https://imgix.femina.dk/media/article/kaffe_0.jpg
Mad

Bare tanken om kaffe kan gøre dig mere frisk, viser undersøgelse

30. juli 2020
af Amalie Solnørdal Nærø
FOTO: PantherMedia
Noget tyder på, at bare det at glæde sig til at sætte kaffen over om morgenen, kvikker os lidt op.

Der er ingen tvivl om, at vi i Danmark er glade for kaffe. Vi drikker ifølge Sundhed.dk i gennemsnit 3-4 kopper kaffe om dagen og er faktisk det fjerde mest kaffedrikkende land i verden.

Sundhed.dk har også sammenfattet, hvordan kaffe kan nedsætte risikoen for forskellige typer kræft og sygdomme som Parkinson, Alzheimer, depression og type 2-diabetes. Og der er tilsyneladende flere gode nyheder til de kaffeglade.

Sidste undersøgelse i den i øvrigt lange række af kaffeundersøgelser viser dog noget ganske interessant. Nemlig at bare det at tænke på kaffen, kan gøre dig mere vågen - og at det oftere gælder personer, som kommer fra lande, der drikker meget kaffe. Studiet bliver blandt andet omtalt i Sciencedaily.com.

LÆS OGSÅ: Din kaffe beskytter dig mod tarmkræft

- At selve kafferelaterede ting og symboler kan udløse effektivitet og specielt følelser, undrer mig ikke, siger Bjørn Grydeland, der arbejder for organisationen Norsk kaffeinformation, som er et videnscenter og fællesorganisation for alle norske virksomheder, der beskæftiger sig med kaffe.

Han kan ikke hverken be-eller afkræfte det, som undersøgelsen afdækker - men man ved noget om, hvordan duften af kaffe - eller lyde, der minder os om kaffe - kan trigge hjernen og skabe associationer og forventninger, siger han.

- At det er kulturelt betinget er heller ikke underligt. Kaffe er jo uløseligt knyttet til en række sociale situationer i vores kultur, og koffeinens centralstimulerende effekt gør, at vi i visse situationer ”må” have kaffe. Der findes mange triggerpunkter her, siger Bjørn Grydeland til det norske kvindemedie KK.no.

https://imgix.femina.dk/panthermedia_13615384_4580x3168.jpg

- Ikke overrasket

Gunn Helene Arsky, som er selvstændig ernæringsfysiolog, mener, at studiet viser, hvor stor tankens kraft egentlig er.

- Det er ligesom, når bare billeder af mad kan være nok til vores tænder løber i vand. En fysisk reaktion på en ydre stimulus, som ikke er selve maden, siger Gunn Helene Arsky til KK.no.

Hun forklarer, at den ydre påvirkning stimulerer vores fordøjelsessystems og produktion af enzymer, som forbereder kroppen på, at maden kommer.

- Så jeg er ikke overrasket over, at dem, der ved hvordan kaffe giver energi, også føler sig energiske blot ved tanken om noget kafferelateret.

- Det er meget godt med kaffe

Det kan altså tyde på, at bare det at glæde sig til at sætte kaffen over om morgenen kan kvikke os lidt op. Ligesom meget tyder på, at vi gør klogt i at drikke kaffe.

Gunn Helene Arsky fremhæver også, at kaffe er en af de største kilder til antioxidanter i kosten. Blandt andet antioxidanten klorogensyre, som skal virke beskyttende mod tyktarmskræft og type 2-diabetes.

Men koffeinen i kaffen kan også have negative virkninger, når man indtager det i store mængder.

- Koffein er et stof, der virker opkvikkende, men også vanedannende og udmattende i store mængder. Koffein kan påvirke hjerterytmen og øge blodtrykket samt svedproduktionen, og det kan virke vanddrivende.

LÆS OGSÅ: Nyd bare din kaffe - den er super sund

Vi reagerer også forskelligt på kaffe. Nogen af os drikker en kop kaffe før sengetid uden at mærke en effekt, mens andre nærmest kan mærke pulsen stige efter kun et par enkelte slurke. Koffein er afhængighedsskabende og en, der aldrig har drukket kaffe før, vil opleve en større reaktion på en kop kaffe end en, der drikker meget og regelmæssigt, forklarer ernæringsfysiologen.

- Vi har også forskellige evner til at nedbryde koffeinen i kroppen. Det kan tage os alt fra 3-9 timer - hvilket også har indflydelse på, hvordan kaffen påvirker os.

Og endelig er alle kopper kaffe jo ikke ens – de kan indeholde meget mere eller mindre koffein afhængig af variant og styrke, påpeger hun.

Læs også