Brød

Rødbede-boller med bløde kerner

af Susanne Palmqvist 29. marts 2011
Foto: Anders Schønnemann
Bag selv dine egne sandwichboller. Det er ret nemt, og du får nogle boller, der både er saftige, smager godt og bedst af alt: Mætter godt. Det betyder jo noget, når det er frokost, vi taler om. Kan du ikke få friske rødbeder, kan du bruge revne gulerødder

(8 store boller)3 dl lunkent vand2 dl yoghurt naturel eller tilsvarende surmælksprodukt½ pakke gær3 tsk. salt2 spsk. raps- eller olivenolie1½ dl øko-fuldkornsrugmel (f.eks. fra Skærtoft Mølle)2 groftrevne rødbeder (ca. 200 g)1½ dl solsikkekerner1 dl rugmelca. 500 g godt hvedemel (f.eks. Hvedemel ekstra fra Bornholms Valsemølle)lidt mel eller solsikkekerner til drysSkræl og riv rødbederne. Vej melet af. Rør vand, yoghurt, gær, salt og olie sammen, indtil gæren er opløst. Rør rugmel, rødbeder og solsikkekerner i, og bland det godt. Rør hvedemelet i, lidt ad gangen. Dejen skal være klistret, men ikke "våd". Det er forskelligt, hvor våde rødbeder er, så melmængden kan variere! Du skal ikke ælte den med hænderne, men røre den rigtig godt igennem. Drys lidt mel over, og læg et viskestykke over skålen. Lad den hæve i 1 time på køkkenbordet.Drys mel på bordet, og "vip" dejen ud. Fold den sammen til et aflangt brød (ikke ælte). Skær det i 8 tykke skiver, og læg dem på bagepapir på en bageplade med skærefladen opad. Lad dem efterhæve under viskestykke i 25 minutter. Drys med lidt mel eller kerner. Bag bollerne på næstnederste rille i en 210° varm ovn i ca. 25 minutter. Køl af på en rist. Bollerne kan fryses.RELEVANTE LINKS