Mørkt valnøddebrød med lakrids
Foto: Anders Schønnemann
(1 eller 2 runde brød)
2 dl kogende vand
2 dl mørkt øl (f.eks. Stenøl fra Thisted Bryghus)
1 dl yoghurt
20 g gær
1½ tsk. salt
2 spsk. flydende honning
170 g rugmel
100 g finthakkede valnødde-kerner
3 tsk. Raw Liquorice Powder (By Johan Bulow)
ca. 450-550 g øko-hvedemel
evt. rund hævekurv
Bland vand, øl og yoghurt, og rør gæren ud i blandingen (skal først være håndvarmt). Rør salt, honning, rugmel, valnødder og lakrids i. Tilsæt hvedemel, lidt ad gangen, til dejen er klistret og tung. Rør den godt igennem (evt. på maskine). Kom den i en oliesmurt skål, og dæk med film. Lad den hæve køligt natten over eller 8 timer.
Ælt dejen let, og form den til to små runde brød, eller kom den i en meldrysset hævekurv (rester af dejen kan formes til boller). Lad brødet efterhæve 1-2 timer. Slå brødet ud på en plade, og rids med en meget skarp kniv. Bag på nederste rille i en 200° varm ovn i 20 minutter. Skru ned til 190°, og bag et stort brød i ca. ½ time og små brød i 15-20 minutter. Det skal lyde hult, når du banker på det. Lad det køle af på en rist.
RELEVANTE LINKS