyldige, sĂ„ smĂžr eller anden pĂ„fĂžring behĂžver du efter min mening ikke.
Af: Claus Meyer fra bogen "Chokolade"
RUGBARER

Rugbarer med chokolade ca. 20 stk.

DET SKAL DU BRUGE TIL RUGBARER MED CHOKOLADE

Dag 1:
225 g rugkerner
3œ dl koldt vand
œ dl grundsurdej (se herunder)
110 g grĂŠskarkerner

Dag 2:
2Œ dl grundsurdej (se herunder)
6 g gĂŠr
15 g havsalt
1 spsk. maltsirup (kan udelades)
225 g rugmel
55 g grahamsmel
65 g hasselnĂždder
130 g dadler
130 g mĂžrk chokolade 66 %
65 ml vand
20 aflange portionsforme (8 x 3 cm) eller muffinforme i silikone

Opskrift - sÄdan laver du rugbarer med chokolade

Dag 1: Bland rugkerner, vand, surdej og grÊskarkerner sammen i en skÄl eller en beholder med et lÄg, og lad blandingen stÄ i blÞd natten over i stuetemperatur.

Dag 2: Forvarm ovnen til 180°. Kom surdej, gÊr, salt og maltsirup i en stor rÞreskÄl med Êltekrog, og lad det oplÞse sig. TilsÊt kerneblandingen fra dag 1, rugmel og grahamsmel, og Êlt ved langsom hastighed i 8-10 minutter. Hak imens hasselnÞdder, dadler og chokolade groft. Kom det hele i dejen sammen med vandet, og Êlt, til blandingen er ensartet.

Fordel dejen i smÄ portionsforme, og lad dem efterhÊve pÄ kÞkkenbordet i 45 minutter. Bag de smÄ rugbarer midt i ovnen i ca. 30 minutter, til de er duftende og gennembagte.

Surdej

9 dl vand
150 g Ăžko-hvedemel
75 g Ăžko-grahamsmel
75 g Ăžko-rugmel

HÊld alle ingredienser i en skÄl, og pisk dem godt sammen. HÊld dejen i en bÞtte, et glas eller en skÄl; dÊk beholderen delvist, sÄ dejen stadig kan Ände, og opbevar den ved stuetemperatur. Pisk i surdejen en gang om dagen. Efter ca. 10 dage skal surdejen dufte som en god, kraftig mÞrk Þl - og faktisk ogsÄ skumme som én - sÄ er den klar til brug. EfterfÞlgende skal du rÞre jÊvnligt i dejen - én gang dagligt er at foretrÊkke, men hver anden dag er ogsÄ okay. SÞrg altid for at rÞre helt i bund, da surdejen bundfÊlder, og bundfaldet vil ganske enkelt rÄdne, hvis det ikke bliver blandet med vÊsken.

Hver gang du bruger af surdejen, skal den friskes op, og reglen er: Frisk op med samme mĂŠngde mel og vand, som du har taget dej.

Fif fra Claus Meyer: Hvis du vil bage uden surdej, kan du i en snĂŠver vending erstatte den med œ dl yoghurt pĂ„ dag 1 og pĂ„ dag 2 erstatte den med 2ÂŒ dl kĂŠrnemĂŠlk og samtidig gĂ„ op i gĂŠrmĂŠngde, fra 6 til 10 g. Det forringer det endelige bageresultat, men du fĂ„r sĂ„ absolut spiselige rugbarer ud af det.

Se flere chokoladelĂŠkkerier fra Claus Meyer her

LĂŠs mere om:

LÊs ogsÄ

Bliv medlem af femina+

Du skal vÊre medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrÊnset adgang til alt indhold.