Amerikansk æblepie
Brød og bagværk

Amerikansk æblepie

10. oktober 2011
af Camilla Zarah Lawes
Foto: Lars Ranek
Serverer du kagen lige fra ovnen, vil den flyde lidt ud, så lad den stå og sætte sig. Men servér den gerne let lun og evt. med softice til

(8 personer)
MØRDEJ:
150 g koldt smør i terninger
25 g flormelis
1 tsk. kanel
200 g hvedemel
1 lille æg

FYLD:
6 store madæbler (vigtigt, madæbler afgiver ikke så meget væske)
50 g smør
6 spsk. rørsukker
2 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt ingefær
korn af ½ stang vanilje

ENDVIDERE:
1 sammenpisket æg
4 spsk. perlesukker

Smuldr smørret godt sammen med flormelis, kanel og mel. Saml dejen med ægget. Lad dejen hvile i køleskabet i ca. 30 minutter. Del dejen i to ulige store portioner, hhv. ²/3 og ¹/3. Rul den store portion tyndt ud, og læg den i et smurt tærtefad med høj kant, så der hænger dej ud over kanten. Stil til side.
Del æblerne i kvarter; fjern kernehusene, og skræl dem. Skær hver kvart i ½ cm tykke skiver.
Smelt smørret på en stor pande, og tilsæt sukker, kanel, ingefær og vanilje. Steg æblestykkerne på panden i blandingen. Fyld formen med de stegte æbler. Rul resten af dejen ud, og læg den på som låg. Klem kanten sammen med fingrene, og fjern den dej, som hænger ud over kanten. Tril den overskydende dej til lange pølser, og pynt kagen i et mønster. Pensl hele kagelåget med æg. Drys med perlesukker, og skær små snit i låget. Bag kagen nederst i en 180° varm ovn i 35 minutter, til den er flot gylden.

Prøv også: Chokoladekage med mascarpone-appelsin-topping

Læs også