https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/april/7aarprim.jpg
Kærlighed og sex

Parterapeut: Sådan kan du undgå 7-års krisen

1. marts 2015
af Malene Fich Weischer
foto: Shutterstock
Findes den virkelig, den berygtede 7-års krise? Ja, det gør den. Sådan lyder svaret fra sexolog og parterapeut Maj Wismann. Men du kan forberede dig på den og derfor måske helt undgå den. Læs med her.

Mon ikke de fleste har hørt om den på et eller andet tidspunkt: 7-års krisen i parforholdet. Den, som rigtig mange må bukke under for, hvilket også fremgår af skilsmisse statistikkerne, hvor hele 35% af skilsmisserne i Danmark sker inden det 8. år. Faktisk er lige præcis det 8. år dét år, hvor alle flest bliver skilt, hvilket bl.a. fremgår af den grafik om skilsmisser, som parterapeut og sexolog Maj Wismann har udarbejdet, og som du kan se i sin fulde længde her .

Men hvad er der med dét der 8. år. Hvorfor er det lige dér, så mange går fra hinanden? Det har Q spurgt Maj Wismann om:
- Jeg tror faktisk, at der især er et element, som spiller ind. Efter 7-8 år vil de fleste have overstået den første forelskelse, de vil have fået børn, og børnene har nået en alder, hvor forældrene igen begynder at have lidt tid for sig selv. Og så er det, man sidder og kigger på hinanden og finder ud af, at man faktisk ikke har noget at tale med hinanden om mere, fortæller hun.

>> Har I oplevet utroskab? Sådan kommer I videre! Stort onlinekursus fra Maj Wismann - få mere info her.

Passer ikke sammen mere
Den erfaring stemmer også fint overens med, at den hyppigste grund til skilsmisser herhjemme er, at vi ikke føler, vi kan tale sammen mere. Men heldigvis er det noget, man selv kan forbygge.
- Rigtig mange oplever, at de bare ikke passer sammen mere, men det tror jeg faktisk ikke altid er sandt. Selvfølgelig vil der være nogle parforhold, som af den ene eller anden årsag ikke fungerer, og sådan er det. Men for rigtigt mange gælder det, at hvis man begyndte rent faktisk at lave nogle ting sammen, så ville alting gå meget nemmere, siger Maj Wismann videre til Q.

> Læs også: Parterapeut - derfor bliver vi skilt

Hvad skal I lave på kæresteweekenden?
- Når børnene er blevet nogle år, så begynder vi jo tit at introducere kæresteweekender og den slags, og så ligger det lidt i kortene, at nu skal mor og far virkelig have tid til at knalde. Men tit er det jo slet ikke det, man har mest brug for. De fleste har jo i virkeligheden bare brug for at kede sig sammen. Nyde at der ikke er noget, der kalder, og nyde, at man kan sove længe om morgenen. Nyde hinandens selskab. Sådan er det i hvert fald for nogen, og derfor er det vigtigt lige at få afstemt hinandens forventninger, råder Maj Wismann til.

Lav noget sammen
En anden ting, man kan gøre, for at forebygge krisen er, at begynde at lave nogle ting sammen.
- Bare fordi man tager to timer ud af kalenderen til et kærestemiddag, betyder det jo ikke, at man pludselig har en masse at tale om. I lang tid har alting jo handlet om børn og logistik og den slags, så det kommer ikke bare af sig selv. Men hvis I laver noget sammen - går til noget, dyrker en hobby, ser en film, læser de samme bøger - så har I pludselig et afsæt til en samtale. Samtidig øger det også samhørigheden mellem jer, at der er noget I to laver sammen, og netop samhørighed sætter gang i alle de hormoner, der styrer glæde og lyst i vores kroppe, lyder det fra Maj Wismann. Og dét giver alt andet lige et noget bedre udgangspunkt til at holde liv i ægteskabet, også efter det 8. år!

Artiklen indeholder affiliatelinks

Læs også