Sukker
Annonce
Mad

Alt, du skal vide om sukker

1. februar 2023
Annonce for California Raisins. Foto: Unsplash
Der er sukker i en stor del af den mad, vi spiser. Men hvad ved du egentlig om sukker? Her er vores guide til den søde ven.
California raisins

Når vi hører ordet sukker, tænker mange af os automatisk, at det er noget, det er bedst at undgå for meget af.

Men der findes mange forskellige typer sukker, og nogle er mere naturlige end andre. Men hvilke typer findes der, og hvor stammer vores sukkerindtag fra?

Vi tager dig på en tur rundt i den søde verden.

Hvad er sukker?

Sukker er et kulhydrat, som findes helt naturligt i nogle madvarer. Sukker, der er naturligt i frugt, kaldes frugtsukker, mens naturligt sukker i mælkeprodukter kaldes mælkesukker.

Almindeligt hvidt sukker er en form for tilsat sukker, som kommer fra sukkerroer og bruges i et hav af forskellige forarbejdede varer. I tilsat sukker er der kalorier, men i modsætning til frugt og mælk indeholder tilsat sukker ikke vitaminer og mineraler.

Spiser vi sukkerholdig mad som slik, chokolade og kage, får vi et kortvarigt energiboost og en følelse af lykke. Skal du have noget ud af tilsat sukker, kan du for eksempel putte en smule sukker på morgengrøden. På den måde holder du et stabilt blodsukker, som bidrager til følelsen af mæthed, længerevarende energiniveau og mindre træthed.

Kommer dit sukkerindtag fra frugt og mælk, får du, sammen med sukkeret, vitaminer og mineraler, som kroppen har gavn af. Ernæringsmæssigt får du ikke noget ud af at spise sukker.

Forskellige typer sukker

Der er flere forskellige typer sukker, der findes naturligt i vores kost, men de mest almindelige er fruktose og laktose.

Fruktose: Vi kender også fruktose under navnet frugtsukker, og denne type sukker findes i både frisk frugt, tørret frugt og bær.

Laktose: Laktose kaldes også mælkesukker og findes ikke overraskende i mælk og andre mejeriprodukter som yoghurt, kærnemælk og hytteost. Laktose består af to mindre sukkerstoffer, glukose og galaktose.

I køkkenet har du sikkert mere end én form for tilsat sukker. Her kan du læse mere om de forskellige former for tilsat sukker.

  • Hvidt sukker er den mest almindelige form for sukker og er en af verdens mest solgte varer. Det kaldes også stødt melis og kommer fra sukkerroer.
  • Rørsukker er en lidt mørkere og grovere version af hvidt sukker, som har en dybere smag.
  • Perlesukker er det samme som hvidt sukker, blot med større sukkerkrystaller, og bruges ofte til at pynte småkager og julebagværk med.
  • Flormelis er, modsat perlesukker, pulveriseret sukker, som bruges i glasur og bagværk og som pynt på mange kager.
  • Syltesukker er almindeligt hvidt sukker tilsat pektin, som får syltetøj og marmelade til at opnå en fast konsistens.
  • Brun farin er en blanding af hvidt sukker og sirup lavet på rørsukker, hvilket giver farinen en fugtig og blød konsistens og en mørk farve. Vi kender især farinen fra brunsviger.
  • Muscovadosukker er uraffineret røsukker, som smager mere intenst end rørsukker og minder om en finere form for brun farin.

Begræns dit sukkerindtag

Det anbefales i Danmark, at du højst indtager 10 energiprocent (E %) tilsat sukker om dagen. 10 E % svarer til ca. 50-60 gram tilsat sukker afhængigt af køn og motionsniveau.

Får du dit sukkerindtag fra frugt og mælkeprodukter, tælles dette ikke med i de 10 E %. Men hvis du spiser mælkeprodukter med tilsat sukker, som for eksempel frugtyoughurt, så tæller det med i de 10 E %.

Hvor får vi vores sukker fra?

Der er meget sukker i forarbejdet mad som færdigretter og takeaway, men skal du lede efter den store synder, når det kommer til sukker, så skal du kigge mod sodavand, energidrikke og andre søde drikke.

Men også almindeligt strøsukker, sødt pålæg, bagværk, slik og andre søde sager er på listen over madvarer, vi får den største mængde sukker fra.

Rosiner

Sukker i rosiner

Californiske rosiner er ikke tilsat sukker, da de naturligt sødmefulde druer er tørret i solen. Sukkerindholdet er ikke højere i en rosin end i en frisk drue – sukkeret kommer bare i en mindre pakke. Rosiner smager derfor sødt og lækkert og er den perfekte snack.

Mange omtaler rosiner som naturens slik, og det er ikke helt forkert. Californiske rosiner indeholder værdifulde og nærende vitaminer og mineraler som kalium, kalcium, jern, magnesium, fosfor, zink, A-, B-, C- og E-vitamin. Som alt andet bør rosiner dog indtages med måde.

Det særlige ved californiske rosiner er, at de er 100 procent naturlige og ikke indeholder tilsat sukker. Det skyldes, at de dyrkes i dalen San Joaquin i Californien, hvilken er en særligt solrig af slagsen. Over 300 dage om året står solen nemlig højt på himlen. Druerne plukkes i august og lægges til tørre på papirbakker.

Efter cirka tre uger har den californiske sol og varme tørret druerne og forvandlet dem til søde, velsmagende rosiner. Det er netop denne naturlige tørring, der giver den californiske rosin sin søde smag – og som betyder, at den ikke skal tilsættes sukker.

I Danmark anbefaler man, at børn under tre år ikke får mere end 50 gram rosiner ugentligt, da rosiner kan indeholde svampegiften ochratoksin A. Californiske rosiner viser dog rigtig fine resultater, når det gælder mængden af ochratoksin A. Det skyldes blandt andet, at Californien har nogle af de mest stringente programmer i verden vedrørende dyrkning, håndtering og opbevaring af rosiner, som tilsammen alle bidrager til at sænke niveauet af ochratoksin A.

Du kan bruge rosiner til et hav af forskellige ting, som for eksempel i brød og boller, kage, som topping eller ingrediens i mysli, i salater, i varme retter og i drikke som gløgg.

NATURLIGT SØDE CALIFORNISKE ROSINER

Vi har nydt smagen af californiske rosiner her i Danmark i mere end 100 år. Druerne til rosinerne høstes hvert år i august måned og tørringen foregår herefter helt naturligt og uden tilsætningsstoffer under den varme californiske sol. Fordi de ikke bliver tørret kunstigt, er de naturligt sødere og skal ikke tilsættes sukker. Læs mere om California Raisins på Facebook, på Instagram eller her.

Læs også