Brød

Mørkt valnøddebrød med lakrids

af Susanne Palmqvist 11. april 2012
Foto: Anders Schønnemann
Mørkt og lidt tungt brød bagt med rugmel, valnødder og mørkt øl. Det har en fin smag og er krydret med lakridspulver. Måske ville du ikke have gættet, at der var lakrids i, men det klæ’r brødet rigtig godt. Kan du ikke skaffe lakrids, kan du krydre med 2 tsk. st. fennikelfrø. Smager godt nybagt og ristet

(1 eller 2 runde brød)2 dl kogende vand2 dl mørkt øl (f.eks. Stenøl fra Thisted Bryghus)1 dl yoghurt20 g gær1½ tsk. salt2 spsk. flydende honning170 g rugmel100 g finthakkede valnødde-kerner3 tsk. Raw Liquorice Powder (By Johan Bulow)ca. 450-550 g øko-hvedemelevt. rund hævekurvBland vand, øl og yoghurt, og rør gæren ud i blandingen (skal først være håndvarmt). Rør salt, honning, rugmel, valnødder og lakrids i. Tilsæt hvedemel, lidt ad gangen, til dejen er klistret og tung. Rør den godt igennem (evt. på maskine). Kom den i en oliesmurt skål, og dæk med film. Lad den hæve køligt natten over eller 8 timer.Ælt dejen let, og form den til to små runde brød, eller kom den i en meldrysset hævekurv (rester af dejen kan formes til boller). Lad brødet efterhæve 1-2 timer. Slå brødet ud på en plade, og rids med en meget skarp kniv. Bag på nederste rille i en 200° varm ovn i 20 minutter. Skru ned til 190°, og bag et stort brød i ca. ½ time og små brød i 15-20 minutter. Det skal lyde hult, når du banker på det. Lad det køle af på en rist.Naanbrød med nigellafrøRELEVANTE LINKS