https://imgix.femina.dk/media/dfde9b6ad37e478bb4384284be511570.jpg
Træning og kost

Sådan stopper du overspisningen

5. marts 2012
af MARIA BEBE, Q.DK I SAMARBEJDE MED SLANKEDOKTOR.DK
Drop madbjerget på din tallerken og tab dig

Står vægtnålen stille på 'formangekilo' trods fornuftig kost, kan det måske skyldes overspisning. Få tips til hvordan du kommer overspisningen til livs.

Drop den ekstra portion

"En lille portion ekstra skader ikke". Sådan tænker mange af os efter et lækkert måltid. Men øser du op på tallerkenen uden at vide, hvor meget du egentlig spiser, kan det meget vel være grunden til, at du vejer for meget. For den lille ekstra portion kan være det, der vælter hele kalorieindtaget", forklarer chefdiætist for SlankeDoktor.dk Lisa Bolting.

Her er Lisa Boltings råd til, hvordan du kan kontrollere portionerne:
1: Tag kun én portion

Den nemmeste måde at undgå dobbeltportioner er, at du beslutter dig for, at du kun øser op en enkelt gang per måltid. På den måde kan du overskue hele mængden af mad på én gang. Det kræver nemlig ikke mere end det blotte øje, og måske lidt hjælp fra et decilitermål, at udregne en passende portion til den gennemsnitlige kvinde, der dyrker lidt eller ingen motion.

Lisa Bolting anbefaler denne mængde til et aftensmåltid:

  1. Max. 125 gram kød - svarer til et stort kyllingebryst eller to store frikadeller.
  2. Max. 150 gram kartofler - svarer til 4 almindelige eller 3-4 deciliter tilberedt pasta eller ris
  3. Minimum 200 gram grøntsager

På samme måde kan du til morgenmad klarer dig med et decilitermål, hvis du er i tvivl om, hvor stor en portion, du må få:

  • Ca. 50-60 gram müesli - svarer til 1½-2 deciliter
  • Ca. 1 dl müesli og et halvt til et helt stykke rugbrød

2: Vej din mad

Et almindeligt råd inden for kostplanlægning lyder, at man skal anskaffe sig en køkkenvægt. Men ifølge diætisten er det de færreste, der har brug for at veje alt, inden man spiser det.

"Det er urealistisk at tro, at man kan rende og veje sin mad hele tiden, og er du generelt opmærksom, vil du også have en god fornemmelse for, hvor meget du spiser", siger Lisa Bolting.

Alligevel anbefaler diætisten, at man hiver vægten frem, hvis man generelt føler, at man gør alting rigtigt og stadig vejer for meget.

"Er du i gang med et vægttab, der slet ikke fungerer, kan det være en god idé at veje din mad i en ganske kort periode. På den måde kan du kontrollere, om dine mængder nu også svarer til det, du tror, du spiser", siger Lisa Bolting.

3: Spæd op med det grønne

Bliver du ikke mæt efter en portion aftensmad, er det ikke helt kriminelt at tage en portion mere. Du skal bare sørge for, at du vælger den kaloriefattige salat eller broccolistavene i stedet for den ekstra kartoffel.

"Rigtig mange er dygtige til at spise alle de rigtige ting, men begår så den fejl, at de belønner sig selv med en portion ekstra. Men selv om din mad er sund, fiberrig og lækker, kan du ikke bare spise løs af den af", siger Lisa Bolting og fortsætter: "hvis du virkelig er mere sulten og føler, at du har brug for en portion mere, så lad den kun bestå af grøntsager".

4: Spis fra en mindre tallerken

Har du svært ved at styre dine portionstørrelser, kan det være en god idé at snyde din hjerne til at spise mindre. Det gamle mundhæld om, at man spiser med øjnene, er ifølge diætisten helt korrekt, og bruger du små tallerkener i stedet for store, er der meget at hente.

"Nogle middagstallerkener er meget store, og derfor vil mange have glæde af at spise af en frokosttallerken til aften. På den måde ser det ud som om, man får mere mad, fordi portionen fylder mere, og man mindsker risikoen for at øse op igen", siger Lisa Bolting.

Du kunne også være interesseret i at læse :

Så mange kalorier bør du spise på en dag
Sådan vælger du sundt i supermarkedet

Læs også