Brød

Mandelbrød

31. januar 2012
af Susanne Palmqvist
Foto: Anders Schønnemann
Brødet her er bagt med masser af hakkede mandler, og derfor har det fået godt med smag. Meget velegnet til marmelade, men kan også spises med ost. Og også godt at riste i tynde skiver. Du kan bage ét stort brød, to små eller lave boller af dejen

(1 stort/2 små brød)2 dl mælk2 dl lunkent vand25 g gær1 spsk. flydende honning1 tsk. salt1½ spsk. solsikkeolie100 g fintmalede mandler (usmuttede)ca. 500 g økologisk hvedemel1 lille sammenpisket æg1 pose mandelflager, 50 gRør mælk og vand sammen. Opløs gæren i vandet, når det er lillefingervarmt. Rør honning, salt og olie i. Hak eller blend mandlerne helt fint til mandelmel, og rør det i. Ælt hvedemelet i, lidt ad gangen, til en smidig dej. Det skal kunne æltes på bordet, men må ikke blive for fast, så prøv dig frem med mel. Stil dejen til hævning med et viskestykke over 1-1½ time.Slå dejen ned, og form ét eller to aflange brød. Læg dem evt. i hævekurv drysset med mel, og lad dem efterhæve i ½-1 time.Slå brødet ud på pladen, pensl med æg, og drys med mandelflager. Bag brødet på nederste rille i en 200° varm ovn i 35-40 minutter til et stort brød og 25-30 minutter til et mindre. Bank på bunden, det skal lyde hult. Lad det køle af på en rist. Brødet kan fryses.Prøv også: Gulerodsboller med birkesRELEVANTE LINKS